Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (15 ianuarie 2023)

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

Evanghelia de la liturgia de astăzi (cf. In 1,29-34) prezintă mărturia lui Ioan Botezătorul despre Isus, după ce l-a botezat în râul Iordan. Spune așa: "Acesta este cel despre care am spus: «După mine vine un bărbat care a fost înaintea mea, pentru că era mai înainte de mine»" (v. 29-30).

Această declarație, această mărturie, revelează spiritul de slujire al lui Ioan. El a fost trimis să pregătească drumul pentru Mesia și a făcut asta fără a se cruța. Omenește s-au putea crede că trebuie să i se recunoască un "premiu", un loc important în viața publică a lui Isus. În schimb nu. Ioan, după ce și-a îndeplinit misiunea, știe să se dea deoparte, se retrage de pe scenă pentru a-i face loc lui Isus. L-a văzut pe Duhul coborând asupra lui (cf. v. 33-34), l-a indicat drept Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii și acum se pune la rândul său în ascultare umilă. Din profet devine discipol. A predicat poporului, a adunat discipoli și i-a format mult timp. Și totuși nu leagă pe nimeni de sine. Și acest lucru este dificil, dar este semnul adevăratului educator: a nu lega persoanele de sine. Ioan face așa: îi pune pe discipolii săi pe urmele lui Isus. Nu este interesat să aibă o suită pentru sine, să obțină prestigiu și succes, ci dă mărturie și apoi face un pas înapoi, pentru ca mulți să aibă bucuria de a-l întâlni pe Isus. Putem spune: deschide ușa și pleacă.

Cu acest spirit al său de slujire, cu propria capacitate de a-i face loc lui Isus, Ioan Botezătorul ne învață un lucru important: eliberarea de alipiri. Da, pentru că este ușor să ne alipim de roluri și poziții, de nevoie de a fi stimați, recunoscuți și premiați. Și asta, deși este natural, nu este un lucru bun, pentru că slujirea comportă gratuitate, îngrijirea de alții fără avantaje pentru sine, fără scopuri secundare, fără a aștepta răsplata. Ne va face bine și nouă să cultivăm, ca Ioan, virtutea de a ne da deoparte la momentul oportun, mărturisind că punctul de referință al vieții este Isus. A ne da deoparte, a învăța să plecăm: am făcut această misiune, am făcut această întâlnire, mă dau deoparte și îi las loc Domnului. A învăța să ne dăm deoparte, a nu lua ceva ca o răsplată pentru noi.

Să ne gândim cât de important este acest lucru pentru un preot, care este chemat să predice și să celebreze nu pentru protagonism sau pentru interes, ci pentru a-i însoți pe alții la Isus. Să ne gândim cât de important este pentru părinți, care îi cresc pe copii cu atâtea sacrificii, dar după aceea trebuie să-i lase liberi să meargă pe drumul lor în muncă, în căsătorie, în viață. Este frumos și corect ca părinții să continue să asigure prezența lor, spunând copiilor: "Nu vă lăsăm singuri", dar cu discreție, fără ingerință. Libertatea de a crește. Și același lucru este valabil pentru alte domenii, precum prietenia, viața de cuplu, viața comunitară. A ne elibera de alipirile propriului eu și a ști să ne dăm deoparte costă, dar este foarte important: este pasul decisiv pentru a crește în spiritul de slujire, fără a căuta răsplata.

Fraților, surorilor, să încercăm să ne întrebăm: suntem capabili să facem loc celorlalți? Să-i ascultăm, să-i lăsăm liberi, să nu legăm de noi pretinzând recunoașteri? Chiar să-i lăsăm să vorbească, uneori. Să nu spunem: "Dar tu nu știi nimic!". Să lăsăm să vorbească, să facem loc celorlalți. Să-i atragem pe ceilalți la Isus sau la noi înșine? De asemenea, după exemplul lui Ioan: știm să ne bucurăm de faptul că persoanele merg pe drumul lor și urmează chemarea lor, chiar dacă asta comportă un pic de dezlipire față de noi? Ne bucurăm pentru rezultatele lor, cu sinceritate și fără invidie? Asta înseamnă a-i lăsa pe ceilalți să crească.

Maria, slujitoarea Domnului, să ne ajute să fim liberi de alipiri, pentru a-i face loc Domnului și a da spațiu celorlalți.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

De la 18 la 25 ianuarie se va desfășura tradiționala Săptămână de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Tema din acest an este luată din profetul Isaia: "Învățați să faceți binele, căutați judecata!" (1,17). Să-i mulțumim Domnului care cu fidelitate și răbdare conduce poporul său spre comuniunea deplină și să cerem Duhului Sfânt să ne lumineze și să ne susțină cu darurile sale.

Drumul pentru unitatea creștinilor și drumul de convertire sinodală a Bisericii sunt legate. De aceea, profit de această ocazie pentru a anunța că sâmbătă, 30 septembrie, în Piața "Sfântul Petru", va avea loc o Veghe ecumenică de rugăciune, cu care vom încredința lui Dumnezeu lucrările celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor. Pentru tinerii care vor veni la Veghe va fi un program special în tot acel sfârșit de săptămână, îngrijit de Comunitatea din Taizé. Încă de acum invit frații și surorile din toate confesiunile creștine să participe la această adunare a poporului lui Dumnezeu.

Fraților și surorilor, să nu uităm martirizatul popor ucrainean, care suferă mult! Să rămânem aproape de ei cu sentimentele noastre, cu ajutorul nostru, cu rugăciunea noastră.

Și acum vă salut pe voi, romani și pelerini veniți aici. Îndeosebi, salut credincioșii spanioli din Murcia și cei din Sciacca în Sicilia. Vizita la mormântul lui Petru să întărească credința voastră și mărturia voastră.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 378.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat