Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

S-a stins fratele Biagio Conte, îngerul celor din urmă din Palermo

de Alessandro Di Bussolo

Ceruse rugăciuni, când la sfârșitul lui iunie 2022 i-a fost diagnosticat o tumoare la colon. Și palermitanii solidari, atâția binefăcători din "Misiunea de Speranță și Caritate" și cei din urmă din Palermo alături de care trăiește de treizeci de ani, s-au unit într-un lanț de invocații silențioase pentru sănătatea fratelui Biagio Conte. Aceste rugăciuni, pe care frații și voluntarii din Misiunea sa, conduși de părintele Pino Vitrano, le recitau împreună cu el, în camera sa transformată în cameră de spital, în sediul din via Decollati, în fiecare zi de la 12.00 la 18.00, au însoțit pe misionarul laic de 59 de ani la întâlnirea cu Domnul, la ora 7.00 astăzi, joi, 12 ianuarie 2023. Condițiile sale începuseră să se agraveze înainte de Crăciun: la 30 decembrie, fratele Biagio, ajuns de acum la pat, a primit vizita arhiepiscopului de Palermo, Corrado Lorefice, și a cardinalului Paolo Romeo, arhiepiscop emerit. În aceleași locuri, fratele Biagio l-a primit pe Papa Francisc, care a voit să ia prânzul cu oaspeții din Misiune în timpul vizitei sale la Palermo din 15 septembrie 2018.

În octombrie, Biagio Conte i-a scris arhiepiscopului, care a susținut mereu bătăliile sale pentru cei fără adăpost, pentru migranți și pentru toți marginalizații din orașul Palermo, cerându-i să-i stea "foarte aproape" pentru că medicii din spital unde era îngrijit i-au explicat că va trebui "să prelungească alte trei luni de chimioterapie și după aceea să mă opereze la colon, și după un alt ciclu de chimioterapie, vor interveni la ficat, pentru a-l înlocui, adică vor face transplantul". "Dragă păstorule Corrado, sunt foarte preocupat - a mai scris în scrisoare - fii aproape de mine, mă încredințez rugăciunilor tale prețioase și sunt bucuros să împărtășesc astăzi anii tăi prețioși; să știi că rugăciunile mele slabe sunt aproape de tine și de toată iubita Sfântă Biserică". Dar la sfârșitul lui decembrie, medicii au întrerupt îngrijirile și l-au încredințat pe fratele Biagio rugăciunilor comunității sale și ai atâtor susținători ai Misiunii sale.

Biagio Conte se naște la 16 septembrie 1963 într-o familie înstărită din Palermo și ca tânăr trăiește în comoditățile și în distracția tipică a multor tineri din generația sa, crescuți în bunăstarea societății consumiste. Dar când Biagio are douăzeci de ani, în 1983, Palermo este un oraș infernal: sângele celor nevinovați (și al celor vinovați), în războiul dezlănțuit de mafia lui Riina împotriva statului, curge pe străzi, într-o spirală de violență care nu pare să se termine niciodată. Nedreptățile la care asistă în fiecare zi, golul existențial, lipsa de valori, îl fac pe Biagio să se prăbușească într-o criză de conștiință tot mai acută. Se închide în el însuși. Petrece zilele în camera sa, pradă unei forme extreme de indispoziție al cărei sens nu reușește să-l priceapă.

"Am început - va scrie după aceea Biagio - să caut adevărul, adevărata libertate și adevărata pace". Și instinctul vieții a învins până la urmă. La 5 mai 1990, la 26 de ani, decide să se dezlipească "de lumea materialistă și consumistă": "Sătul de viața lumească pe care o duceam - va relata el după aceea - am simțit în inimă să las totul și pe toți; am plecat din casa părintească, având intenția de a nu mă mai întoarce în orașul Palermo, pentru că acest oraș și societate m-au rănit și m-au dezamăgit mult". Dă tot ceea ce posedă și numai cu hainele cu care este îmbrăcat lasă orașul în spate și se refugiază în natură. Timp de peste un an umblă prin pădurile și prin munții din Sicilia trăind ca eremit, hrănindu-se cu boabe și ierburi. Astfel regăsește libertatea de nevoile materiale și învață că se poate trăi cu nimic, că adevărata esență a vieții nu este a poseda bogății, nu este a acumula și a consuma bunuri, ci a trăi în armonie cu natura, că este oricum o luptă dură pentru supraviețuire.

După aceea, într-o zi, întâlnește un păstor care îi încredințează turma sa și îi dăruiește un câine. În zilele lungi petrecute singur pentru a paște oile, în nopțile înstelate, când se dezlănțuie furtuna sau când răsare soarele, Biagio învață să privească spre cer și să-l caute pe Dumnezeu. Fiul păstorului îi dăruiește cartea lui Hermann Hesse despre viața Sfântului Francisc. Pentru el este ca o iluminare: "Am început să simt tot mai mult că Isus, acel om drept care și-a dăruit viața pentru noi - va scrie după aceea fratele Biagio - mă ducea cu el pentru a trăi o experiență care după aceea avea să răscolească toată viața mea. În tăcere și în meditație mă simțeam tot mai liber și plin de pace, nu aveam nimic cu mine, și totuși era ca și cum aveam totul". Într-o zi, rătăcit prin munți în mijlocul zăpezii, riscă să moară înghețat. Este ajutat de păstor care îl duce în schitul "Sfântul Bernard" la Corleone, unde trăiește o comunitate de frați care practică regulile franciscane de la origini. Aici îl cunoaște pe fratele Paolo, care îi vorbește despre Sfântul Francisc și despre motivațiile care l-au determinat să trăiască în sărăcie, umilință și rugăciune.

Astfel decide să facă o călătorie, pe jos, până la Assisi, și de-a lungul drumului întâlnește persoane fără adăpost, țigani, deținuți și marginalizați de orice gen. O umanitate suferindă care îl apropie de Francisc și de învățăturile sale și-l face să descopere iubirea față de alții: față de cel care suferă și are nevoie de ajutor. "Încet-încet - mai relatat misionarul laic - am început să înțeleg proiectul «Misiune»: să dedic viața mea pentru cei mai săraci dintre săraci". La mormântul Sărăcuțului din Assisi, se gândește mai întâi să meargă în Africa sau în India, "și în schimb mă simt dus din nou în orașul unde nu mai voiam să mă întorc - va scrie el după aceea -, Isus a voit ca Misiunea să se nască tocmai pe străzile din Palermo".

Se întoarce în orașul său, la trei ani după plecarea sa, și se oprește la gara feroviară, unde se adună cei fără adăpost. Trăiește cu ei, îi ajută, îi spală, cerșește pentru ei o bucată de pâine și o mâncare caldă. "I-am numit frați și surori - relatează el - fără a-i face să se simtă inferiori sau diferiți de noi toți. A fost o experiență puternică și am început să cer ajutor de la toți - continuă el - și am mers și la curia din Palermo la cardinalul Pappalardo, care l-a înțeles pe acel tânăr și a decis să vină la gară pentru a celebra o Liturghie împreună cu toți frații din urmă sub porticurile gării; a fost un moment de neuitat care m-a încurajat mult și mai ales a deschis ochii orașului cu privire la atâția frați săraci care trăiau pe stradă, neluați în considerare de nimeni, ca și cum ar fi rebut și gunoi".

Dar cei fără adăpost sunt tot mai mulți: la Palermo, în acei ani, la vechile sărăcii se adaugă migranții din Africa, și gara nu mai este suficientă pentru a-i primi pe toți. Astfel, Biagio ocupă un vechi edificiu abandonat și îl transformă în sediul comunității sale de săraci fără adăpost și fără locuință. Astfel se naște, în 1993, "Misiunea de Speranță și Caritate": un "proiect al lui Dumnezeu tulburător - îl definește fratele Biagio - care la distanță de aproape treizeci de ani de la nașterea sa a implicat și continuă să implice bărbați și femei din orice grup social, chiar capabili să schimbe radical modul lor de a trăi pentru a deveni misionari și misionare ai Speranței și ai Carității, pentru a lucra în locurile de marginalizare din marile metropole".

În anii următori Biagio Conte, care practică de multe ori greva foamei, într-o grotă de eremit, și face pelerinaje lungi pe jos, pentru a scutura o societate pe care o definește indiferentă, "care și-a construit idolii săi și a pierdut valorile sale", are adesea probleme de sănătate. Ajunge timp de mulți ani și într-un scaun cu rotile, din cauza unor vertebre strivite de trudele la care el supune fizicul său slab. Dar la 16 ianuarie 2014, comunitatea sa informează că fratele Biagio, deja din vara anterioară merge din nou grație unei vindecări încă inexplicabilă din punct de vedere științific, petrecută după o baie în apele de la Lourdes.

Misiunea fondată de Biagio Conte este compusă astăzi din trei structuri: comunitatea "Misiune de Speranță și Caritate"; "Primirea Feminină" și "Citadela Săracului și a Speranței". Toate unite de "Casa de Rugăciune pentru toate Popoarele", capela din interiorul Misiunii, în care se află o mare barcă din carton, pentru a simboliza călătoria celor care părăsesc țara lor în căutarea unui viitor mai bun. În ansamblu asistă circa 600 de persoane în zece centre din Sicilia: primirea este oferită până când cel care este găzduit găsește o proprie aranjare de locuință. Fiecare din cele trei comunități palermitane este înzestrată cu o bucătărie și cu o sală de mese unde sunt distribuite trei porții pe zi. Multe din produsele alimentare utilizate sunt donate de asociații, cetățeni, școli, supermagazine, firme alimentare, în timp ce alimente proaspete, cum sunt fructele și legumele necesare pentru o mâncare completă, trebuie să fie cumpărate.

După aceea Misiunea oferă asistență medicală și legală, în afară de medierea culturală, și sunt însoțiți cei cu dizabilități care doresc să participe la Liturghie sau să facă plimbări, organizează cursuri de alfabetizare. Grație operei de voluntariat a meșteșugarilor și liberi profesioniștilor, grație oaspeților din Misiune este oferită posibilitatea de a învăța o meserie pentru a înfrunta întoarcerea în societate și integrarea. Asistența Misiunii fratelui Biagio este îndreptată și spre atâtea familii lipsite care locuiesc în cartierele mai sărace din Palermo. Astăzi sunt peste 300 de familii care primesc ajutoare, îndeosebi bunuri de primă necesitate, sau, acolo unde sunt nou-născuți, lapte pediatric și omogenizante. Și nu lipsește misiunea nocturnă: de la 1 noiembrie la 31 mai, în fiecare seară, o rulotă, cu 7 voluntari, circulă prin oraș pentru a întâlni persoanele marginalizate și a le oferi o băutură caldă și asistență.

(După Vatican News, 12 ianuarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2508.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat