|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Toți trebuie să facem politică pentru binele comun
"El Pastor", cartea jurnaliștilor Francesca Ambrogetti și Sergio Rubin, apărută în aceste zile în Argentina, este rezultatul mai multor interviuri cu Papa Francisc pe marginea celor mai importante și urgente probleme ale Bisericii. De la politică la economie, de la reformele din Curia Romană la amenințările la adresa "casei comune". Spațiu este acordat și unor aspecte personale, cu privire la o călătorie în Argentina, Papa Francisc spune că "este nedrept să spunem că nu vreau să merg".
de Benedetta Capelli
De la "El jesuita", scris în 2010, la "Il Pastor", volumul în apariție în Argentina. Francesca Ambrogetti, fostă responsabilă a ANSA în țara sud-americană, și Sergio Rubin, de la cotidianul El Clarin, revin asupra figurii lui Jorge Mario Bergoglio. În prima carte au adunat gândirea cardinalului arhiepiscop de Buenos Aires, în această a doua carte abordarea cu privire la magisteriul Papei Francisc: provocările înfruntate în cei zece ani de pontificat și perspectivele viitoare cum "să revitalizeze vestirea evangheliei - afirmă pontiful -, cum să reducă centralismul vatican, să izoleze pedofilia... și să combată corupția economică". Un program de guvernare, subliniază el, care "este acela de a face tot ceea ce s-a declarat de cardinali în congregațiile generale în ajunul conclavului".
Nouăsprezece capitole în 346 de pagini împărțite într-un prolog semnat de papa în care, scrie el, "trebuie să recunosc o virtute pentru Francesca și Sergio: perseverența lor". Jurnaliștii oferă o analiză a magisteriului prin interviuri periodice făcute în arcul celor 10 ani. Sunt multe temele tratate: de la chestiunile referitoare la imigrați, apărarea vieții, impactul reformelor din Curia Romană, abuzurile asupra minorilor. Cu privire la acest punct, Papa Francisc subliniază că pontificatul său "va fi evaluat în mare parte prin modul în care a înfruntat acest flagel". Apoi căsătoria și familia, "casa comună" amenințată, "geniul feminin", "carierismul" în Biserică. Referitor la homosexualitate, el subliniază că "aceia care au suferit un refuz din partea Bisericii, aș vrea să informez că este vorba de persoane în Biserică".
Evanghelia pentru a converti o mentalitate
Politica este una dintre temele centrale. "Da, fac politică - răspunde papa - pentru că toți trebuie să facă politică. Și ce este politica? Un stil de viață pentru polis, pentru cetate. Ceea ce nu fac eu, nici Biserica n-ar trebui să facă, este politica partidelor. Dar evanghelia are o dimensiune politică, aceea de a transforma mentalitatea socială, chiar și religioasă, a persoanelor", pentru că este îndreptată spre binele comun. O altă temă forte se referă la economie; Papa Francisc reafirmă că farul de urmat este Doctrina Socială a Bisericii, că ea nu este o condamnare la adresa capitalismului, ci este necesar, așa cum indica Ioan Paul al II-lea, să se urmeze o "economie socială de piață". Astăzi, adaugă el, prevalează finanțele și bogăția este mai puțin participativă. "Putem fi de acord cu toții că au crescut concentrarea și inegalitatea. Și că există multe persoane care mor de foame".
Claritate în finanțele vaticane
Papa Francisc se oprește apoi asupra evenimentelor economice vaticane, apărând buna credință a "celei mai mari majorități" a membrilor Bisericii, "dar nu se poate nega - afirmă el - că unii ecleziastici și atâția, aș spune, falși «prieteni» laici ai Bisericii au contribuit să-și însușească în mod nepotrivit din patrimoniul mobil și imobil, nu al Vaticanului, ci al credincioșilor". Apoi, referindu-se la evenimentul imobilului din Londra, subliniază că tocmai în Vatican s-a observat "achiziția suspectă". "Eu m-am bucurat - spune papa - pentru că înseamnă că astăzi administrația vaticană are resursele pentru a face claritate cu privire la lucrurile urâte care se întâmplă în interior". Despre raporturile stat-Biserică, după aceea, afirmă că apără "laicitatea statului, nu laicismul care, de exemplu, nu admite imagini religioase în spațiile publice".
Pregătit să meargă în China
Referitor la Argentina, papa subliniază că "sunt un loc obișnuit" acuzele de peronism, invită sindicatele să apere demnitatea muncitorilor și drepturile lor. În afară de asta susține că intenția sa de a merge în țară "rămâne valabilă". "Este nedrept a spune că nu vreau să merg". Referitor la acordul dintre Sfântul Scaun și China, papa afirmă că el cunoaște problemele și suferințele, arătându-se dispus să meargă în țara asiatică: "Chiar mâine, dacă ar fi posibil!".
Biserica nu este o mamă "prin corespondență"
În sfârșit papa mărturisește că a avut crize de credință, depășite cu ajutorul lui Dumnezeu. "În fiecare caz - adaugă el - o credință care nu ne pune în criză este o credință în criză. Așa cum o credință care nu ne face să creștem este o credință care trebuie să crească". Despre Biserica din viitor afirmă că apropierea este cheia pentru toate. "Biserica este mamă, iar eu nu cunosc nicio mamă «prin corespondență». Mama dăruiește afecțiune, atinge, sărută, iubește. Când Biserica nu este aproape de fiii săi pentru că este angajată în mii de lucruri sau comunică cu ei prin documente, este ca și cum o mamă ar comunica cu fiii săi prin scrisori".
(După Vatican News, 26 februarie 2023)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 197.