Roman: Misiuni populare "Nu tremur la cutremur!"
În perioada 30 martie - 2 aprilie 2023, Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman a fost gazda misiunilor populare conduse de părintele predicator Petru-Sebastian Tamaș, timp special de convertire și de reaprindere a credinței, timp de har și de pregătire pentru Sărbătoarea Învierii Domnului. Tema acestor misiuni "Nu tremur la cutremur!" a fost inspirată din unele dintre spaimele cu care ne confruntăm în aceste timpuri frământate și au avut menirea de a cutremura conștiințele credincioșilor și a înlocui frica cu harul.
Din cutremur în cutremur ne-am întărit pentru a păși de la cutremurul de pe Golgota, la cutremurul din duminica Învierii, apoi la Rusalii și apoi la cutremurul care l-a eliberat pe Petru din închisoare.
La Sfânta Liturghie de deschidere din seara de joi, 30 martie, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, care ne-a îndemnat să devenim misionari în familiile noastre și să chemăm și pe alții la misiuni. A fost un îndemn rodnic pentru că Biserica a devenit neîncăpătoare în zile următoarele.
Un prim cutremur a fost la picioarele crucii, pe Golgota, când templul s-a zguduit. E "cutremurul păcatului" și biruința Mântuirii. Nu există păcat care să nu fie răscumpărat prin puterea crucii și nici o vină mai mare decât Milostivirea lui Dumnezeu. Spovada e locul în care Cristos ne îmbrățișează și ne iartă, locul în care harul ne reînnoiește. Când conștiința noastră se cutremură, alungă teama, iar umilința, căința, propunerea ne transformă viața.
Învierea lui Cristos cutremură din nou pământul. E "cutremurul iubirii", o iubire care are caracteristicile lui Dumnezeu: generoasă, necondiționată, fidelă și autentică. O iubire care ne vindecă și ne transformă, o iubire care a înlăturat piatra de la mormântul sufletului nostru, o iubire care a făcut din cruce scară între cer și pământ.
La Rusalii, când Duhul Sfânt se revarsă fără măsură, întâlnim "cutremurul credinței", o credință care nu trebuie să aștepte ceva pentru a exista, ci trebuie să fie răspunsul nostru oferit lui Dumnezeu. Un răspuns care are în centrul vieții liturgia și Euharistia. Euharistia ca jertfă unică, prezență reală, hrana îngerilor, sărutul lui Cristos pe sufletele noastre, iar ceea ce mâncăm să ne transforme în Cristoși, în Biserici vii.
Când Petru era în închisoare, pământul s-a cutremurat din nou, iar lanțurile au căzut. Ce făcea Petru și însoțitorii lui? Se rugau și îl lăudau pe Dumnezeu. E un "cutremur al speranței", căci nici Iosif în Egipt, nici Iob, nici Iona nu au cucerit cerul fără suferință. Suferințele sunt parte a existenței noastre și necesare pentru mântuire. În suferințe e mereu prezent Dumnezeu care mângâie și ne însoțește, dar care ne vrea mai puternici.
Binecuvântarea finală ne-a făcut beneficiari ai indulgenței plenare, realizând că suntem reînnoiți în duh în mod personal și comunitar.
Mulțumim părintelui predicator Petru-Sebastian Tamaș pentru că a coborât ploaie de haruri asupra tuturor celor prezenți și a transformat Duminica Floriilor în Rusalii, iar părintelui paroh Ciprian Bișoc îi mulțumim pentru cadoul de suflet făcut comunității noastre "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman.
Mariana Sofronie
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
30 martie - 2 aprilie: Roman: Misiuni populare "Nu tremur la cutremur!"
lecturi: 756.