Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O reflecție despre vocația conjugală și familială

Căsătoria ca o cale a unei "sfințenii în doi"

de Gabriella Gambino

S-a ținut în după-amiaza de miercuri, 8 martie 2023, la Universitatea Pontificală Urbaniana, ziua de celebrare "Femeile în Biserică: artizane ale umanului", la care au participat, printre alții, subsecretara Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață. Din intervenția sa publicăm fragmente ample.

"Predicați mereu evanghelia și, dacă ar fi necesar, și cu cuvintele!". Câtă forță evanghelizatoare izvorăște din această învățătură prezentată în Fonti francescane. Câtă putere în acest avertisment pentru a ne lăsa transformați de Dumnezeu până la a-l face să trăiască și să transpară în istoria noastră personală pământească. Dacă sfințenia este atât de puternică atunci când izvorăște dintr-o inimă îndrăgostită și încredințată lui Dumnezeu, cu cât mai mult este astfel dacă izvorăște din două inimi îndrăgostite între ele, care se încredințează lui Dumnezeu și îl fac să respire în iubirea lor. O iubire nupțială, ca aceea trinitară, capabilă să se extindă de la soți la copii și de la familie la lume.

În istoria Bisericii, atâția bărbați și atâtea femei au trăit o sfințenie exemplară în sacramentul Căsătoriei. În secolul al XX-lea, o reflecție teologică reînnoită despre căsătorie a condus Biserica să reflecte asupra posibilității ca starea conjugală să poată fi ea însăși fundamentul pentru o "sfințenie în doi".

Reflecția pe care doresc să v-o propun este pentru a încerca să facem un pas dincolo de gândirea mai tradițională despre sfințenie ca o chemare individuală: este mai degrabă pentru a gândi sfințenia soților și a femeii, îndeosebi, în specifica sa vocație conjugală și familială, ca soție și mamă. Nu singură, ci în plinătatea unei complementarități și a unei reciprocități cu propriul soț, capabilă să pună în evidență forța sacramentului nupțial în ochii Bisericii.

Îndeosebi Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea și Francisc au vorbit Bisericii despre vocația specifică a soților la sfințenie. Asta înseamnă că întreaga familie, în virtutea iubirii conjugale, asumată în iubirea lui Dumnezeu, constant alimentată, susținută și îmbogățită de forța lui Cristos, poate fi condusă să își deschidă inima către Dumnezeu. Ea este locul privilegiat pentru a permite Domnului să se manifeste în împletirea relațiilor. Și soții, îndeosebi, în virtutea harului, pot experimenta realmente prezența lui Cristos într-o viață obișnuită coroborată de sacrament.

Astăzi Biserica dobândește conștiința treptată a prezenței atâtor cupluri de soți și "familii de la ușa de alături", care și în secolul al XX-lea au lăsat urme ale modului cum se poate trăi împreună cu bucurie o viață cotidiană plină de har creștin. Oameni obișnuiți, angajați în muncă, cu copii, chinuiți uneori de sărăcie imensă și de suferințe, dar care în orice împrejurare au reușit, ca Luis și Zélie Martin - canonizați în 2015 de Papa Francisc - să "meargă împreună spre cer".

Astăzi tinerii înțeleg cu greu valoarea căsătoriei ca legătură și tot mai puțini se căsătoresc. Și mai greu este pentru ei să se gândească la căsătorie ca o cale de sfințenie în doi. Și totuși, cred că în Biserică a venit timpul de a începe să vorbim în manieră organică și sistematică despre căsătorie ca despre o vocație, o chemare de a parcurge împreună drumul sfințeniei: în unicul sacrament al Căsătoriei, în care, cum este scris în constituția conciliară Gaudium et spes, "soții creștini sunt întăriți și aproape consacrați" (nr. 48). Finalitatea acestui dar este ca soții să fie conduși la Dumnezeu și să fie "ajutați și întăriți în desfășurarea misiunii sublime de tată și mamă".

Tocmai în matca relației conjugale s-au remarcat în istoria recentă a Bisericii câteva femei, care luând în serios și până la capăt vocația lor nupțială au manifestat forța rolului feminin în căsătorie și în familie, făcându-se motor al unei sfințenii contagioase în cadrul nucleului lor familial.

Este cazul lui Daphrose, căsătorită cu Cyprien Rugamba, morți martiri în Rwanda în 1994 împreună cu șase dintre cei șapte copii ai lor și o nepoțică. Daphrose, umilită, trădată public și repudiată pe nedrept de soț, cu forța rugăciunii, a iubirii și a generozității reușește să-l conducă la convertire, la curajul de a-i cere iertare și la o credință neclintită, până la martiriul împreună.

Soții Beltrame Quattrocchi, soții Bernardini, soții Amendolagine în Italia, soții Alvira și soții Ortiz în Spania, soții Takashi în Japonia, soții Rugamba în Rwanda și mulți alții sunt exemple concrete ale modului cum căsătoria nu este un ideal romantic și perfect de obținut, ci o istorie de iubire plină de vicisitudini, mereu în devenire, în care Cristos poate realiza lucruri mari când găsește spațiu în inimi. Ei ne spun cu delicatețea și forța năvalnică a mărturiei că fiecare familie poate parcurge o proprie cale de sfințenie, dacă suntem conștienți că nu ne putem mântui singuri, ci în țesătura de relații în care suntem inserați.

Soții Martin au reușit să crească fiicele lor cu exemplul unei credințe vii și trăite. Și asta se poate petrece și în contextele familiale mai complexe și fragile din secolul al XXI-lea, în care provocarea este disponibilitatea de a lucra constant cu sine, încredințându-se și încrezându-se în harul lui Dumnezeu, cu sacramentele, rugăciunea, iubirea și slujirea adusă aproapelui.

Cineva a definit familia contemporană ca o coregrafie imperfectă, fragilă, dar oricum o mișcare, aproape un dans, care este esența vieții. În familie, unde unele legături sunt irevocabile și nu alese - mă gândesc la faptul de a fi tați, mame și copii și la rolurile rudeniei care sunt generate de căsătorie - se celebrează alteritățile, trudele, imperfecțiunea și descoperirea vieții. Și această mișcare generează atâtea oportunități de sfințenie.

Cine știe câte femei, pasionate și îndrăgostite de vocația lor conjugală, de rolul lor educativ și de maternitatea lor, parcurg un drum zilnic de sfințenie alături de bărbatul lor, adesea împreună, în reciprocitate, dar tot mai frecvent și singure, în contexte sociale unde paternitatea este adesea nereperabilă. Câte familii la feminin supraviețuiesc astăzi, în special în locațiile geografice cele mai sărace ale planetei, unde mame eroice cu încredere și iubire pasionată se dăruiesc pentru a salva și a păstra legăturile familiale, pentru a da un viitor copiilor lor, pentru a le arăta lor că, în pofida nedreptăților, am fost generați pentru a țese legături de iubire, pentru a genera pe alții în afară de noi la viața adevărată, aceea care știe să găsească sensul oricărui lucru pentru că se încredințează lui Dumnezeu, pentru că îi încredințează lui propria durere, bucuriile, trudele, angajarea, speranța neînșelată vreodată a unui bine mai mare.

Provocarea pentru familiile noastre imperfecte și fragile este să arătăm copiilor noștri că familia este un dar mare: familia ca Biserică familială, în care lucrurile au un sens pentru că sunt un dar pe care Dumnezeu ni-l încredințează pentru a le face să rodească, unde învățăm că dacă ne este luat ceva este pentru a primi un dar și mai mare, unde noi, mamele, dorim ca toți copiii noștri să găsească fericirea învățând să recunoască darurile pe care viața le pune pe drumul lor. Aceasta este sfințenia la care suntem chemați în casele noastre. Și în acelea care astăzi sunt distruse de război. Case distruse, între ale căror dărâmături mame curajoase, cimentate de o credință neclintită, se străduiesc pentru a-i proteja pe cei mici, pe bătrâni și pe bolnavi și pentru a reconstrui cu solidaritatea speranța unei întoarceri la pace. Femei care în mijlocul devastării și morții înțeleg, ca niște faruri în întuneric, că și în disperare trebuie să căutăm ceea ce nu moare.

(După L'Osservatore Romano, 9 martie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 867.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat