Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (29 ianuarie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În liturgia de astăzi, se proclamă fericirile conform Evangheliei după Sfântul Matei (cf. Mt 5,1-12). Prima este fundamentală și spune așa: "Fericiți cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăția cerurilor" (v. 3).

Cine sunt cei "săraci în duh"? Sunt cei care știu că nu își sunt suficienți pentru ei înșiși, că nu sunt autosuficienți și trăiesc ca niște "cerșetori de Dumnezeu": simt că au nevoie de Dumnezeu și recunosc că binele vine de la el, ca dar, ca har. Cei care sunt săraci în duh prețuiesc ceea ce primesc; de aceea, doresc ca niciun dar să nu fie irosit. Astăzi, aș vrea să mă opresc asupra acestui aspect tipic al săracilor în duh: a nu irosi. Săracii în duh încearcă să nu risipească nimic. Isus ne arată importanța de a nu risipi, de exemplu, după înmulțirea pâinilor și a peștilor, când cere să se adune hrana care a rămas pentru ca nimic să nu se piardă (cf. In 6,12). A nu irosi ne permite să apreciem valoarea noastră, a persoanelor și a lucrurilor. Însă, din păcate, este un principiu adesea neglijat, mai ales în societățile mai înstărite, în care domină cultura irosirii și cultura rebutării: amândouă sunt o ciumă. Aș vrea să vă propun, așadar, trei provocări împotriva mentalității irosirii și a rebutării.

Prima provocare: a nu irosi darul care suntem noi. Fiecare dintre noi este un bun, independent de calitățile pe care le are. Fiecare femeie, fiecare bărbat este bogat nu numai în talente, ci în demnitate, este iubit de Dumnezeu, valorează, este prețios. Isus ne amintește că suntem fericiți nu pentru ceea ce avem, ci pentru ceea ce suntem. Și atunci când o persoană se lasă purtată și se aruncă, se irosește pe ea însăși. Să luptăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, împotriva tentației de a ne considera nepotriviți, greșiți, și să ne plângem din cauza aceasta.

Apoi, a doua provocare: a nu irosi darurile pe care le avem. Se pare că în lume în fiecare an este irosită circa o treime din producția totală de alimente. Și asta în timp ce atâția mor de foame! Resursele creației nu se pot folosi așa; bunurile trebuie păzite și împărtășite, în așa fel încât nimănui să nu-i lipsească necesarul. Să nu irosim ceea ce avem, ci să răspândim o ecologie a dreptății și a carității, a împărtășirii!

În sfârșit, a treia provocare: a nu rebuta persoanele. Cultura rebutării spune: te folosesc cât timp îmi ești de folos; când nu mă mai interesezi sau îmi ești o piedică, te arunc. Și așa sunt tratați în special cei mai fragili: copiii încă nenăscuți, bătrânii, cei nevoiași și cei dezavantajați. Dar persoanele nu se pot arunca, cei dezavantajați nu pot fi aruncați! Fiecare este un dar sacru, fiecare este un dar unic, la orice vârstă și în orice condiție. Să respectăm și să promovăm viața mereu! Să nu rebutăm viața!

Iubiți frați și surori, să ne punem câteva întrebări. Înainte de toate, cum trăiesc sărăcia în duh? Știu să-i fac spațiu lui Dumnezeu, cred că el este binele meu, adevărata și marea mea bogăție? Cred că el mă iubește sau mă arunc cu tristețe, uitând că sunt un dar? Și după aceea: sunt atent să nu irosesc, sunt responsabil în folosirea lucrurilor, a bunurilor? Și sunt disponibil să le împărtășesc cu ceilalți sau sunt egoist? În sfârșit, îi consider pe cei mai fragili ca daruri prețioase pe care Dumnezeu îmi cere să le păzesc? Îmi amintesc de săraci, de cel care este lipsit de cele necesare?

Să ne ajute Maria, Femeia Fericirilor, să mărturisim bucuria că viața este un dar și frumusețea de a ne oferi ca dar.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Cu mare durere aflu știrile care vin din Țara Sfântă, îndeosebi despre moartea a zece palestinieni, între care o femeie, uciși în timpul acțiunilor militare israeliene antiterorism în Palestina; și despre ceea ce s-a întâmplat aproape de Ierusalim vineri seara, când șapte evrei israelieni au fost uciși și trei au fost răniți la ieșirea din sinagogă de un palestinian. Spirala morții care crește din zi în zi nu face altceva decât să închidă puținele breșe de încredere care există între cele două popoare. De la începutul anului, zeci de palestinieni au fost uciși în ciocnirile cu armata israeliană. Fac apel la cele două guverne și la comunitatea internațională ca să se găsească, imediat și fără amânare, alte căi care să cuprindă dialogul și căutarea sinceră a păcii. Să ne rugăm pentru asta, fraților și surorilor!

Apoi reînnoiesc apelul meu pentru situația umanitară gravă în coridorul din Lachin, în Caucazul de Sud. Sunt aproape de toți cei care, în plină iarnă, sunt constrânși să facă față acestor condiții inumane. Este necesar să se facă orice efort la nivel internațional pentru a găsi soluții pașnice pentru binele persoanelor.

Astăzi este a 70-a Zi Mondială a Bolnavilor de Lepră. Din păcate, stigmatul legat de această boală continuă să provoace încălcări grave ale drepturilor umane în diferite părți ale lumii. Exprim apropierea mea de cei care suferă de această boală și încurajez angajarea pentru integrarea deplină a acestor frați și surori ai noștri.

Adresez salutul meu vouă tuturor, veniți din Italia și din alte țări. Salut grupul Quincea?eras din Panama și studenții din Badajoz din Spania. Salut pelerinii din Moiano și Monteleone din Orvieto, pe cei din Acqui Terme și tinerii din Grupul Agesci Cercola Primo.

Și acum, cu mare afecțiune, salut tinerii și tinerele din Acțiunea Catolică a Diecezei de Roma! Ați venit în "Caravana Păcii". Vă mulțumesc pentru această inițiativă, cu atât mai prețioasă anul acesta, pentru că, gândindu-ne la martirizata Ucraina, angajarea noastră și rugăciunea noastră pentru pace trebuie să fie și mai puternice. Să ne gândim la Ucraina și să ne rugăm pentru poporul ucrainean, așa de maltratat. Acum, să ascultăm mesajul pe care prietenii voștri, aici lângă mine, ni-l vor citi.

[citirea mesajului]

Iubiți frați și surori, poimâine voi pleca într-o călătorie apostolică în Republica Democrată Congo și în Republica Sudanul de Sud. Mulțumesc autorităților civile și episcopilor locali pentru invitații și pentru pregătirile acestor vizite, salut cu afecțiune acele populații iubite care mă așteaptă.

Acele ținuturi sunt încercate de conflicte lungi: Republica Democrată Congo suferă, mai ales în estul țării, din cauza ciocnirilor armate și a exploatării; în timp ce Sudanul de Sud, sfâșiat de ani de război, abia așteaptă să se termine violențele continue care constrâng atâția oameni să trăiască evacuați și în condiții de mare suferință. În Sudanul de Sud, voi ajunge împreună cu arhiepiscopul de Canterbury și cu moderatorul Adunării Generale a Bisericii din Scoția: astfel, vom trăi împreună, ca frați, un pelerinaj ecumenic de pace.

Cer tuturor, cu rugăminte, să însoțiți această călătorie cu rugăciunea.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 234.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat