Familia Ulma în curând fericiți, postulatorul: "O familie martiră din iubire"
de Ilaria Sambucci
În decretele promulgate sâmbătă, 17 decembrie 2022, de Papa Francisc cu privire la zece viitori fericiți, se află și Józef, Wiktoria și respectiv cei șase copii ai lor, plus al șaptelea în pântecele mamei lor, care au fost masacrați de naziști în satul Markowa pentru că au ascuns opt evrei. Părintele Witold Burda: "Soți care și-au construit viața pe o bază solidă de credință. În fiecare an, mii de pelerini vin la mormântul lor".
Pentru prima dată în istoria Bisericii va fi beatificată o familie întreagă: familia Ulma. Polonezi, cunoscuți ca "samaritenii din Markowa" pentru că, fiind mișcați de porunca iubirii și de exemplul bunului samaritean, au fost masacrați de naziști pentru că au adăpostit opt evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Un exemplu de curaj, credință și mai ales iubire față de aproapele; o caritate care nu cunoaște margini, capabilă să zdruncine și cele mai împietrite inimi, spune părintele Witold Burda, postulator al cauzei de beatificare și preot al Arhidiecezei de Przemýl a latinilor la Radio Vatican - Vatican News.
Botezul de sânge
Wiktoria în timpul măcelului era însărcinată, se pare că era chiar în ultimele luni de sarcină, după cum este prezentat de un martori care, depunând trupul femeii într-un sicriu, a întrevăzut din uterul său capul și sânul copilului. Pentru cel mic în sânul matern a fost botezul de sânge. "Biserica este plină de argumente teologice care ne-au ajutat, pentru a demonstra teologilor de la Dicasterul Cauzelor Sfinților că, și acel prunc nenăscut, fără botez și fără nume, poate să fie considerat martir pentru credința lui Cristos", afirmă părintele Burda, care amintește și martiriul Sfinților Prunci Nevinovați, adică pruncii care au fost uciși la Betleem din voința regelui Irod. Un martiriu care continuă și astăzi, cu atâți copii mai ales nenăscuți rebutați de om. Din iubirea față de viață, Wiktoria și Józef Ulma s-au hrănit și a fost hrană și pentru copiii lor, dar mai ales iubirea au dat-o aproapelui, primind în casa lor opt evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deși știau că ajutându-i vor pune în pericol viața lor.
Educația religioasă
În nou ani de căsătorie Józef și Wiktoria au avut șase copii pe care "i-au educat înțelept într-un spirit de credință și iubire", declară postulatorul, "o fidelitate zilnică față de cele două mari porunci: cea a iubirii față de Dumnezeu și a iubirii față de aproapele". Unirea familiei care în fiecare duminică participa la Liturghie și rugăciunile din casă pe care cei doi soți le recitau zilnic împreună cu copiii ne amintește importanța educației pe care o primim. "Totul începe în familie: se începe cu viața, se continuă cu instruirea", continuă preotul. În familia Ulma, explică el, era puternică și iubirea față de patrie și față de pământ. De fapt, ambii erau originari din Markowa, un sat în care în acea vreme se prețuia munca la câmp. Asta i-a făcut să aibă un mare respect față de pământul înțeles și ca bază pentru viața noastră.
Devoțiunea în Polonia
"Deja în primele ore după împușcarea slujitorilor lui Dumnezeu, această moarte era considerată de popor ca un martiriu". Oamenii care relatau acest tragic eveniment vorbeau despre el cu "mare stimă și respect" și imediat a pornit această faimă spontană. "În urmă cu niște ani un prieten al lui Józef s-a îmbolnăvit și mergând la mormântul familiei Ulma a cerut mijlocirea lor pentru ca să se vindece". Un har care după aceea a avut loc și pe care bărbatul este convins că l-a primit prin mijlocirea "dragului Józef". De atunci istoria și devoțiunea față de familia Ulma continuă să crească nu numai în Polonia ci în toată lumea. De fapt, în 2016, la Markowa a fost inaugurat un muzeu dedicat polonezilor care au salvat evreii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. "Acesta a primit titlul familiei Ulma și în primii trei ani a fost vizitat de circa 50 de mii de persoane", în afară de asta sunt mulți pelerini care în fiecare an se opresc pentru a cinsti mormântul lor, asta pentru că ei reprezintă pentru atâția credincioși "un model de soți iubitori care au construit viața lor împreună pe baze solide de credință". Fidelitatea lor zilnică față de porunca iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele este ceea ce distinge istoria samaritenilor din Markowa. "Invit toate cuplurile și familiile să invoce mijlocirea familiei Ulma - conclude postulatorul - pentru ca, asemenea slujitorilor lui Dumnezeu, să poată urma și ele calea iubirii, bazând drumul lor pe credință și pe prezența reală a lui Cristos în viața lor".
(După Vatican News, 21 decembrie 2022)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 735.