|
© Vatican Media |
Interviu al pontifului acordat jurnalistului argentinian Gustavo Sylvestre de la Canal 5 de Noticias
Este nevoie de un sentiment de patrie
de Sebastián Sansón Ferrari
Lupta împotriva abuzurilor în Biserică, războiul din Ucraina, pacea, politica argentiniană, înaintarea ultra-dreptei, valoarea patriotismului, răspândirea Bisericilor evanghelice în America Latină, instrumentalizarea politicii cunoscută ca lawfare, păcatele jurnalismului, legătura sa cu aceia care sunt privați de libertate și viziunea sa despre femei: a vorbit despre toate acestea Papa Francisc într-o lungă conversație cu jurnalistul Gustavo Sylveste de la Canal 5 de Noticias (C5N), rețea de televiziune argentiniană, cu ocazia deceniului de alegere la pontificat.
În afară de a reafirma reflecții deja împărtășite în numeroasele interviuri publicate în ultimele săptămâni datorate aniversării, papa a aprofundat chestiuni referitoare la patria sa, Argentina.
Sylvestre a adresat pontifului o întrebare despre cuvintele spuse la audiența generală din 15 martie, când a mulțumit liderilor partidelor din guvern și din opoziție din țară, pentru că s-au unit ca să semneze o scrisoare de salut și i-a îndemnat și să se unească mereu pentru a vorbi, a discuta și a face să înainteze patria. După aceea, a spus că tuturor le plac luptele interne ale altora, adică să polemizeze despre orice lucru, adăugând: "Luptele noastre interne sunt dăunătoare, sunt mai puternice decât simțul de apartenență, distrug filiația politică. Se fac diferite partide care nu au forță politică de convocare".
Sfântul Părinte a ilustrat după aceea cu o relatare reflecțiile sale referitoare la "internism", adică la acele dispute care iau naștere în cadrul vieții politice și sociale. A citat exemplul a șase sau șapte antreprenori care tocmai au semnat un acord între respectivele firme și, în timp ce așteptau să vină șampania pentru a ciocni, vorbesc între ei pe sub bancă pentru a întemeia o altă societate. În această privință, papa a comentat că "politica este arta de a prezenta un proiect și de a-l convinge pe celălalt" și a evidențiat nevoia de a avea "politicieni de rasă", deplângând că uneori se pierde semnificația a ceea ce este înainte de toate o slujire. După aceea, a denunțat ca rușinos faptul că există lideri care au avut patru "divorțuri politice" și se prezintă ca "salvatori ai patriei", adăugând că "există identitate pe care o ai sau pe care nu o ai" pentru a clarifica faptul că apartenența politică sau religioasă nu este o haină, o îmbrăcăminte sau o încălțăminte care se schimbă în fiecare zi, ci "o pasiune, o ai înăuntru". Papa Francisc i-a invitat pe toți să se întrebe care este istoria politică a fiecărei persoane, identitatea, apartenența.
Cât privește înaintarea ultra-dreptei, pontiful a arătat preocupare pentru fenomenul acesta, afirmând că ea "se recompune mereu, este centripetă, nu este centrifugă, nu creează spre afară posibilități de reformă". Și la întrebarea cu privire la antidot, papa a răspuns: dreptatea socială. "Nu există altul", a adăugat el. "Dacă vrei să discuți cu un politician, gânditor din ultra-dreaptă, vorbește despre dreptate socială, vorbește în orizontală", a sfătuit el.
Cu privire la instrumentalizarea justiției, Sfântul Părinte a afirmat că "lawfare începe prin mass-media, care denigrează sau insinuează suspiciunea unui delict. Se creează investigații enorme și pentru a condamna este suficient volumul acestor investigații, deși nu se găsește delictul". În această privință, Papa Francisc a afirmat că "trebuie ridicat glasul, trebuie spus: aici există o iregularitate" și "politicienii au această misiune de a demasca o justiție care nu este corectă".
Cu privire la persoanele homosexuale și la divorțații recăsătoriți, Papa Francisc a reafirmat că Biserica nu se poate împărți în sectoare, dar că toți sunt fii și toți trebuie să fie însoțiți pe drumul lor. La întrebarea despre celibatul preoților a răspuns reafirmând că nu este o dogmă, ci o disciplină care se poate schimba sau nu și a amintit că există deja preoți "căsătoriți" în Biserica orientală.
Apoi papa s-a oprit asupra luptei împotriva abuzurilor pe care Biserica le duce înainte, amintind în această privință angajarea lui Benedict al XVI-lea, pe care el o continuă. A amintit și că trebuie luptat pentru pace, pentru că războiul este o dramă și ne distruge. A subliniat că atunci când un imperiu se simte slab, are nevoie să facă război și să comercializeze armele. Și a încheiat reafirmând că dacă s-ar înceta să se producă arme chiar și numai un an, s-ar pune capăt foamei în lume.
(După L'Osservatore Romano, 1 aprilie 2023)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 67.