Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica are șase noi venerabili

de Paolo Ondarza

Papa Francisc, în cursul audienței de 19 ianuarie 2023, acordată cardinalului Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinților, a autorizat promulgarea decretelor referitoare la recunoașterea virtuților eroice ale șase slujitori ai lui Dumnezeu care devin astfel venerabili. Este vorba de Miguel Costa y Llobera, Gaetano Francesco Mauro, Giovanni Barra, Vicente López de Uralde Lazcano, Maria Margherita Diomira a Cuvântului Întrupat și Bertilla Antoniazzi.

Adorația euharistică și devoțiunea mariană

Canonic al bisericii catedrale din Mallorca prin voința Sfântului Pius al X-lea, Miguel Costa y Llobera a trăit în Spania între a doua jumătate a secolului al XIX-lea și primii douăzeci de ani din secolul trecut. Născut din familie nobilă și bogată, a devenit preot în pofida opoziției inițiale a tatălui. Predicator pasionat și duhovnic, om de rugăciune și poet, a fost și profesor de arheologie sacră și istorie a literaturii. Cine l-a cunoscut îl descria ca "hombre muy piadoso e ilustrado" ("om foarte pios și ilustru"). Adorația euharistică și devoțiunea mariană au fost pilaștrii vieții sale spirituale. A trăit cu dezlipire posesia de bunuri pământești pe care le considera un mijloc pentru a-i ajuta pe săraci. Atenție deosebită a dedicat bolnavilor. A murit pe neașteptate, în faimă de sfințenie, în 1922, în timp ce rostea de la pupitrul din biserica Surorilor Carmelitane Desculțe din Mallorca panegiricul cu ocazia celui de-al treilea centenar al canonizării Sfintei Tereza de Avila.

Evanghelizator în rândul agricultorilor

Calabrezul Gaetano Francesco Mauro, fondator în 1928 al Congregației Pioșilor Lucrători Cateheți Rurali, a fost în schimb preot diecezan și a trăit între sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. În anii primului război mondial a fost capelan militar în Friuli și, fiind capturat, a petrecut o perioadă de detenție în diferite lagăre de concentrare austriece, unde s-a îmbolnăvit de tuberculoză. Întors în Calabria, s-a dedicat să aline cu opere de evanghelizare și promovare umană mizeria, nedreptatea și ignoranța religioasă a agricultorilor, dând viață în 1925 Asociației Religioase a Lucrătorilor Rurali (A.R.D.O.R.), pentru învățământul doctrinei creștine în sate, al cărei sediu l-a stabilit la fostul convent "Sfântul Francisc de Paola" la Montalto Uffugo pe care l-a restaurat cu câțiva ani înainte. În 1943, Sfântul Scaun a decis să unească la tânăra Congregație a Cateheților Rurali pe cea a Pioșilor Lucrători, fondată de Carlo Carafa în 1602: astfel s-a născut Congregația Pioșii Lucrători Cateheți Rurali care după Al Doilea Război Mondial a intensificat opera misionară în zonele rurale din Calabria și pentru care slujitorul lui Dumnezeu în 1956 a fost numit superior general. În jurnalele sale relatează "noaptea întunecată", o formă de depresie, trăită mereu trainic în credință și cu speranță: o încercare spirituală care l-a însoțit până în ultimele zile.

Un preot fericit

Dintr-o familie de la țară din Riva di Pinerolo, în provincia Torino, s-a născut în 1914 slujitorul lui Dumnezeu Giovanni Barra. Preot diecezan, asistent al Asociației de Tineret din Acțiunea Catolică, a instituit în 1943 la Pinerolo o secțiunea a Federației Universitarilor Catolici Italieni (FUCI)de care s-a ocupat până în 1965. Liturgia și caritatea au animat mereu angajarea sa în alte asociații catolice. A deschis "Casa Alpina" pentru tineret la Pragelato, loc de rugăciune și întâlnire pentru tineri și familii în timpul verii. A trăit mereu preoția în unire cu Cristos ca dar al Domnului și din 1969 a fost rector al Seminarului de Vocații Adulte din Torino unde a pus rugăciunea în centrul formării seminariștilor. Observator atent al sufletului uman, avea un cuvânt de speranță pentru toți, ca educator a fost un anticipator de comportamente ecleziale care avea să se formeze cu Conciliul al II-lea din Vatican. Preot jurnalist, a întemeiat și câteva reviste și s-a pus în dialog cu diferiți intelectuali. În testamentul său spiritual a scris: "Dacă privesc la trecut simt în mine un val de bucurie și de recunoștință care-mi iese din inimă. Sunt cu adevărat un preot fericit al preoției mele". Nici în boală n-a pierdut vreodată bucuria, trăită ca expresie a plinătății de viață în Dumnezeu.

Martor de pace și speranță

Între noii venerabili este apoi slujitorul lui Dumnezeu Vicente Lópoz de Uralde Lazcano, preot cu voturi din Societatea Mariei, care a trăit în Spania între 1894 și 1990. Om de rugăciune, în unire profundă cu Domnul, a fost profesor, capelan și duhovnic apreciat de studenți, foști studenți, preoți și alți credincioși din Colegiul "Sfântul Filip Neri" din Cádiz, unde a rămas timp de 62 de ani. Foarte iubit de studenți cărora știa să dăruiască pace și speranță, n-a întrerupt niciodată activitatea de profesor, nici măcar în cursul războiului civil când n-a ezitat să-i apere pe tinerii din colegiu de ocupația milițienilor și să salveze Euharistia. După pensionare s-a dedicat în mod asiduu sacramentului Reconcilierii petrecând până la opt ore pe zi în confesional și devenind un punct de referință spirituală pentru orașul Cádiz.

Părtașă de durerile Pătimirii lui Cristos

Cu un caracter liniștit și docil, dedicată rugăciunii și vieții retrase, unei iubiri deosebite față de Euharistie și față de Fecioara Maria a fost slujitoarea lui Dumnezeu Maria Margherita Diomira a Cuvântului Întrupat, înainte de voturi Maria Allegri, călugăriță din Congregația Stabilitelor în Caritatea Bunului Păstor care a trăit o scurtă existență pământească, între 1651 și 1677 în Toscana. Pentru a repara păcatele se supunea la pocăință și mortificații. Rezistând la opoziția puternică a tatălui a intrat mai întâi în mănăstirea florentină a Camaldulenzelor Sfântului Ioan Evanghelistul din Boldrone, apoi, tot la Firenze, în Mănăstirea Stabilitelor în Caritatea lui Isus Bun Păstor, dedicate educației fetelor sărace și primirii pelerinilor. Maria Margherita Diomira a fost îmbogățită de Dumnezeu cu daruri spirituale extraordinare, ca profeții, viziuni, extaze, capacitatea de sfătuire și participarea la durerile Pătimirii lui Cristos, primind și stigmatele. Nu i-au lipsit perioade de chinuri interioare. Multe persoane, între nobili, preoți și episcopi mergeau la ea pentru a cere sfat și întărire spirituală. Îmbolnăvindu-se de tuberculoză, s-a oferit victimă de iubire Domnului și a murit la Firenze la vârsta de numai 26 de ani.

Oferirea vieții și a infirmității

Între noii venerabili este și o altă femeie: o laică. Este vorba de slujitoarea lui Dumnezeu Bertilla Antoniazzi care a trăit doar douăzeci de ani, între 1944 și 1964 în Veneto. Internată la numai nouă ani în spitalul din Vicenza pentru o gravă dispnee datorată unei endocardite reumatice, a fost însoțită de boala care a constrâns-o să stea mereu în casă: înzestrată cu mare forță sufletească, a înțeles apoi că misiunea sa era aceea de a mângâia pe cel care suferea și de a apropia păcătoșii și sufletele de Dumnezeu prin oferirea vieții și a infirmității. Niciodată nu s-a închis în ea însăși: cu medicii și asistenții a stabilit raporturi de prietenie și cu celelalte bolnave o corespondență epistolară intensă. În încredințare totală lui Dumnezeu în rugăciune, nu se plângea niciodată, nici măcar în ultimii doi ani de viață petrecuți la pat, când au apărut rănile de decubit, inima a ajuns în insuficiență valvulară și plămânii în edem. În pelerinaj la Lourdes în 1963, Fecioarei nu i-a cerut vindecarea, ci sfințenia.

(După Vatican News, 19 ianuarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 772.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat