S-a încheiat la Rostock a 46-a Întâlnire europeană a tinerilor
Spre Ljubljana barca de la Taizé
de Charles Pechpeyrou
Pentru prima dată se va desfășura în Slovenia, "țară de deschidere și de tradiție care se află la răscrucea între nordul și sudul, estul și vestul Europei", în capitala Ljubljana, a 47-a ediție a Întâlnirii europene a tinerilor animată de comunitatea ecumenică de la Taizé, de la 28 decembrie 2023 la 1 ianuarie 2024. A anunțat asta priorul, fratele Alois, încheierea ediției care tocmai s-a încheiat la Rostock, în Germania, în prezența a cinci mii de tineri catolici, ortodocși și protestanți provenind din tot continentul, dintre care unii veniți din martirizata Ucraina. În timpul întâlnirii, la puține ore după moartea lui Benedict al XVI-lea, călugărul german n-a ezitat să amintească relația profundă care-l unea pe papa emerit cu comunitatea, încă de când Joseph Ratzinger și Roger Schutz, fondatorul de la Taizé, s-au cunoscut la Conciliul al II-lea din Vatican, unde unul era expert și celălalt era observator.
Viitorul Bisericii din Europa, pacea, ecologia, abuzurile, dar nu numai atât: multe teme au fost tratate de fratele Alois în meditațiile sale de seară rostite în HanseMesse, structura de fier din Rostock. La 30 decembrie, priorul de la Taizé a tratat tema poziției Bisericii în lumea de astăzi și ceea ce înseamnă asta pentru viitorul comunității de credință. "Așa cum este obișnuință în bisericile din această zonă - a subliniat el - sunt suspendate aici mici ambarcațiuni, în această sală transformată într-un loc provizoriu de rugăciune. Sunt ca o imagine a viitorului Bisericii. Ea nu mai este o mare navă mândră de ea însăși ci este ca acea barcă mică în care Isus se afla cu prietenii săi. Acolo, în mijlocul furtunii, le-a dat darul încrederii în Dumnezeu". Mai mult decât în trecut, "vedem acum clar insuficiențele Bisericilor în formele lor instituționale - a spus el - și trebuie să recunoaște și să privim în față și răul care uneori a fost făcut în cadrul comunităților noastre creștine". În acest sens "și la Taizé, cu frații mei, continuăm munca de adevăr începută în 2019 și suntem conștienți că persoanele au fost abuzate în integritatea lor", a afirmat călugărul, reînnoind angajarea comunității "de a face tot posibilul pentru a garanta ca Taizé să fie un loc sigur pentru toți, așa ca orice întâlnire internațională pe care o organizăm".
Vorbind despre următoarele întâlniri, priorul a anunțat că la 30 septembrie 2023 se va ține "o «adunare a poporului lui Dumnezeu» numită Together, adică împreună. Toți împreună". În meditația sa din 31 decembrie, după un timp de schimb în grupuri mici dedicat îngrijirii casei comune, priorul din Taizé a mulțumit tinerilor pentru apelul lor la responsabilitatea colectivă în fața pericolelor ecologice: "Într-o regiune și într-o țară unde atâția tineri sunt angajați pentru cauza climatică, aș vrea să v-o spun iarăși în această seară: angajarea voastră are repercusiuni pe care nu întotdeauna le vedeți, dar care sunt reale. Și la Taizé avem nevoie de perseverența voastră pentru a merge înainte pe acest drum de convertire ecologică".
La sfârșitul meditației, fratele Alois s-a adresat celor trei sute de tineri veniți din Ucraina: "Nu vă vom uita în rugăciunile noastre și în prietenia noastră". A 46-a ediție a Întâlnirii europene la Rostock s-a încheiat chiar cu un cântec de Crăciun ucrainean. Acest cântec, a explicat fratele Alois, "ne amintește că lumina speranței, mai puternică decât violența și decât răul, conduce pașii noștri pe calea păcii".
(După L'Osservatore Romano, 3 ianuarie 2023)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 383.