Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași, Catedrală: Misiuni populare cu tema "Exerciții de conștientizare pentru Postul Mare"

"Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea..." Aceste cuvinte și imaginea Sfintei Treimi milostive ne-au stat înaintea ochilor pe tot parcursul misiunilor populare ce au avut loc la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași între 16 și 19 martie 2023, sub îndrumarea părintelui iezuit Marius Taloș. Liturghia de deschidere a fost celebrată de Preasfințitul Petru Sescu iar încheierea a avut loc cu însoțirea Preasfințitului Petru Gherghel.

Îndrumările părintelui Marius s-au întrepătruns cu întâlniri de comuniune și de împărtășire în grupuri mici și cu valoroase momente de Lectio divina, sub îndrumarea părintelui paroh Daniel Iacobuț. A fost uimitor să descoperim cum, parcurgând, pas cu pas, pătimirea lui Cristos, fiecare tristețe era transformată în motiv de bucurie, fiecare rană în vindecare, tăcerea în glasul iubirii, răul în bine.

Alegând ca temă pentru misiuni: "Exerciții de conștientizare pentru Postul Mare", părintele Marius Taloș ne-a îndrumat, cu aceeași blândețe și ghidușie specifică lui, cum să trăim cât mai mult în prezent:

Când spunem "conștientizare" și "tineri", la ce altceva ne-am putea gândi decât la îndrăgosteala specifică vârstei? Era plin subsolul catedralei la cateheza pentru tineri, când ne-a vorbit părintele despre diferența dintre Iubire și Dependență și că "Îndrăgostit înseamnă atent" - "Nu există dragoste la prima vedere, ci ATENȚIE la prima vedere". Iar apoi, o iubire deplină, adevărată, va avea mereu trei ingrediente: intimitate, pasiune și angajament. Toate trei, căci fără intimitate nu are sens, fără pasiune nu e plăcută, iar fără angajament e fără viitor. Cu toate, însă, este... Completă.

Am învățat în prima zi să fim atenți la respirația noastră, și mai mult decât doar atenție, să "ne rugăm respirând și să respirăm rugându-ne". Am învățat că o rugăciune poate fi și un singur cuvânt, repetat când inspirăm și când expirăm (sau în pauzele dintre aceste două acțiuni). Sau două cuvinte. Sau o frază scurtă. Sau chiar rugăciunile cele mai cunoscute și mai dragi nouă, spuse rar, cu atenție, din inimă. Iar apoi am trăit aceste rugăciuni, reuniți în fața Domnului într-un moment de adorație euharistică.

Iar pentru cateheza adulților o temă mai potrivită pentru o mai mare conștientizare nu putea să existe: "Vreme este pentru... gestionarea creștină a timpului". Am fost invitați să ne oprim... și să ascultăm, să observăm, să oferim, să mulțumim... Am primit foi cu 10 idei de acțiuni pe care le-am putea încerca "astăzi", iar fiecare dintre ele a fost citită de cineva dintre noi, cei prezenți, adăugând apoi o notă personală ideii. "Doar astăzi îmi voi face un program... Și mă voi păzi de două rele: graba și indecizia", "Doar astăzi voi ști din adâncul inimii mele că Dumnezeu are grijă de mine ca nimeni altcineva pe lume"...

A doua zi a fost despre conștientizarea corpului nostru, "chilia noastră, fratele trup", după cum îl cita părintele pe Sfântul Francisc de Assisi. Ochii, urechile, gura, mâinile, picioarele: discutând despre fiecare, am descoperit cât de multe referințe biblice se referă la ele! Ne-am retras apoi, cu toții, în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului", unde, sub îndrumarea părintelui Marius, am zăbovit, pe rând, câteva momente asupra fiecărei părți a corpului nostru, după ce părintele ne-a citit câte o binecuvântare specifică pentru fiecare.

Un moment aparte de apropiere a sufletelor a fost și când, în biserică, părintele ne-a invitat să spunem cu voce tare, fiecare când simte, un cuvânt sau o frază scurtă din Biblie care ne este mai apropiat inimilor noastre. A fost minunat cum, într-o atmosferă de tăcere, în fața Tabernacolului, se auzea din când în când câte o voce în biserică spunând cuvinte care aduceau pace și încurajare.

La cateheza pentru tinerele cupluri, părintele Marius a povestit despre cele patru anotimpuri ale iubirii într-un cuplu: de la primăvara plină de anticipare, planuri și speranță, prin vara împlinitoare și toamna în care apare detașarea și neglijarea, spre o iarnă a răcelii și a deznădejdii. Iar pentru a ne păstra relațiile într-un anotimp cald, un cuvânt a fost în centrul discuției: ascultare. Ascultare fără a judeca, ascultare cu ochii, cu gura, cu mâinile, cu tot corpul, ascultare a sentimentelor și a faptelor, ascultare cu drag și cu empatie.

Misiunile s-au încheiat duminică cu un aer de sărbătoare. La Sfânta Liturghie de la ora 11, părintele Marius a încheiat predica și misiunile cu invitația de a rămâne cât mai aproape de Isus, pentru a deveni cât mai mult ca Isus: aproape de Isus blând, vom învăța blândețea... aproape de Isus iubitor, vom învăța iubirea...

Pentru că a doua zi urma să fie și sărbătoarea Sfântului Iosif, întreaga comunitate i-a sărbătorit la această Sfântă Liturghie pe toți tăticii prezenți, proiectând în față desene realizate special de copii pentru această zi și însoțite fiecare de părintele Marius prin descrieri și povestioare care au atins toate inimile prezente. Apoi am coborât cu toții cu bucurie la subsolul catedralei, unde ne așteptau tot felul de bunătăți. Cât de mare este subsolul catedralei noastre, era plin ochi de oameni care se bucurau de comuniune, de zilele care tocmai se încheiaseră și... de sarmale! Așa da sărbătoare și sărbătorire!

Mulțumim din suflet părinților îndrumători și organizatori. Și mulțumim Domnului pentru această oază de timp de conștientizare...

Încheiem cu o rugăciune care a fost menționată de mai multe ori în timpul misiunilor, o rugăciune a Sfântului Patriciu. Fie să ne rămână în gânduri și în suflete, astfel încât, mereu cu Cristos, să fim cea mai bună versiune a noastră... doar astăzi.

Cristos cu mine,
Cristos înainte,
Cristos în urmă,
Cristos în mine,
Cristos dedesubt,
Cristos deasupra,
Cristos la dreapta,
Cristos la stânga,
Cristos când mă culc,
Cristos când șed,
Cristos când mă scol,
Cristos în inima a tot cel ce cugetă la mine,
Cristos în gura a tot cel ce vorbește cu mine,
Cristos în tot ochiul ce mă vede,
Cristos în toată urechea ce mă aude.

Ioana Barcan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-19 martie: Iași, Catedrală: Misiuni populare cu tema "Exerciții de conștientizare pentru Postul Mare"


 

lecturi: 970.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat