Scrisoarea cardinalilor Grech și Hollerich adresată episcopilor din toată lumea
În ascultarea celuilalt pentru o sinodalitate deplină
În Bisericile continentale "să răsune din nou și cu putere și mai mare glasul Bisericilor particulare" pentru a crește mai mult într-un stil sinodal de Biserică, popor al lui Dumnezeu și păstori, "în fidelitate față de Cuvânt și față de Tradiție". Doresc asta cardinalii Mario Grech și Jean-Claude Hollerich într-o scrisoare despre rolul episcopului în procesul sinodal datată la 26 ianuarie și difuzată luni, 30 ianuarie. Publicăm textul în română a documentului trimis prelaților din toată lumea de secretarul general al Sinodului și de arhiepiscopul de Luxembourg care este raportor general al adunării sinodale.
Preaiubiți frați,
Așa cum știți, la încheierea fazei de consultare "în Bisericile particulare", procesul Sinodului 2021-2024 prevede celebrarea Adunărilor continentale. În vederea acestei etape ne adresăm vouă tuturor, care în Bisericile voastre particulare sunteți principiu și fundament de unitate a poporului sfânt al lui Dumnezeu (cf. LG 23). Facem asta în numele responsabilității comune pentru procesul sinodal aflat în desfășurare ca episcopi ai Bisericii lui Cristos: nu există exercitare a sinodalității ecleziale fără exercitare a colegialității episcopale.
Constituția apostolică Episcopalis communio ne amintește că "niciun episcop nu posedă simultan și inseparabil responsabilitatea pentru Biserica particulară încredințată îngrijirilor sale pastorale și grija pentru Biserica universală" (EC, nr. 2). A face posibilă exercitarea acesteia din urmă este, încă de la originea sa, motivația de a fi a Sinodului Episcopilor. Cu mare clarviziune, în însuși documentul fondator, Apostolica sollicitudo, sfântul Paul al VI-lea afirmă că Sinodul, "ca orice instituție umană, cu trecerea timpului va putea să fie perfecționată mai mult". Este ceea ce experimentăm acum: Episcopalis communio, departe de a slăbi o instituție episcopală, în momentul în care evidențiază caracterul procesual al Sinodului, face și mai crucial rolul păstorilor și participarea lor la diferitele faze. Așadar, grație a ceea ce fiecare dintre voi a făcut până acum în slujba Sinodului 2021-2024, făcând posibilă consultarea poporului lui Dumnezeu în Bisericile particulare și discernământul în Sinoadele/Consiliile Bisericilor sui iuris și în Conferințele Episcopale.
În ajunul Adunărilor continentale, simțim urgența de a vă face părtași de câteva considerații pentru o înțelegere împărtășită a procesului sinodal, a înaintării sale și a sensului etapei pe care o trăim. De fapt, există unii care presupun că știu deja acum care vor fi concluziile Adunării sinodale. Alții ar vrea să impună Sinodului o agendă, cu intenția de a orienta discuția și de a condiționa rezultatele. Totuși tema pe care papa a încredințat-o celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor este clară: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune". Așadar aceasta este unica temă pe care suntem chemați să o aprofundăm în fiecare din fazele procesului. Așteptările față de Sinodul 2021-2024 sunt multe și diferite, dar nu este misiunea Adunării să trateze toate problemele în jurul cărora se face dezbateri în Biserică.
Cine pretinde să impună Sinodului vreo temă uită logica ce reglementează procesul sinodal: suntem chemați să trasăm o "rută comună" pornind de la contribuția tuturor. Chiar este superfluu să se amintească faptul că documentul Episcopalis communio a transformat Sinodul din eveniment în proces, articulat în etape. Asta înseamnă că de la deschiderea sa solemnă, la 10 octombrie 2021 în "Sfântul Petru", Sinodul tratează și dezvoltă tema încredințată, mai întâi în etapa de consultare a poporului lui Dumnezeu, apoi în discernământul păstorilor în Sinoadele/Consiliile Bisericilor sui iuris și în Conferințele Episcopale, acum în Adunările continentale. Tocmai în virtutea legăturii dintre diferitele faze nu se pot introduce în mod ambiguu alte teme, instrumentalizând Adunarea și neținând cont de consultarea poporului lui Dumnezeu.
Faptul că în prima fază de ascultare granițele temei n-au fost așa de definite se poate înțelege, și datorită noutății metodei și datorită trudei de a înțelege și a recunoaște că întregul "popor sfânt al lui Dumnezeu este părtaș și de funcția profetică a lui Cristos" (LG, nr. 12). Dar această certitudine s-a diminuat în pașii următori. Demonstrează acest lucru tonul sintezelor trimise de Sinoadele/Consiliile Bisericilor sui iuris și de Conferințele Episcopale la Secretariatul Sinodului, rod al discernământului păstorilor cu privire la contribuțiile consultării poporului lui Dumnezeu. Pornind de la aceste sinteze a fost redactat Documentul de lucru pentru Etapa Continentală (DEC), în care răsună cu claritate vocea Bisericilor particulare.
Alegerea de a restitui Bisericilor particulare DEC, cerând fiecăreia să stea în ascultarea celorlalte, care răsună prin acel document, recitind astfel etapele procesului sinodal la un nivel de conștiință mai mare, arată cum într-adevăr singura regulă pe care ne-am dat-o este să rămânem în ascultarea Duhului: "O Biserică sinodală este o Biserică a ascultării [...]. Popor credincios, colegiu episcopal, episcop de Roma: unul în ascultarea celorlalți; și toți în ascultarea Duhului Sfânt" (Francisc, Discurs pentru comemorarea celei de-a 50-a aniversări a instituirii Sinodului Episcopilor, 2015).
Temele pe care DEC le propune nu constituie agenda următoarei Adunări a Sinodului Episcopilor, ci restituie cu fidelitate ceea ce reiese din sintezele trimise de Sinoadele/Consiliile Bisericilor sui iuris și de Conferințele Episcopale, lăsând să se întrevadă fața unei Biserici care învață să stea în ascultarea Duhului prin ascultarea unora a altora. Va fi misiunea Adunărilor continentale, pe baza rezonanțelor pe care lectura lui DEC o va provoca în fiecare Biserică particulară, să identifice "care sunt prioritățile, temele recurente și apelurile la acțiune care pot să fie împărtășite cu celelalte Biserici locale din lume și discutate în timpul primei sesiuni a Adunări sinodale în octombrie 2023" (DEC, nr. 106).
Pentru aceasta avem încredere ca în Adunările continentale să răsune din nou și cu putere și mai mare vocea Bisericilor particulare, prin sinteza făcută de Sinoadele/Consiliile Bisericilor sui iuris și de Conferințele Episcopale naționale. Cu cât vom crește într-un stil sinodal de Biserică, cu atât noi toți membrii poporului lui Dumnezeu - credincioși și păstori - vom învăța să sentire cum Ecclesia, în fidelitate față de Cuvântul lui Dumnezeu și față de Tradiție. Pe de altă parte, cum am putea să tratăm probleme precise, adesea divizatoare, fără a fi răspuns mai întâi la marea problemă care interoghează Biserica începând de la Conciliul al II-lea din Vatican: "Biserică, tu ce spui despre tine însăți?". Drumul lung de receptare a Conciliului ne face să spunem că răspunsul se află în Biserica "în mod constitutiv sinodală", unde toți sunt chemați să exercite propria carismă eclezială în vederea dezvoltării misiunii comune de evanghelizare.
Procesul sinodal aflat în desfășurare ne arată că acest lucru este posibil. În virtutea participării sale la funcția profetică a lui Cristos, poporul sfânt al lui Dumnezeu este subiectul procesului sinodal prin consultarea pe care fiecare episcop o realizează în Biserica sa: de fapt, în acest mod se poate asculta realmente "totalitatea credincioșilor [care], având ungerea care vinde de la Cel Sfânt (cf. 1In 2,20.27), nu poate greși în credință" (LG, nr. 12). Colegiul episcopal, care este, "împreună cu al său conducător, Pontiful Roman, și niciodată fără acest conducător, subiectul unei putere supreme și depline asupra întregii Biserici" (LG, nr. 22), participă la procesul sinodal fie atunci când fiecare episcop demarează, conduce și încheie consultarea poporului lui Dumnezeu încredințat lui, fie în etapele care urmează, când episcopii exercită împreună carisma lor de discernământ, în Sinoadele/Consiliile Bisericilor sui iuris și de Conferințele Episcopale, în Adunările continentale și, în formă specială, în Adunarea Sinodului. În analogie cu ceea ce se afirmă despre conciliul ecumenic, este prerogativă a episcopului de Roma, "principiu perpetuu și vizibil și fundament al unității fie a episcopilor fie a mulțimii credincioșilor" (LG, nr. 23), să convoace, să prezideze și să confirme Adunările sinodale.
Deja în această primă fază a procesului sinodal am putut vedea cum fiecare a desfășurat propria parte, respectând rolul și contribuția celorlalți. Este vorba de a continua pe această cale, neconfundând sinodalitatea numai cu o metodă, ci asumând-o ca formă a Bisericii și stil al îndeplinirii misiunii comune de evanghelizare. Slujirea păstorilor devine astfel și mai determinantă pentru drumul poporului sfânt al lui Dumnezeu. Suntem convinși că, pe această cale, Duhul, care conduce drumul Bisericii, ne va permite să experimentăm cum "Sinodul Episcopilor, reprezentând episcopatul catolic, devine exprimare a colegialității episcopale în cadrul unei Biserici în întregime sinodale" (Francisc, Discurs pentru comemorarea celei de-a 50-a aniversări a instituirii Sinodului Episcopilor, 2015).
Etapa continentală ne va putea ajuta să înțelegem această viziune dacă noi, Colegiu al Episcopilor, vom fi uniți în căutarea căilor care ajută Biserica să fie "«sacrament al unității», adică popor sfânt adunat și ordonat sub conducerea episcopilor" (SC, nr. 26). De altfel, participarea la procesul sinodal ne va permite să întărim acea unire colegială care "apare și în relațiile reciproce ale fiecărui episcop cu Bisericile particulare și cu Biserica universală" (LG, nr. 23). Dacă este adevărat că toți episcopii "dacă își conduc bine Biserica proprie, ca pe o parte a Bisericii universale, ei contribuie în mod eficient la binele întregului Trup mistic, care este și un Trup format din Biserici" (LG, nr. 23), este adevărat și că ei sunt chemați, toți împreună cum et sub Petro, să reprezinte "Biserica universală într-o legătură de pace, de iubire și de unitate" (LG, nr. 23). Ca mod mai bun că "a merge împreună", având certitudinea că "drumul sinodalității este drumul pe care Dumnezeu îl așteaptă de la Biserica din al treilea mileniu" (Francisc, Discurs pentru comemorarea celei de-a 50-a aniversări a instituirii Sinodului Episcopilor, 2015).
(După L'Osservatore Romano, 30 ianuarie 2023)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 359.