Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papii și Postul Mare, timp de rugăciune mai intensă

de Amedeo Lomonaco

În această perioadă a Postului Mare, creștinii sunt invitați să parcurgă trei căi mari: pomana, rugăciunea și postul. Îndeosebi rugăciunea este "forța creștinului și a oricărei persoane credincioase". Postul Mare, așa cum a afirmat Papa Francisc în timpul Sfintei Liturghii în Bazilica "Sfânta Sabina" la 22 februarie, este timpul "unei rugăciuni mai intense, mai prelungite, mai asidue, mai capabile să ia asupra sa necesitățile fraților".

Cum se face să înflorească rugăciunea?

Și rugăciunea poate să devină autoreferențială. În omilia Papei Francisc, citită de cardinalul Pietro Paroli în timpul Sfintei Liturghii la 2 martie 2022, se amintește că "în fiecare gest, chiar și în cel mai frumos, se poate ascunde molia auto-complăcerii". "Atunci inima nu este complet liberă, pentru că nu caută iubirea față de Tatăl și față de frați, ci aprobarea umană." Cum se face să înflorească rugăciunea? "Rugăciunea umilă, făcută «în ascuns» (Mt 6,6), în ascunderea propriei camere, devine secretul pentru a face să înflorească viața în exterior. Este un dialog cald de afect și de încredere, care mângâie și deschide inima. Mai ales în acest timp al Postului Mare, să ne rugăm privind Răstignitul: să ne lăsăm invadați de duioșia emoționantă a lui Dumnezeu și să punem în rănile sale rănile noastre și rănile lumii. Să nu ne lăsăm cuprinși de grabă, să stăm în tăcere în fața lui. Să redescoperim esențialitatea rodnică a dialogului intim cu Domnul. Pentru că lui Dumnezeu nu-i plac lucrurile strălucitoare; în schimb, îi place să se lase găsit în ascuns. Este «ascunzișul iubirii», departe de orice ostentație și de tonuri eclatante."

Ce găsim în rugăciune?

"În toată perioada Postului Mare, Biserica ne oferă din belșug cuvântul lui Dumnezeu." Papa Benedict al XVI-lea sublinia asta în Mesajul pentru Postul Mare din 2011. Meditând și interiorizând cuvântul lui Dumnezeu pentru a-l trăi zilnic, "învățăm o formă prețioasă și de neînlocuit de rugăciune, pentru că ascultarea atentă a lui Dumnezeu, care continuă să vorbească inimii noastre, alimentează drumul de credință pe care l-am început în ziua Botezului". "Rugăciunea - adaugă Benedict al XVI-lea - ne permite să dobândim și o nouă concepție despre timp: de fapt, fără perspectiva veșniciei și a transcendenței el ritmează pur și simplu pașii noștri spre un orizont care nu are viitor. În schimb, în rugăciune găsim timp pentru Dumnezeu, pentru a cunoaște că «nu vor trece cuvintele lui» (cf. Mc 13,31), pentru a intra în acea comuniune intimă cu el «pe care nimeni nu va putea să o ia de la noi» (cf. In 16,22) și care ne deschide la speranța care nu dezamăgește, la viața veșnică."

De ce să ne rugăm?

Rugăciunea este foarte importantă în această perioadă a Postului Mare. Papa Ioan Paul al II-lea amintea asta în timpul vizitei la Parohia "Sant'Eusebio all'Esquilino", adăugând că în viața creștinului "este foarte importantă cateheza". Dar nu este suficient: "este nevoie și de rugăciune, pentru că rugându-ne, noi ne punem sub privirea și în prezența lui Dumnezeu însuși, îi deschidem inima. Și el, când găsește deschiderea internă a inimii noastre, poate să intre și să acționeze în această inimă a noastră, poate să acționeze din interior, poate să ne transforme". "Aceasta - explică Ioan Paul al II-lea - este forța rugăciunii. Pentru aceasta, la începutul Postului Mare eu vă spun rugați-vă, rugați-vă așa cum știți să vă rugați, pentru că ne rugăm diferit în funcție de diferitele vârste. Cu înaintarea în ani ne schimbăm, dar ne schimbăm și în modul de a ne ruga. Copiii au un mare dar în rugăciune, sunt simpli, așa de simpli, așa de dispuși să fie împreună cu Isus, să se deschidă la persoana sa, la iubirea sa, la harul său." "Amintiți-vă mereu de importanța rugăciunii, mai ales în această perioadă a Postului Mare, adică aceea a pregătirii pentru Paște."

Postul Mare mai este actual?

Postul Mare mai este actual? Adică interesant, important, util? Adică posibil? Acestea sunt întrebările pe care Papa Paul al VI-lea le punea la 3 martie 1965, în Miercurea Cenușii, la audiența generală: "Postul Mare - amintea Papa Montini - a avut de-a lungul secolelor și în diferitele țări forme diferite de realizare, iar în zilele noastre a pierdut mult din exigențele sale și din explicațiile sale". Dar nu a pierdut "necesitatea sa, dacă este adevărat că viața creștină are nevoie de reculegere, de tăcere, de meditație, de interioritate, de convertire și de reformă continuă, de rugăciune, de pocăință, de gimnastică ascetică, de sens mistic; și mai mult de trezire a conștiinței creștine, de milostivire și de harul lui Dumnezeu, de unire vie și generatoare cu misterele Răscumpărării, și anume cu Pătimirea și cu Învierea lui Cristos". "Viața religioasă este lucru grav, este lucru serios, este lucru dificil, este lucru minunat, este lucru indispensabil: nu putem, nu trebuie să ne lipsim de el; și nu se cucerește fără aplicare deosebită, fără vreun exercițiu îngrijit și metodic, fără efort de reînnoire interioară, fără a recurge, la momentul decisiv, la contactul sacramental cu acțiunea dătătoare de viață a lui Dumnezeu Tatăl, prin Cristos, în Duhul Sfânt." Fără forța rugăciunii.

(După Vatican News, 10 martie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 342.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat