Papa Francisc: Salut adresat angajaților din Vatican pentru prezentare urărilor de Crăciun (22 decembrie 2022)
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Mulțumesc că ați venit la această întâlnire în care ne schimbăm urările pentru sfântul Crăciun.
Înainte de toate trebuie să-i mulțumim Domnului, pentru că, având ajutorul său, am depășit faza critică a pandemiei. Să nu uităm! Când eram în închidere spuneam: cine știe cum va fi când vom fi liberi să ne mișcăm, să ne întâlnim, și așa mai departe. După aceea, imediat ce s-au schimbat lucrurile, se întâmplă că pierdem amintirea și mergem înainte ca și cum n-ar fi fost nimic. Și eventual nici măcar nu-i mulțumim Domnului! Acest lucru nu este creștin și nu este nici uman. Nu, vrem să mulțumim pentru că am putut să reluăm munca, precum și încercând să depășim anumite probleme mai mult sau mai puțin mari care s-au creat în perioada mai dificilă. A relua este o muncă pe care trebuie s-o facem toți.
Nu trebuie să uităm, pentru că perioada lungă de pandemie a lăsat semne. Nu numai consecințe materiale, economice; a lăsat și semne în viața persoanelor, în relații, în seninătatea familiilor. Și pentru aceasta astăzi eu vă urez mai ales seninătate: seninătate pentru fiecare dintre voi și pentru familiile voastre. Seninătate nu înseamnă că totul merge bine, că nu există probleme, dificultăți, nu, nu înseamnă asta. Ne demonstrează asta Sfânta Familie a lui Isus, Iosif și Maria. Putem să ne imaginăm, când au ajuns la Betleem, Sfânta Fecioară Maria începea să simtă durerile, Iosif nu știa unde să meargă, bătea la atâtea uși, dar nu era loc... Și totuși în inima Mariei și a lui Iosif era o seninătate de fond, care venea de la Dumnezeu, venea din conștiința că este în voința sa, de a o căuta împreună, în rugăciune și în iubirea reciprocă. Asta vă urez: ca fiecare dintre voi să aibă credință în Dumnezeu și ca în familii să fie simplitatea de a se încredința ajutorului său, de a-l ruga și de a-i mulțumi.
Aș vrea să vă urez seninătate îndeosebi copiilor voștri, tinerilor și tinerelor, pentru că ei au resimțit mult închiderea, au acumulat multe tensiuni. Este normal, este inevitabil. Însă nu trebuie să ne prefacem că nu este nimic, trebuie să reflectăm, să încercăm să înțelegem, pentru că a ieși mai buni din criză nu se întâmplă prin magie, trebuie să lucrăm cu noi înșine, cu calm, cu răbdare. Și tinerii pot face asta, desigur cu ajutorul părinților și uneori și al altor persoane, dar este important ca ei înșiși să fie conștienți că toate crizele sunt pasaje de creștere și cer o lucrare cu ei înșiși.
Aceasta este prima urare care-mi vine în minte, pornind de la pandemie. Vă urez seninătate, în inimă, în raporturile familiale, în muncă. Seninătate.
Și a doua este asta: ca să fim martori și artizani de pace. În acest moment al istoriei lumii, suntem chemați să simțim mai puternic responsabilitatea de a face fiecare propria parte pentru a construi pacea. Și asta are o semnificație deosebită pentru noi care trăim și lucrăm în Cetatea Vaticanului. Nu pentru că acest stat foarte mic, cel mai mic din lume, are o importanță specifică specială, nu pentru asta; ci pentru că noi îl avem drept Cap și Învățător pe Domnul Isus, care ne cheamă să unim angajarea noastră umilă cotidiană cu lucrarea sa de reconciliere și de pace. Pornind de la ambientul în care trăim, de la raporturile cu colegii noștri, de la modul cu înfruntăm neînțelegerile și conflictele care se pot naște la locul de muncă; sau acasă, în ambientul familial; sau și cu prietenii, sau în parohie. Acolo noi putem fi în mod concret martori și artizani de pace.
A semăna pace. Și cum? De exemplu: evitând să vorbim rău despre alții "pe la spate". Dacă noi am face numai asta, am fi creatori de pace peste tot! Dacă există ceva ce nu merge, să vorbim direct cu persoana interesată, cu respect, cu franchețe. Să fim curajoși. Să nu ne prefacem că nu-i nimic pentru a vorbi după aceea despre el sau despre ea cu alte persoane. Să încercăm să fim sinceri și cinstiți. Să facem încercarea și să vedem că asta va merge bine.
Dragi surori și dragi frați, formulez cele mai bune urări vouă și celor dragi ai voștri. Salutați-i din partea mea pe copiii voștri și pe bătrânii voștri acasă. Ei sunt comoara în familie, comoara societății. Și vă mulțumesc: vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți aici înăuntru, pentru munca voastră precum și pentru răbdarea voastră, uneori, pentru că știu că există situații în care voi exercitați răbdarea: mulțumesc pentru asta. Noi toți trebuie să mergem înainte cu răbdare, cu bucurie, mulțumindu-i Domnului care ne dă acest har al muncii, dar să păstrăm munca și s-o facem și cu demnitate. Mulțumesc pentru asta, mulțumesc pentru asta ce voi faceți aici înăuntru. Fără voi, toate acestea n-ar fi mers înainte. Mulțumesc cu adevărat!
Vă binecuvântez pe toți din inimă și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine. Și Crăciun fericit tuturor!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 395.