Traian: Zi de reculegere pentru personalul socio-medical din Dieceza de Iași
În ziua de 25 martie 2023, la Centrul de spiritualitate "Gaudium et Spes" din Traian (NT), a avut loc o zi de reculegere cu tema "Suntem templul lui Dumnezeu și Duhul lui Dumnezeu locuiește în noi", pentru lucrătorii din domeniul sociao-caritativ și medical. Ghidul spiritual al grupului a fost părintele Mihai Galațanu, responsabil cu Oficiul pentru Pastorația Sanitară. Ne-am bucurat, de asemenea, și de prezența Preasfințitului Petru Gherghel, episcop emerit, care ne-a încurajat în misiunea care ne-a fost încredințată, de a trăi carisma carității în slujba celor bolnavi și aflați în suferință.
Au fost prezente 55 de persoane, medici, asistenți sociali, asistenți medicali, îngrijitori la domiciliu și voluntari care activează în diferite asociații, fundații, congregații: Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași, Caritas Bacău, Asociația "Sfântul Vincețiu de Paul" - cu reprezentanți din Iași, Târgu-Frumos, Congregația Surorile Providenței și spitalele din zona Moldovei.
Programul zilei a fost compus din meditații, recitarea Rozariului, spovezi, Sfânta Liturghie, reflecție personală, iar ziua s-a încheiat cu Calea Sfintei Cruci, parcurgerea celor 14 stațiuni, care ne-au dat ocazia să reflectăm mai îndeaproape la patimile și suferințele lui Isus.
În cadrul acestei reculegeri, părintele Mihai Galațanu a propus două teme de meditație și experiențe practice, care ne-au ajutat să conștientizăm mai mult: prezența lui Isus în cel bolnav, sărac, nevoiaș... și prezența lui Isus în mine... El îmi spune: ești prețios în ochii mei și eu te iubesc!
Pe parcursul meditațiilor ne-au fost propuse mai multe puncte de reflecție și anume: "Ce înseamnă unitatea pentru mine?" Prin această întrebare am fost îndemnați să fim oameni ai unității și să mergem împreună pentru a putea avea aceleași sentimente ca Isus și a putea conștientiza că în fiecare persoană bolnavă, săracă, care are nevoie de ajutor, de fapt suferă Isus. O altă întrebare la care am fost provocați să răspundem a fost: "Care este diferența între termometru și termostat?" Termometrul are rolul doar de a lua temperatura, pe când termostatul este folosit pentru a urca și a coborî temperatura. Depinde de situație! Gândindu-ne la viața noastră putem sa ne gândim ca putem fi creștini termometru: vedem ca ceilalți au nevoie de ajutor și suntem doar observatori. Dar dacă suntem creștini termostat atunci ii ajutam pe ceilalți sa se ridice din necazurile și nevoile lor. Eu ce fel de creștin sunt?
Înainte de încheiere pr. Iosif Iacob, director al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, a dat ocazia persoanelor prezente să împărtășească bogăția primită la Traian și să aducă un gând de recunoștință, mulțumire pentru această zi de har și de comuniune creștină.
Loredana Dămoc,
coordonator diecezan Programul "Servicii de Îngrijire la Domiciliu" Caritas Iași
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
25 martie: Traian: Zi de reculegere pentru personalul socio-medical din Dieceza de Iași
lecturi: 314.