Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (26 decembrie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua, sărbătoare frumoasă!

Ieri am celebrat Nașterea Domnului și liturgia, pentru a ne ajuta să-l primim mai bine, extinde durata sărbătorii până la 1 ianuarie: timp de opt zile. Însă în mod surprinzător, chiar în aceste zile sunt amintite câteva figuri dramatice de sfinți martiri. Astăzi, de exemplu, Sfântul Ștefan, primul martir creștin; poimâine Sfinții Prunci Nevinovați, copiii uciși de regele Irod de teamă că Isus i-ar lua tronul (cf. Mt 2,1-18). Așadar, liturgia pare că vrea chiar să ne îndepărteze de lumea de lumini, mese și cadouri în care ne-am putea acomoda un pic în aceste zile. De ce?

Pentru că Nașterea Domnului nu este povestea nașterii unui rege, ci este venirea Mântuitorului, care ne eliberează de rău luând asupra sa răul nostru: egoismul, păcatul, moartea. Acesta este răul nostru: egoismul pe care-l purtăm înăuntru, păcatul, pentru că toți suntem păcătoși, și moartea. Și martirii sunt cei mai asemănători cu Isus. De fapt, cuvântul martir înseamnă martor: martirii sunt martori, adică frați și surori care, prin viețile lor, ni-l arată pe Isus, care a învins răul cu milostivirea. Și în zilele noastre martirii sunt numeroși, mai mult decât în primele timpuri. Astăzi să ne rugăm pentru acești frați și surori martiri persecutați, care-l mărturisesc pe Cristos. Ne va face bine să ne întrebăm: eu îl mărturisesc pe Cristos? Și cum putem să ne îmbunătățim în asta, în a-l mărturisi mai bine pe Cristos? Ne poate ajuta chiar figura Sfântului Ștefan.

Înainte de toate, Faptele Apostolilor ne spun că era unul din cei șapte diaconi pe care comunitatea din Ierusalim i-a consacrat pentru slujirea la mese, adică pentru caritate (cf. 6,1-6). Asta înseamnă că prima sa mărturie n-a dat-o în cuvinte, ci prin iubirea cu care îi slujea pe cei mai nevoiași. Dar Ștefan nu se limita la această operă de asistență. Celor pe care îi întâlnea le vorbea despre Isus: împărtășea credința în lumina cuvântului lui Dumnezeu și a învățăturii apostolilor (cf. Fap7,1-53.56). Aceasta este a doua dimensiune a mărturiei sale: a primi cuvântul și a comunica frumusețea sa, a relata cum întâlnirea cu Isus schimbă viața. Acest lucru pentru Ștefan era așa de important, nici atunci când a văzut că pentru el lucrurile se îndreptau spre rău (cf. v. 54). Caritate și vestire, acesta era Ștefan. Însă, mărturia sa cea mai mare este și alta: aceea că a știut să unească vestirea și caritatea. Ne-a lăsat-o în momentul morții, când după exemplul lui Isus i-a iertat pe călăii săi (cf. v. 60; Lc 23,34).

Iată, așadar, răspunsul nostru la întrebare: noi putem să îmbunătățim mărturia noastră prin caritatea față de frați, prin fidelitatea față de cuvântul lui Dumnezeu și prin iertare. Caritate, Cuvânt, iertare. Iertarea spune dacă într-adevăr practicăm caritatea față de alții și dacă trăim cuvântul lui Isus. "Iertare" (it. "per-dono") este, de fapt, așa cum indică însuși cuvântul, un dar mai mare, un dar pe care-l oferim celorlalți pentru că suntem ai lui Isus, iertați de el. Eu iert pentru că am fost iertat: să nu uităm asta... Să ne gândim, fiecare dintre noi să se gândească la propria capacitate de a ierta: cum este capacitatea mea de a ierta, în aceste zile în care eventual întâlnim, printre multe, unele persoane cu care nu ne-am înțeles, care ne-au rănit, cu care n-am reușit niciodată să refacem raporturile. Să-i cerem lui Isus abia născut noutatea unei inimi capabile să ierte: noi toți avem nevoie de o inimă care să ierte! Să-i cerem Domnului acest har: Doamne, eu să învăț să iert! Să-i cerem forța de a ne ruga pentru cel care ne-a făcut rău, să ne rugăm pentru persoanele care ne-au rănit și să facem pași de deschidere și de reconciliere. Fie ca Domnul să ne dea astăzi acest har.

Și Maria, Regina martirilor, să ne ajute să creștem în caritate, în iubirea față de cuvânt și în iertare.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În climatul spiritual de bucurie și de seninătate al Sfântului Crăciun, vă salut cu afect pe voi cei prezenți aici și pe cei care ne urmăresc prin mijloacele de comunicare socială. Reînnoiesc urarea mea de pace: pace în familii, pace în comunitățile parohiale și călugărești, pace în mișcări și în asociații, pace pentru acele populații chinuite de război, pace pentru iubita și martirizata Ucraina. Există multe steaguri ale Ucrainei aici! Să cerem pacea pentru acest popor martirizat!

În aceste săptămâni am primit multe mesaje de urări. Neputând să răspund fiecăruia, exprim tuturor recunoștința mea, în special pentru darul rugăciunii.

Urez tuturor o sărbătoare frumoasă de Sfântul Ștefan și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 323.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat