Sinodul, veghe ecumenică pe 30 septembrie pentru a ne ruga pentru unitate în Biserică
de Antonella Palermo
"Nu sunt preocupat că există opinii diferite în interiorul Bisericii, este absolut normal. Prin natură, Sinodul nu este dezbinător, trebuie să ne ascultăm reciproc pentru a discerne ceea ce Dumnezeu vrea pentru poporul său. Așadar sunt încrezător că putem progresa bine împreună". Așa a afirmat cardinalul Jean-Claude Hollerich S.I., raportor general al celei de-a XVI-a Adunări Ordinare a Sinodului Episcopilor în vederea căreia, la 30 septembrie, se vor face rugăciuni într-un stil ecumenic în Piața "Sfântul Petru" la Roma în prezența Papei Francisc și a reprezentanților diferitelor Biserici. Inițiativa, deschisă tuturor, este promovată și animată de Comunitatea din Taizé. Se intitulează "Together - Adunarea poporului lui Dumnezeu" și este în colaborare cu Dieceza de Roma, cu Secretariatul General al Sinodului, cu Dicasterul pentru Promovarea Unității Creștinilor, cu Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, în afară de circa cincizeci de realități asociative ecleziale și ecumenice. Prezentarea a avut loc în această dimineață la Sala de Presă vaticană.
Să ne rugăm împreună redescoperindu-ne frați și surori în Cristos
Sinodalitatea în sine nu este ceva nou pentru că se referă la experiența început de apostoli înșiși. Or, noutatea este rugăciunea împreună, conștienți că toți suntem botezați în Cristos. Acesta este conceptul cheie reieșit în prezentarea veghii ecumenice la care vor lua parte, îndeosebi, tineri de la 18 la 35 de ani din diferite țări europene și din toate tradițiile creștini invitați, pentru weekendul de la sfârșitul lui septembrie, la un timp de împărtășire. Ospitalitatea va fi îngrijită de parohiile și de comunitățile din Roma. Pentru aceste noi generații de catolici este un eveniment gândit și pentru a fi trăit în continuitate cu Ziua Mondială a Tineretului de la Lisabona. După veghe, episcopii și participanții la Sinod vor face trei zile de reculegere în capitală conduse de teologul dominican Timothy Radcliffe.
Fratele Alois: oprire pentru a celebra unitatea și a cere pacea
Priorul Comunității din Taizé, fratele Alois, a propus în octombrie 2021, intuiția unui timp de pauză, de respirație, de tăcere de dedicat celebrării acelei "unități încă imperfecte dar reale" în Cristos. Și atunci când problemele teologice rămân nerezolvate, avea să spună el, suntem uniți și acest lucru trebuie manifestat: astfel descoperim că putem deveni făcători de pace. Papa a fost entuziasmat de asta, a repetat călugărul astăzi, evident timpurile erau mature pentru această idee, a adăugat el. A manifesta unitatea, prin ceea ce este ecumenismul spiritual, este fundamentul pentru a cere pacea în lume. Alois a subliniat importanța de a înflăcăra din nou darul Botezului care ne leagă unii cu alții: "Într-un climat de polarizări sociale - a spus el - vrem să punem în centru rugăciunea în Cristos care este unitatea noastră". Ceea ce are papa la inimă, a precizat el, sunt tinerii mulți care caută un drum spiritual, încă dezorientați: și la ei trebuie privit, nu numai la cel care este deja legat la o credință.
Să deschidem porțile la ecumenismul acțiunii
Criza ecologică și plânsul săracilor: două priorități de ținut fixate. Sunt cele sugerate de fratele Alois și împărtășite și de arhiepiscopul Ian Ernst, reprezentant personal al arhiepiscopului de Canterbury la Sfântul Scaun și director al Anglican Centre la Roma. Invitația sa a fost una de a deschide porțile la ecumenismul acțiunii. "Trebuie să fim purtători ai exigențelor profunde ale poporului lui Dumnezeu, să ascultăm glasul celui care în mod normal nu este ascultat. Sinodul trebuie să promoveze incluziunea și să nu raționeze numai asupra structurilor, ci să pună în centru relațiile înseși", a dorit el. În acest sens, Veghea va fi un soi de "test" pentru a dovedi că suntem capabili să ne rugăm unul pentru altul și să luăm asupra noastră dificultățile celuilalt. Pentru că a împărtăși Cuvântul lui Dumnezeu, a fost remarcat, nu este ceva abstract, ci este ceva ce întărește în concretul vieții.
La Sinod este nevoie de un spirit de umilință și sinceritate
Pe aceeași linie pastorul Christian Krieger, președinte al Conferinței Bisericilor Europene și al Federației Protestante Franceze (în streaming): "Sinodul are un caracter activ pentru că este capabil să ne transforme", a spus el, și a încurajat Bisericile reformate italiene să ia parte la adunare. Printre vorbitori a fost și Khajag Barsamian, reprezentant al Bisericii Apostolice Armene la Sfântul Scaun, pentru care va fi fundamental pentru fiecare să ceară și să mențină un spirit de umilință și sinceritate: "Pentru că umilința nu este o formă de slăbiciune și unitatea se realizează chiar atunci când nu este cineva mai sus decât celălalt".
Hollerich: tensiunile pozitive în Biserică folosesc pentru a o ține în picioare
A trăi sinodalitatea în Biserică ne conduce la o nouă primăvară în Biserică, la un nou punct de plecare. Este convins de asta cardinalul Hollerich care a insistat mult asupra faptului că "nu există planuri preconstituite", că trebuie să fim docili față de ascultarea Duhului Sfânt. Întâlnirea, înțeleasă ca metodă de fond, inspiră alegeri și aplanează fracturi, tensiuni: "Când întâlnirea este autentică se poate învăța cu adevărat în unanimitate. Noi construim identitatea noastră creștină în dialog. Procesul de învățare reciprocă ne apropie". Când se citesc sintezele fiecărei Conferințe Episcopale, a mai afirmat cardinalul iezuit, reiese o mare unitate, în pofida acelei imagini sfâșiate a Bisericii pe care adesea detractorii vor s-o evidențieze. "Pentru a avea un cort este nevoie de o tensiune altminteri cortul cade. Tensiunile «pozitive» sunt bune. Nu vrem pe cele negative și distructive, dar cele pozitive sunt și necesare", a concluzionat el.
(După Vatican News, 23 ianuarie 2023)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 274.