2 februarie - Sărbătoarea Prezentării Domnului la templu și Ziua Mondială a Vieții Consacrate
A merge împreună pornind de la fragilități
de Mons. José Rodríguez Carballo
arhiepiscop secretar
al Dicasterului pentru Institutele de Viață Consacrată
și Societățile de Viață Apostolică
Ca societate și ca Biserică, trăim multe situații de fragilitate și vulnerabilitate. Viața consacrată, fiind parte integrantă a amândurora, nu face excepție. Fragilitatea și vulnerabilitatea sa este bine cunoscută și celor străini. Numai câteva date obiective: în ultimii ani, este evidentă diminuarea numerică a persoanelor consacrate, vârsta lor medie crește în fiecare zi și, în sfârșit, este numărul abandonurilor, care nu sunt puține și reprezintă o adevărată hemoragie în viața de consacrare specială, așa cum a afirmat odată Papa Francisc.
Această realitate a dus la înmulțirea profeților de nenorocire care vorbesc și scriu despre sfârșitul vieții consacrate, cel puțin al vieții consacrate istorice. Acești profeți nu lipsesc nici în Biserică, nici în viața consacrată însăși. Este semnificativ că în omilia din 2 februarie 2013, Benedict al XVI-lea a pus în gardă persoanele consacrate de acești profeți și le-a îndemnat să nu se unească cu ei: "Nu vă uniți", a spus atunci Papa Ratzinger, "cu profeții de nenorocire care anunță sfârșitul sau inutilitatea vieții consacrate în Biserica din zilele noastre". Nu, noi, consacrații, nu ne putem uni cu acești profeți, între altele pentru că viața consacrată nu va lipsi niciodată în Biserică, fiind voită de Isus însuși și pentru că Duhul continuă să sufle (cf. In 3,8-21) și nu numai că favorizează reînnoirea formelor istorice de viață consacrată, ci face să apară și forme noi, așa cum am văzut în acești ani de după Conciliu.
Ceea ce este urgent pentru viața consacrată astăzi și cu siguranță în viitor este de a recunoaște, în credință, înțelepciunea slăbiciunii, a fragilității și a vulnerabilității. Asta cere să rămânem treji și vigilenți, îmbrăcați în Isus Cristos și să îmbrăcăm armele luminii (cf. Rom 13,11-14), pentru a nu uita chemarea noastră, care devine mai urgentă în situațiile de fragilitate și vulnerabilitate, să ne conformăm lui Cristos (cf. Vita consecrata, 65), "într-o tensiune totalizatoare care anticipă, pe cât posibil în timp, perfecțiunea escatologică" (Benedict al XVI-lea, omilia din 2 februarie 2013). Cum putem ilumina viitorul, așa cum ne cere Papa Francisc, dacă nu suntem treji și vigilenți? Cum putem primi viitorul fără speranța bucuroasă care se naște din conștiința că Domnul nu-i abandonează niciodată pe fiii săi și pe fiicele sale? Treji și vigilenți, îmbrăcați în lumina lui Cristos, pentru a descoperi ceea ce este pozitiv în fragilitate și vulnerabilitate.
Toate acestea pentru că fragilitatea, așa cum ne amintește Papa Francisc, are un caracter ambivalent. Pe de o parte, este negativă pentru că revelează limite, lipsuri, sărăcie și precaritate. Dar și în acest caz, în societăți, cum este a noastră, dominate de eficiență și de succes, viața noastră, caracterizată de "minoritatea" și de slăbiciunea celor mici, de empatia cu acela care nu are glas, devine un semn evanghelic de distingere. În pozitiv, trebuie să afirmăm că situația de fragilitate prin care trecem ne amintește necesitatea de a merge mână în mână cu ceilalți, de a merge împreună, în strânsă colaborare unii cu alții. A conștientiza propriile fragilități, și ca institute de viață consacrată, ne deschide spre ceilalți și ne pune în sintonie cu fragilitatea celuilalt, care ne face mai fraterni și mai umani.
Pe de altă parte, conștiința propriei fragilități ne face și mai umili și ne permite să ne eliberăm de mândria existențială și de mondenitatea spirituală. Cât curaj și câtă umilință ne sunt necesare pentru a ne deschide către ceilalți, pentru a cere ajutor, pentru a cere cuiva să ne dea o mână de ajutor! Câtă umilință și cât curaj ne sunt necesare pentru a recunoaște că suntem "vase de lut" și nu "vase de aur"; prețioase "vase de lut" pentru că în fragilitatea lor conțin comoara cea mai mare: puterea lui Dumnezeu: "Îți este suficient harul meu, căci puterea mea se împlinește în slăbiciune" (2Cor 12,9).
În fața fragilității reale, nu numai numerice, pe care viața consacrată o trăiește în acest moment, noi, consacrații, suntem chemați să devenim conștienți că, așa cum îi place Papei Francisc să repete, "toți suntem în aceeași barcă" și toți suntem necesari pentru ca barca să ajungă în port. Dar pentru ca asta să se întâmple, este necesar să vâslim împreună, să creăm punți de viață pentru ceilalți și pentru noi înșine. Nimeni nu poate să fie exclus și nimeni nu se poate exclude de la această responsabilitate.
Viața consacrată încearcă să fie un mod profetic de a trăi alianța de comuniune, ad intra și ad extra. Va fi astfel în măsura în care se deschide către ceilalți. De mult timp se vorbește despre inter-congregaționalitate, dar cât de greu este de a lucra împreună, de a merge împreună, de a elabora proiecte de misiune împreună; cât de greu este de a visa împreună! Și totuși, trebuie să fim foarte conștienți că viitorul nu se construiește singur, nici numai cu forțele noastre, "ci recunoscându-ne în adevărul comuniunii care este mereu deschisă la întâlnire, la dialog, la ajutorul reciproc, și care ne ocrotește de boala autoreferențialității" (Francisc, Scrisoare către toate persoanele consacrate cu ocazia Anului Vieții Consacrate, 21 noiembrie 2014). Avem nevoie unii de alții.
A merge împreună cu tot poporul sfânt al lui Dumnezeu, cu Biserica în care suntem născuți, în care creștem și aducem roadele evangheliei; a merge împreună tineri și bătrâni, conjugând în armonie fraternă pasul grăbit al unora și înțelepciunea altora; a merge împreună între diferitele entități ale aceluiași institut, ca familie unită în Cristos; a merge împreună la nivel de familii carismatice; a merge împreună cu alți consacrați cu care împărtășim sequela Christi în mod deosebit, fără a-i exclude pe ceilalți; a merge împreună, consacrați și laici, în misiunea împărtășită. Și acest lucru va fi posibil dacă noi, consacrații, ne deschidem la posibilitatea de a visa împreună. "Cât de important este de a visa împreună", spune Papa Francisc în Fratelli tutti, nr. 8. Vai de viața consacrată dacă încetează să viseze! Ar pierde capacitatea sa de a fi profeție și ar rămâne un simplu reziduu din trecut, o piesă de muzeu probabil de admirat, dar nu de imitat! Câte de important este de a menține, chiar și la vârstă înaintată, capacitatea de a visa și de a visa împreună pentru ca visele să se realizeze. Este timpul de a privi și de a ne deschide la noi orizonturi, de a visa structuri care să ne permită, pornind de la o spiritualitate împărtășită, să realizăm misiunea evanghelizatoare. Este timpul de a ne forma în cheie de complementaritate. Este timp de sinodalitate, mai ales pentru viața consacrată.
Viața consacrată, ca și celelalte forme de viață creștină, este chemată să devină tot mai mult o familie în care se trăiește comuniunea fraternă, mai mult "casă", în care se devine experți de primire, fraternitate, ascultare a celorlalți, de dialog cu cei "diferiți", de prietenie. Viața consacrată este chemată să se angajeze pentru a gusta "mistica întâlnirii" care constă, conform expresiei Papei Francisc, în "capacitatea de a auzi, de ascultare a celorlalte persoane. Capacitatea de a căuta împreună drumul, metoda", lăsându-se "iluminați de relația de iubire care trece între cele trei Persoane divine ca model al oricărui raport interpersonal" (Scrisoare către toate persoanele consacrate cu ocazia Anului Vieții Consacrate, 21 noiembrie 2014).
Momentul prezent poate să fie un kairos, dacă, așa cum spune motoul Zilei Vieții Consacrate din acest an, noi, consacrații și consacratele, ne simțim surori și frați, dacă suntem conștienți de structurile sinodale pe care deja le avem (capituli, consilii, comisii...) și le revizuim, umplându-le de conținuturi, inventând altele, dacă este necesar. În aceste structuri, toți suntem chemați să fim artizani de fraternitate, știind că marea cheie de lectură este pasiunea misionară.
În inima Bisericii, a tuturor slujirilor și a tuturor formelor de viață, este misiunea cu provocările sale mereu noi. Când se construiește comuniunea, se naște în mod necesar dinamismul misionar și se renaște speranța, chiar și atunci când suntem conștienți de fragilitățile și vulnerabilitățile noastre, știind bine că ne este suficient harul Domnului, pentru că în slăbiciunea noastră se manifestă forța sa (cf. 2Cor 12,9). Cred că în acest moment Domnul istoriei spune vieții consacrate, care se simte fragilă și vulnerabilă, așa cum i-a spus odinioară lui Ilie: "Ridică-te și mănâncă, pentru că e lung pentru tine drumul" (1Rg 19,7), și așa cum a spus odinioară lui Israel prin Isaia și ne repetă astăzi nouă: "Nu te teme, căci eu sunt cu tine; nu te înspăimânta, pentru că eu sunt Dumnezeul tău" (Is 41,10).
Ziua Mondială a Vieții Consacrate poate să fie un moment propice pentru a reînnoi angajarea noastră de a trăi o viață consacrată în misiune, știind că el merge înaintea noastră în Galileea (cf. Mc 16,7), oriunde ne-ar trimite Domnul, până la marginile pământului (cf. Mc 16,9-15).
(După L'Osservatore Romano, 2 februarie 2023)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 385.