Papa Francisc: "Comunicarea eclezială trebuie să știe să se lase călăuzită de Duhul Sfânt"
"Angajamentul pentru o comunicare cu inima și brațele deschise nu privește doar operatorii informativi, ci este responsabilitatea fiecăruia", spune Papa Francisc.
de Marco Mancini
"A vorbi din inimă" este tema centrală a mesajului Papei Francisc, publicat în această dimineață, 24 ianuarie 2023, cu ocazia celei de-a LVII-a Zile Mondiale a Comunicațiilor Sociale.
"Nu trebuie să ne fie teamă să proclamăm adevărul, chiar dacă uneori este incomod, ci dacă o facem fără caritate, fără inimă. Pentru că «programul creștinului - așa cum a scris Benedict al XVI-lea - este o inimă care vede»", a amintit papa.
"Pentru a putea comunica conform adevărului în caritate, a continuat Francisc, inima trebuie să fie purificată. Chemarea de a vorbi cu inima provoacă în mod radical vremurile noastre, atât de predispuse la indiferență și indignare, uneori chiar pe baza dezinformării, care falsifică și instrumentalizează adevărul. A comunica cu cordialitate înseamnă că cei care ne citesc sau ne ascultă sunt conduși să înțeleagă participarea noastră la bucuriile și temerile, speranțele și suferințele femeilor și bărbaților din timpul nostru. Cine vorbește astfel îl iubește pe celălalt pentru că îi pasă de el și îi prețuiește libertatea, fără să i-o încalce".
"Într-o perioadă istorică marcată de polarizări și opoziții de care, din păcate, nici comunitatea eclezială nu este scutită, angajamentul - este solicitarea pontifului - pentru o comunicare cu inima și brațele deschise nu privește doar operatorii informativi, ci este responsabilitatea fiecăruia. Cu toții suntem chemați să căutăm și să spunem adevărul și să facem acest lucru cu caritate. Noi, creștinii, în special, suntem îndemnați în mod constant să ne păzim limba de rele, căci cu ea putem să-l binecuvântăm pe Domnul și să blestemăm oamenii făcuți după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Uneori, un discurs iubitor deschide o breșă chiar și în cele mai împietrite inimi".
Papa lansează un apel pentru ca "bunătatea" să devină "un antidot la cruzime, care, din păcate, poate otrăvi inimile și intoxica relațiile. Avem nevoie de ea în mass-media, astfel încât comunicarea să nu alimenteze o ură care să exaspereze, să genereze furie și să ducă la confruntare, ci să-i ajute pe oameni să reflecteze cu calm, să descifreze, cu un spirit critic și întotdeauna respectuos, realitatea în care trăiesc. Comunicarea de la inimă la inimă".
Sfântul Francisc de Sales, a reamintit suveranul pontif, "ne amintește că suntem ceea ce comunicăm. O lecție care merge împotriva curentului de astăzi, într-o perioadă în care comunicarea este adesea instrumentalizată, astfel încât lumea ne vede așa cum am vrea să fim și nu așa cum suntem".
"Avem o nevoie urgentă în Biserică", a adăugat el, "de o comunicare care să înflăcăreze inimile, care să fie un balsam pe răni și să lumineze calea fraților și surorilor noastre. Visez la o comunicare eclezială care știe să se lase ghidată de Duhul Sfânt, blândă și în același timp profetică, care știe să găsească noi forme și modalități pentru minunata vestire pe care este chemată să o aducă în mileniul al treilea. O comunicare centrată pe relația cu Dumnezeu și cu aproapele, în special cu cei mai nevoiași, și care știe să aprindă focul credinței mai degrabă decât să păstreze cenușa unei identități autoreferențiale. O comunicare care are la bază umilința în ascultare și parrhesia în vorbire, care să nu separe niciodată adevărul de caritate".
Papa Francisc menționează apoi situația internațională. "A vorbi cu inima este astăzi mai necesar ca oricând pentru a promova o cultură a păcii acolo unde este război; în contextul dramatic al conflictului global pe care îl trăim, este urgent să afirmăm o comunicare neostilă. Avem nevoie de comunicatori dispuși să dialogheze, implicați în promovarea dezarmării integrale și angajați în dezmembrarea psihozei războiului care se ascunde în inimile noastre".
"Este consternant", a conchis Papa Francisc, "să auzi cu câtă ușurință se rostesc cuvinte care îndeamnă la distrugerea popoarelor și a teritoriilor. Cuvinte care, din nefericire, se transformă adesea în acțiuni războinice de violență odioasă. De aceea, orice retorică belicoasă trebuie respinsă, ca și toate formele de propagandă care manipulează adevărul, desfigurându-l în scopuri ideologice. În schimb, trebuie promovată, la toate nivelurile, o comunicare care să contribuie la crearea condițiilor de rezolvare a disputelor dintre popoare".
(După ACI Stampa, 24 ianuarie 2023)
Traducere de Ovidiu Bișog
lecturi: 214.