Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Prot. N. 3157/2022
Iași, 31 decembrie 2022

Către toți preoții, persoanele consacrate
și credincioșii Diecezei de Iași

Iubiți frați și surori în Domnul,

După o viață lungă pusă în slujba lui Cristos și a Bisericii sale, Papa emerit Benedict al XVI-lea a trecut la cele veșnice, astăzi, 31 decembrie 2022. Împreună cu Sfântul Părinte Papa Francisc și în comuniune cu întreaga Biserică, vă invit pe toți să-i mulțumim și să-l preamărim pe Dumnezeu pentru tot binele pe care l-a revărsat asupra noastră prin intermediul acestui "umil slujitor în via Domnului", așa cum s-a prezentat el însuși în ziua alegerii sale ca papă, la 19 aprilie 2005.

Papa Benedict al XVI-lea rămâne în memoria tuturor acelora care l-au cunoscut drept un discipol îndrăgostit de Cristos și de cuvântul său, un mare și profund teolog, un păstor delicat care a slujit cu umilință și pasiune Biserica în timpuri dificile. Învățătura și exemplul său au înflăcărat speranța și încrederea în multe inimi. În mod special, ne amintim cuvintele sale rostite în cadrul ultimei audiențe generale din Piața Sfântul Petru, la 27 februarie 2013, care capătă pentru noi o valoare testamentară: "Dumnezeu conduce Biserica sa, o susține mereu, mai ales în momentele dificile. Să nu pierdem niciodată această viziune de credință, care este unica adevărată viziune a drumului Bisericii și al lumii. În inima noastră, în inima fiecăruia dintre voi, să fie mereu certitudinea bucuroasă că Domnul este alături de noi, nu ne abandonează, ne este aproape și ne învăluie cu iubirea sa".

În semn de comuniune cu Papa Francisc și cu întreaga Biserică Catolică, dar și ca un act de iubire și prețuire față de cel care a fost urmaș al Sfântului Petru, stabilim următoarele:

  • în toate bisericile Diecezei de Iași va fi expus în prezbiteriu, într-un loc potrivit, un tablou cu chipul Papei Benedict al XVI-lea, în fața căruia va fi așezată o candelă aprinsă;

  • la toate Sfintele Liturghii celebrate până pe 5 ianuarie 2023, se va formula o intenție la rugăciunea credincioșilor pentru odihna veșnică a răposatului Papă emerit Benedict al XVI-lea;

  • în ziua de luni, 2 ianuarie, la sfârșitul Sfintei Liturghii, se va face un Requiem pentru sufletul Papei Benedict al XVI-lea;

  • în ziua de 5 ianuarie 2023, ziua înmormântării sale, la ora 12.00, clopotele tuturor bisericilor din Dieceza de Iași vor răsuna timp de trei minute, timp în care vă îndemn să ne rugăm cu toții în tăcere.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ni l-a dat ca păstor pe Papa Benedict al XVI-lea și îl rugăm să-l facă părtaș de răsplata slujitorului credincios. Suntem siguri că, din ceruri, va continua să mijlocească pentru noi și pentru întreaga Biserică.

Requiescat in pace!

+ Iosif Păuleț
Episcop de Iași
 


lecturi: 2195.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat