Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Erdö: O mare onoare a-l avea pe papa în Ungaria în mijlocul nostru

de Deboraj Castellano Lubov

"O mare bucurie pentru națiune". Așa comentează cardinalul Peter Erdö, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, primat al Ungariei, anunțul - difuzat luni, 27 februarie 2023, de Sala de Presă vaticană - călătoriei apostolice pe care Papa Francisc o va face în Ungaria de la 28 la 30 aprilie. Într-un interviu la Vatican News, cardinalul se face purtător de cuvânt al așteptărilor populației, peste jumătate creștină și cel puțin 37% catolică, ce îl întâlnise deja pe pontif la 12 septembrie 2021, cu ocazia Liturghiei de încheiere a celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional. "În schimb, acum - spune Erdö - o vizită numai pentru ei". Având pe fundal războiul din Ucraina: chiar Ungaria a primit din 24 februarie 2022 peste un milion de refugiați care au fugit de conflict.

Eminență, cum comentați călătoria apostolică a Papei Francisc în Ungaria și care sunt așteptările dumneavoastră pentru această călătorie?

Cu mare bucurie am primit știrea despre vizita Sfântului Părinte în Ungaria. Noi l-am invitat ca Biserică ungară, ca Biserică din Budapesta, și voiam să-l primim pentru o vizită pastorală. Data trecută, când a vizitat orașul nostru pentru a participa la Liturghia de încheiere a Congresului Euharistic Mondial (septembrie 2021, nr), a fost o vizită fulger. În schimb, o vizită pastorală, o întâlnire cu comunitatea credincioșilor, era un lucru dorit de mulți ani. Deci este o bucurie imensă.

Așa cum ați amintit dumneavoastră, nu este prima dată când Sfântul Părinte vine în Ungaria. De ce este importantă acum întoarcerea sa în țară?

Tocmai datorită faptului că este o întâlnire cu credincioșii unguri. Evenimentul din 2021 a fost un eveniment internațional: din 83 de țări erau prezenți pelerini, episcopi, preoți, credincioși. În schimb de data aceasta Papa Francisc se adresează ungurilor, poporului nostru, oamenilor noștri, Bisericii noastre locale. Și asta ne dă o mare onoare și mare bucurie.

Pe fundalul acestei călătorii este războiul din Ucraina. Ungaria a ajutat atâția refugiați ucraineni în această perioadă a invadării. În ce mod revine această temă în călătorie?

Știrea despre războiul izbucnit în urmă cu un an și continuat în tot acest an înseamnă pentru noi multă tristețe. Tristețe datorită faptului însuși al războiului, pentru că ne rugăm în fiecare zi pentru pace de un an, și în diferite comunități. În mod obișnuit celebrăm și procesiunile pentru pace și am consacrat Ucraina și Rusia Sfintei Fecioare Maria, așa cum ne-a invitat Sfântul Părinte să facem. Am făcut acest act în bazilica "Sfântul Ștefan" în fața relicvei sale, pentru că Sfântul Ștefan în urmă cu o mie de ani a fost primul care, conform istoriei, a oferit o țară întreagă Sfintei Fecioare Maria. Așadar, am simțit o apropiere spirituală de cele două popoare. Și ce anume să facem? Înainte de toate trebuie să înfruntăm marea provocare a refugiaților. Suntem o țară cu mai puțin de zece milioane de locuitori și în ultimul an au venit din Ucraina peste un milion și jumătate de refugiați. Desigur că nu toți voiau să rămână în Ungaria, însă 10-15% dintre refugiați au rămas în Ungaria. Așadar, prima provocare a fost ajutorul umanitar. I-am primit pe refugiați fie la graniță, fie la Budapesta, prin Caritas național, Caritas diecezan și grupurile de caritate din fiecare parohie. Apoi erau Cavalerii de Malta care fac atâtea pentru cei care au venit. Apoi a trebuit să organizăm ajutorul spontan oferit de credincioși, ospitalitatea și anumitor parohii și instituții ecleziale, dar și a privaților. Am văzut și că există atâția femei și copii care au nevoie de școală, de învățământ. Asta puteam să organizăm și în școlile catolice. Erau profesori care știau limba rusă, alții dintre refugiați care vorbeau în ucraineană. Și astfel încercam să organizăm învățământul pe baza vârstei grupurilor de copii. Erau și refugiați de limba maghiară din zona învecinată cu Ungaria, pentru integrarea lor a fost mai ușor. Însă încercăm să-i integrăm și pe ceilalți, oferind un loc de muncă, un apartament pe care să-l poată folosi pentru o perioadă mai lungă... Așadar, cred că este o provocare care continuă să fie foarte mare, dar care ajută să conștientizăm vocația noastră creștină.

Privind la programul difuzat de Sala de Presă a Sfântului Scaun, se vede o întâlnire cu copiii. Ne puteți spune ceva mai mult?

De multe decenii există un institut ecleziastic la Budapesta care primește copii orbi și cu dizabilități. Așadar, au nevoie de foarte mult afect și de mare ajutor din partea întregii comunități catolice. Acest institut va fi vizitat de papa care arată mereu solidaritate și duioșie față de acești copii.

(După Vatican News, 27 februarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 478.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat