Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (6 ianuarie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua și sărbătoare frumoasă!

Astăzi, solemnitatea Epifaniei, Evanghelia ne vorbește despre magii care, veniți la Betleem, deschid tezaurele lor și îi oferă lui Isus aur, tămâie și smirnă (cf. Mt 2,11). Acești înțelepți din Orient sunt vestiți pentru darurile pe care le-au oferit; însă, gândindu-ne la istoria lor, am putea spune că ei, înainte de toate, primesc trei daruri: ei au primit trei daruri, trei daruri prețioase care ne privesc și pe noi. Dau aur, tămâie și smirnă, dar care sunt cele trei daruri pe care ei le-au primit?

Primul dar este darul chemării. Magii nu l-au observat pentru că au citit Scriptura sau pentru că au avut o viziune cu îngeri, ci au simțit-o în timp ce studiau astrele. Asta ne spune un lucru important: Dumnezeu ne cheamă prin aspirațiile noastre și prin dorințele noastre cele mai mari. Magii s-au lăsat uimiți și incomodați de noutatea stelei și au pornit la drum spre ceea ce nu cunoșteau. Culți și înțelepți, au fost fascinați mai mult de ceea ce nu știau decât de ceea ce știau deja: s-au deschis la ceea ce nu cunoșteau. S-au simțit chemați să meargă dincolo, nu s-au simțit fericiți rămânând acolo, ci simțindu-se chemați să meargă dincolo. Și acest lucru este important și pentru noi: suntem chemați să nu ne mulțumim, să-l căutăm pe Domnul ieșind din comoditățile noastre, mergând spre el cu ceilalți, cufundându-ne în realitate. Pentru că Dumnezeu cheamă în fiecare zi, aici și astăzi. Dumnezeu ne cheamă, cheamă pe fiecare dintre noi, ne cheamă aici și ne cheamă astăzi, în lumea noastră.

Dar magii ne vorbesc după aceea despre un al doilea dar: discernământul. Dat fiind că ei caută un rege, merg la Ierusalim ca să vorbească cu regele Irod, care este însă un om însetat de putere și vrea să-i folosească pentru a-l elimina pe Mesia prunc. Dar magii nu se lasă înșelați de Irod. Știu să distingă între destinația parcursului și ispitele care se găsesc pe drum. Puteau să rămână acolo, la curtea lui Irod, liniștiți: nu, merg înainte. Părăsesc palatul lui Irod și, atenți la semnalul lui Dumnezeu, nu mai trec pe acolo, ci se vor întoarce pe un alt drum (cf. v. 12). Cât de important este, fraților și surorilor, să știm să distingem destinația vieții de ispitele drumului! Una este destinația vieții, altceva sunt ispitele drumului. A ști să renunțăm la ceea ce seduce, dar duce pe un drum urât, pentru a înțelege și a alege căile lui Dumnezeu! Este un mare dar discernământul, nu trebuie să încetăm niciodată să-l cerem în rugăciune. Să cerem acest har! Doamne, dă-ne capacitatea de a discerne binele de rău, ceea ce este mai bun de ceea ce nu este mai bun.

În sfârșit, magii ne vorbesc de un al treilea dar: surpriza. După o călătorie lungă acești oameni de nivel social înalt ce anume găsesc? Un copil cu mama (cf. v. 11): o scenă duioasă desigur, dar nu uluitoare! Nu-i văd pe îngeri ca păstorii, ci îl întâlnesc pe Dumnezeu în sărăcie. Probabil că se așteptau la un Mesia puternic și minunat, și găsesc un prunc. Și totuși nu se gândesc că au greșit, știu să-l recunoască. Primesc surpriza lui Dumnezeu și trăiesc cu uimire întâlnirea cu el, adorându-l: în micime recunosc fața lui Dumnezeu. Omenește noi toți suntem înclinați să căutăm măreția, dar este un dar a ști s-o găsim cu adevărat: a ști să găsim măreția în micimea pe care Dumnezeu o iubește atât de mult. Pentru că Domnul așa este întâlnit: în umilință, în tăcere, în adorație, în cei mici, în cei săraci.

Fraților și surorilor, toți suntem chemați - primul dar: chemarea - de Isus; toți putem să discernem - al doilea dar, discernământul -, să discernem prezența sa; toți putem experimenta surprizele sale - al treilea dar, surpriza. Astăzi ar fi frumos să comemorăm aceste daruri: chemarea, discernământul și surpriza, daruri pe care deja le-am primit: să ne regândim la momentul în care am simțit o chemare a lui Dumnezeu în viață; sau la momentul în care, eventual după atâta trudă, am reușit să discernem glasul său; sau la o surpriză de neuitat pe care el ne-a făcut-o, uimindu-ne. Sfânta Fecioară Maria să ne ajute să ne amintim și să păstrăm darurile primite.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Adresez din inimă urarea mea comunităților din Bisericile Orientale, atât catolice, cât și ortodoxe, care mâine vor celebra Nașterea Domnului. În mod deosebit aș vrea să ajungă urarea la frații și la surorile din martirizatul popor ucrainean. Nașterea Mântuitorului să reverse întărire, să reverse speranță; și să inspire pași concreți care să poată conduce în sfârșit la terminarea luptelor și la pace. Să ne rugăm mult pentru Ucraina și pentru pace.

În sărbătoarea Epifaniei se celebrează Ziua Misionară Mondială a Copiilor. Salut toți copiii și copilele, tinerii și tinerele, care în orice parte a lumii răspândesc bucuria de a fi prieteni ai lui Isus și se angajează, cu rugăciunea, jertfele și ofertele, să-i susțină pe misionarii Evangheliei.

Vă salut pe voi toți, credincioși din Roma și pelerini din diferite țări. Îndeosebi, salut participanții la cortegiul istorico-folcloric "Viva la Befana", care anul acesta a fost realizat de Primăria din Foligno despre temele păcii, solidarității și fraternității între popoare. Mulțumesc primarului și episcopului de Foligno cu celelalte autorități, asociațiilor, școlarilor, fanfarelor muzicale și celor care dau viață istoricei "Giostra della Quintana". Și extind gândul meu și la "Cortegiul Regilor Magi" care se desfășoară astăzi în atâtea orașe și sate din Polonia.

Salut candidații la Mir din Romano di Lombardia, Asociația de Solidaritate între Familii din Podenzano (Dieceza de Piacenza) și prietenii și voluntarii de la "Fraterna Domus". Și îi salut pe tinerii Neprihănitei.

Urez tuturor o sărbătoare frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 229.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat