Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Patriarhul Pizzaballa: Creștinii - cuvânt de "speranță și adevăr" - în conflictele din Țara Sfântă

Prezența creștinilor nu se limitează "numai la slujirea carității" față de săraci, ci, conform modalităților Bisericii, oferă "o judecată asupra lumii". Asta se întâmplă mai ales în Țara Sfântă, unde "politica" interferează "cu viața obișnuită" și "pune la îndoială toate Bisericile noastre". Este ceea ce a afirmat patriarhul latin de Ierusalim, Pierbattista Pizzaballa, în reflecția ținută pe 25 ianuarie 2023 cu ocazia Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. "Suntem toți implicați într-un conflict - afirmă el - ce uzează viața credincioșilor noștri, care așteaptă de la noi un cuvânt de speranță, de mângâiere, dar și de adevăr. Nu putem rămâne în tăcere în fața nedreptății. A lua poziție trebuie să se traducă mereu în cuvinte și acțiuni în favoarea celui care suferă și plânge."

Într-o țară sfâșiată de conflicte între israelieni și palestinieni, evrei și musulmani, unde și locurile sfinte sunt element de tensiune, chiar și între creștini în trecut, "discursul nostru nu trebuie să fie caracterizat de supărare, de furie sau de resentiment". Dimpotrivă, subliniază patriarhul Pizzaballa, "trebuie să aibă libertatea și pacea pe care Cristos ni le-a dăruit". Iată de ce unica poziție "este aceea a lui Cristos, în slujba vieții tuturor. Biserica iubește și slujește societatea și împărtășește cu autoritățile civile grija și acțiunea pentru binele comun", mai ales al săracilor, lăsând deoparte "logicile concurenței și ale diviziunii". O misiune, afirmă el, care nu este a Bisericii catolice, ortodoxe sau protestante, ci este cea "la care toți suntem chemați, drept comunitate creștină din Țara Sfântă".

Patriarhul latin continuă legând fericirea celor mâhniți (Mt 5,4) cu textul din cartea lui Qohelet (4,1) dedicat oprimărilor și lacrimilor victimelor fără încurajare. De aici referința la violență, la nedreptate și la modul de a sta în fața răului. "Sunt teme care au o conotație politică imediată" pe planul internațional și în Țara Sfântă. "Violența, oprimarea, durerea și nedreptatea - afirmă el - se află înainte de toată în înseși sufletele noastre, în viața multor familii, în înseși comunitățile noastre și, mai general, în raporturile umane, precum și în raportul nostru cu creația." "În pofida multelor conflicte, Bisericile aici sunt foarte active în construirea Ierusalimului ceresc. Școli, spitale, case pentru bătrâni, pentru copii, pentru neputincioși și multe altele sunt parte constitutivă a identității noastre de comunitate îndreptate spre exterior și nu spre interior. Sunt modul nostru - conclude patriarhul - de a face bine aici în Țara Sfântă, de a lucra pentru dreptate, de a deschide ochii asupra durerii și a oprimării."

Anul acesta, în toată lumea, tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - celebrată de la 18 la 25 ianuarie - a fost "Învățați să faceți binele, căutați judecata" (Is 1,17). Un îndemnă de strictă actualitate, în fața războiului Rusiei în Ucraina, care năvălește și Bisericile ortodoxe. Iată de ce rugăciunea devine rugăciune de pace, invocată de mai multe ori în aceste zile și de Papa Francisc care - după ce a întâlnit Consiliul panucrainean al organizațiilor religioase - aseară, în solemnitatea Convertirii Sfântului Paul, a prezidat ca în fiecare an celebrarea Vesperelor în Bazilica "Sfântul Paul din afara zidurilor", la Roma.

În reflecția sa, pontiful a alipit "răstălmăcirea indiferentă" a momentului în care noi, creștinii, "punem viziunea noastră" înaintea viziunii Tatălui și "violența sacrilegă" a războaielor "întreprinse de cel care se mărturisește creștin". Iată de ce dorește o "schimbare de perspectivă" care să ne facă să privim lumea cu ochii "lui Isus Cristos", pentru că numai în acest mod "creștem în rugăciune, în slujire, în dialog și în munca împreună spre acea unitate deplină pe care o dorește Cristos". În cele din urmă, din bazilica paulină, Francisc a invocat pentru creștini ajutorul Apostolului Neamurilor și "curajul său nepotolit" în convertire.

(După agenția Asianews, 26 ianuarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 188.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat