Programul administrării Mirului, al vizitelor pastorale și al altor celebrări în anul 2023
Publicăm programul administrării tainei Sfântului Mir, precum și al altor evenimente liturgice mai importante din anul 2023, în Dieceza de Iași.
* * *
În vederea pregătirii cât mai eficiente a candidaților, dar și pentru o celebrare rodnică a sacramentului Mirului, observând reglementările (cf. can. 879-896 din Codul de Drept Canonic) și recomandările Bisericii, dorim să facem câteva precizări care să ne ajute pe toți să trăim cât mai bine aceste momente de har:
1. În Dieceza de Iași, vârsta minimă admisă pentru primirea sacramentului Mirului este de 12 ani împliniți în cursul anului calendaristic.
2. Fiecare candidat la sacramentul Mirului să aibă un naș (nașă). Conform normelor Bisericii Catolice (cf. can. 874), este necesar ca acesta să fie catolic, să fi împlinit vârsta de 16 ani, să fi primit deja sacramentul Mirului și să ducă o viață conformă cu credința și cu misiunea ce și-o asumă. În cazul în care există candidați la sacramentul Mirului care sunt în imposibilitatea de a găsi un naș catolic, părinții parohi să înainteze o cerere scrisă către Episcopul diecezan, prin care să solicite permisiunea de a fi admiși credincioși de confesiune ortodoxă ca nași pentru cei în cauză.
3. Instruirea catehetică pentru Sfântul Mir este o responsabilitate importantă pe care sunt chemați să și-o asume părinții și păstorii sufletești, îndeosebi părinții parohi. Transformările survenite în societate în ultima perioadă se răsfrâng tot mai mult în special asupra copiilor și tinerilor. În acest context, catehizarea și pregătirea pentru viață a tinerei generații reprezintă tot mai mult o urgență și o preocupare deosebită a Bisericii. De aceea, fără a se renunța la metoda clasică de pregătire catehetică bazată îndeosebi pe Micul catehism, este important să fim deschiși spre acele metode și resurse moderne de instruire care pot fi mai adaptate timpurilor noastre.
De asemenea, participarea constantă a candidaților la Sfânta Liturghie trebuie să fie privită ca parte integrantă a pregătirii pentru primirea sacramentului Mirului.
Recomandăm ca părinții și nașii să beneficieze de o anumită pregătire, care îi poate ajuta să înțeleagă mai bine rolul pe care îl au sau și-l asumă.
4. Se va da o atenție deosebită pregătirii candidaților pentru celebrarea liturgică a sacramentului: participarea lor activă la Sfânta Liturghie prin cântări și răspunsuri, proclamarea cuvântului lui Dumnezeu, pregătirea și rostirea invocațiilor pentru rugăciunea credincioșilor. Părțile fixe (Kyrie, Gloria, Sanctus și Agnus Dei) să nu fie înlocuite cu alte cântece, ci să se păstreze textul indicat.
5. Fiecare candidat se va prezenta la celebrarea sfântului Mir cu o lumânare, care va avea o panglică roșie sau albă. Lumânarea se va aprinde, după caz, în timpul mărturisirii de credință a candidaților.
6. Atât candidații cât și nașii să fie bine pregătiți cu privire la locul unde vor sta în momentul administrării sacramentului. Intervențiile pentru aranjarea candidaților și a nașilor, precum și distribuirea lumânărilor nu se vor face în timpul rugăciunilor de invocare a Sfântului Duh.
7. În timpul rugăciunilor rostite de episcop se va evita acompaniamentul la orgă. De asemenea, în momentul ungerii cu Sfânta Crismă, se vor evita intervențiile corale, care ar putea deranja dialogul dintre episcop și candidați. Eventual, acest moment poate fi însoțit de un acompaniament muzical instrumental.
8. Dacă se fac fotografii sau se filmează în timpul celebrării Sfântului Mir, cei în cauză să fie avizați să nu deranjeze desfășurarea ceremoniilor. Recomandăm să fie desemnat un singur fotograf pentru toți candidații.
lecturi: 7640.