Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ucraina, arhiepiscopul Șevciuc: Războiul absurd și sacrileg, dar acum nu ne simțim abandonați

de Salvatore Cernuzio

Vorbește despre o "tragedie", pentru Ucraina și pentru lume, despre o "populație traumatizată" de aceste douăsprezece luni ale unui război "orb, absurd, sacrileg" și despre "neputința" de a ajunge la pace. Apoi lansează un apel la politicieni, la mass-media, la oricine are glas și responsabilitate la nivel internațional: "Nu ne lăsați singuri... Minciuna și indiferența ucid". Arhiepiscopul major de Kiev-Halyč, Sviatoslav Șevciuc, este în colocviu via Zoom cu un grup restrâns de jurnaliști, la puține zile de la prima aniversare a invaziei ruse din 24 februarie 2022.

O mângâiere vizitele liderilor la Kiev

Conducătorul Bisericii greco-catolice ucrainene este conectat din arhiepiscopi, reședința sa la Kiev de la fereastra căreia, care dă spre fluviul Nipru, în lunile trecute a văzut explodând "focul" pe cer. În capitala ucraineană, în timp ce se desfășoară interviul, a ajuns pe neașteptate președintele american Joe Biden. Șevciuc zâmbește: "În urmă cu un an, în acest moment - spune el - toți ne abandonau. După 24 februarie au rămas numai două reprezentanțe: nunțiul apostolic, Visvaldas Kulbokas, și ambasadorul polonez. Mulți s-au mutat la Lvov, în vestul Ucrainei sau în Polonia. La distanță de un an toți s-au întors, vin să ne viziteze aici. La nivel politic, militar, roadele acestor vizite vor fi revelate de experți. Dar vorbind în numele oamenilor simpli, acest lucru ne face să simțim că nu suntem uitați, nu suntem abandonați, că putem conta pe solidaritatea Europei, Italiei, a lumii". "Este o mare mângâiere", spune arhiepiscopul, "armata rusă ne-a condamnat la moarte. Solidaritatea ne dă speranța că această condamnare nu va fi executată, că vom fi capabili să supraviețuim, să ne apărăm și să construim o țară liberă și democratică".

Neputincioși în fața unui război sacrileg

"Speranță" este un cuvânt pe care Șevciuc îl repetă des în timpul colocviului. Împreună cu acesta, și "recunoștință". Recunoștință "față de Domnul pentru că am fost capabili să supraviețuim și să slujim poporul nostru făcând posibilul"; recunoștință "pentru imensa solidaritate universală". Însă recunoștința este însoțită de un "sentiment de neputință": în prevenirea războiului și acum, după un an, în oprirea lui. "La sfârșitul anului 2021, deja se prevedeau fantomele războiului care se apropia... Din partea mea am încercat să sensibilizez atâtea instituții despre acest pericol, dar din păcate nici mecanismele dreptului internațional, nici instrumentele diplomatice n-au fost în măsură să prevină războiul. Toată lumea se simte neputincioasă în fața unui război orb, absurd, sacrileg".

Regretul cel mai mare, destăinuiește Șevciuc, este de a nu fi reușit să se salveze viețile umane: "Amintesc Mariupol: de câte ori am încercat să ducem hrană și apă, dar atâția oameni au murit acolo de foame și sete". Și atâția oameni au murit torturați și uciși sau loviți de rachete. "Anul acesta probabil pentru prima dată - spune arhiepiscopul major - am văzut cum armele moderne sunt capabile să distrugă tot: vieți umane, orașe, ecologie".

Folosirea armelor

Tema armelor este acum centrală. "Se vorbește despre o folosire proporționată", afirmă Sviatoslav Șevciuc, ca răspuns la o întrebare despre apelul recent al UE de a aproviziona Ucraina cu arme. "Nu mă simt în largul meu să vorbesc despre asta", afirmă arhiepiscopul, "dar în acest moment capacitatea Ucrainei de a se apăra nu este proporționată cu capacitatea Rusiei de a ne agresa. Suntem o țară mult mai mică. Este un miracol că suntem vii". Consiliul panucrainean al Bisericilor, recent în vizită la Roma, a adresat comunității internaționale o scrisoare deschisă pentru a cere să trimită instrumente anti-rachetă. "Cum de cer Bisericile aprovizionarea cu anumite tipuri de arme? Pentru că dacă doborâm o rachetă nu moare nimeni, dar dacă ea cade provoacă atâția morți. În acest moment Consiliul panucrainean consideră acceptabilă din punct de vedere moral trimiterea armelor în Ucraina pentru a mări capacitatea de apărare", afirmă Șevciuc.

Dialogul cu ortodocșii

Problema este spinoasă, ca aceea a dialogului cu Bisericile ortodoxe ucrainene legate cu Moscova. În decembrie, președintele Volodimir Zelenski, după investigații și percheziții ale serviciilor de securitate interne, a semnat un decret pentru a pune restricții activității Bisericii ortodoxe în comuniune cu Patriarhia de Moscova. "Această Biserică trăiește acum un moment de confruntare deschisă cu societatea ucraineană", comentează Șevciuc. "Înainte de război oamenii strigau unitate, acum există o cerere puternică de a interzice această Biserică. Aproape o ură... Nu este creștinesc, dar sunt sentimentele poporului rănit". Problema, avertizează prelatul, este că "atunci când o Biserică se ciocnește cu opinia publică, mai devreme sau mai târziu va veni un politician care va exploata acest sentiment și îl va transforma în lege". Între timp în Parlamentul ucrainean, afirmă Șevciuc, este în studiu un proiect legislativ prin care "statul va fi constrâns să facă totul pentru ca nicio Biserică sau societate religioasă să nu poată fi instrumentalizată de o țară externă pentru propriile scopuri politice".

Toți răniți

Tot cu privirea la populație, liderul greco-catolic afirmă: "Suntem un popor traumatizat. Mulțumire fie lui Dumnezeu cu ajutorul internațional am fost capabili să prevenim o tragedie umanitară". La rândul său, Biserica, într-o primă fază s-a concentrat asupra ajutoarelor materiale: "Unde am putut în teritoriile ocupate, toți au fost primiți și slujiți. Se vorbește despre 15 milioane de persoane". Acum Sinodul greco-catolic a aprobat un plan pastoral despre tema "îngrijirii rănilor". "Vedem că 80% din populație au nevoie de reabilitare. Toți am fost răniți, și eu... Îmi amintesc vizita la Zaporoje în noiembrie, făceam o omilie într-o bisericuță de lemn și 7 bombe rusești au căzut pe capetele noastre. Priveam în ochi aceste persoane care tremurau și ascultau exploziile. M-am gândit: «Doamne, când voi șovăi voi înceta să predic și acești oameni sunt înspăimântați de moarte». Am fost capabili să trăim aceste momente, însă aduc cicatrice".

Copilărie furată

Primii care suferă sunt copiii. Cei cărora războiul "le-a furat zâmbetul", cu a spus recent papa. "Pierd copilăria lor", spune Șevciuc. Relatează istoria unei familii din Kramatorsk, lovită de un atac cu bombe la gară. "Fiica mai mare a fost ucisă, mama a pierdut picioarele. Copilul de 11 ani a fost constrâns să se ocupe de mama rănită și să organizeze înmormântarea surorii. Vorbind cu el, am văzut că într-o clipă a pierdut copilăria. Vorbea ca un om matur cu voluntarii și medicii, era protector față de mama...". "Încercăm cu adevărat să facem o pastorație specifică pentru copii și pentru cei mai vulnerabili", adaugă el, "chiar dacă numărul exact al celor care au nevoie de însoțire încă nu-l știm".

Preoți și episcopi demoralizați

Așa cum nu se știe când se va termina "această absurditate" în Ucraina. "Durerea în oameni crește în fiecare zi", răbufnește Șevciuc, declarându-se totuși "orgolios" de atâția episcopi, preoți, surori, călugări care "au știut să-l vadă pe Cristos în oamenii răniți de război. Persoane înfometate, fără nimic, care se încredeau complet în noi". "Mă înduioșez", spune el, cu voce emoționată. Tot acești episcopi și preoți acum sunt "demoralizați": "În fiecare zi trebuie să celebreze înmormântări de victime, militari și civili. «Înmormântări fără sfârșit... nu mai știm ce să spunem», îmi spunea un episcop".

"Astăzi - conclude Șevciuc - se vorbește de atâtea propuneri de pace. Guvernul nostru are formula sa de pace: primul punct este ca Ucraina să elibereze toate teritoriile ocupate. Alte propuneri vorbesc despre un compromis, o negociere, de a ceda vreun teritoriu etc. Dar când ascult aceste discuții, îmi vine un fior. Pentru Biserică, nu este vorba de teritorii, ci de persoanele care sunt acolo. Trebuie să eliberăm persoanele, pe credincioșii noștri!".

Redemptoriștii "eroici"

În toate regiunile ocupate - "17% din țară" - n-a rămas nici măcar un preot: "Nici greco-catolic, nici latin... Unii au fost alungați, alții închiși", afirmă arhiepiscopul, amintindu-i pe cei doi părinți redemptoriști "eroici", Ivan Levytskyi și părintele Bodhan Heleta, arestați la 16 noiembrie la Berdyansk și "de o sută de zile supuși la torturi zilnice". "Nicio negociere, nicio diplomație, n-a fost capabilă să aline durerile acestor preoți".

A nu închide ochii

"Ne rugăm - este apelul concluziv al conducătorului Bisericii greco-catolice - pentru ca Domnul să asculte sângele care strigă din pământul ucrainean spre cer. Cerem ca lumea să nu închidă ochii în fața rănilor și a suferințelor poporului, să nu renunțe la această temă. Adesea durerea ucraineană dispare din ziare, nu mai constituie știre, ca în 2014 cu invazia în Donbass. Adevărul mereu, cum spune și papa, este victimă a războiului. Un război de dezinformare. Minciuna și indiferența ucid, ucid atâția".

(După Vatican News, 21 februarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 196.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat