Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (11 decembrie 2022)

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

Evanghelia din această a treia duminică din Advent ne vorbește despre Ioan Botezătorul care, în timp ce se află în închisoare, îi trimite pe discipolii săi să-l întrebe pe Isus: "Tu ești cel care trebuie să vină, sau să așteptăm un altul?" (Mt 11,4). De fapt, Ioan, auzind vorbindu-se despre faptele lui Isus, este cuprins de îndoială dacă este cu adevărat Mesia sau nu. De fapt, el se gândea la un Mesia sever care, venind, va face dreptate cu putere pedepsindu-i pe păcătoși. Acum, în schimb, Isus are cuvinte și gesturi de compasiune față de toți, în centrul acțiunii sale este milostivirea care iartă, prin care "orbii văd, șchiopii umblă, leproșii sunt curățați și surzii aud, morții învie, iar săracilor li se aduce vestea cea bună" (v. 5). Ne face bine însă să ne oprim asupra acestei crize a lui Ioan Botezătorul, pentru că poate să ne spună și nouă ceva important.

Textul subliniază că Ioan se află în închisoare, și asta ne face să ne gândim, în afară de locul fizic, la situația interioară pe care o trăiește: în închisoare este întuneric, lipsește posibilitatea de a vedea clar și de a vedea dincolo. De fapt, Botezătorul nu mai reușește să-l recunoască pe Isus ca Mesia așteptat. Este asaltat de îndoială și îi trimite pe discipoli să verifice: "Mergeți să vedeți dacă este Mesia sau nu". Ne uimește ceea ce i se întâmplă chiar lui Ioan, care l-a botezat pe Isus în Iordan și l-a indicat discipolilor săi ca Mielul lui Dumnezeu (cf. In 1,29). Dar asta înseamnă că și cel mai mare credincios trece prin tunelul îndoielii. Și acesta nu este un rău, dimpotrivă, uneori este esențial pentru creșterea spirituală: ne ajută să înțelegem că Dumnezeu este mai mare decât cum ni-l imaginăm; faptele pe care le săvârșește sunt surprinzătoare față de calculele noastre; acțiunea sa este diferită, mereu, depășește nevoile noastre și așteptările noastre; și de aceea nu trebuie să încetăm niciodată să-l căutăm și să ne convertim la adevărata sa față. Un mare teolog spunea că Dumnezeu "trebuie redescoperit în etape... uneori crezând că îl pierdem" (Henri de Lubac, Sulle vie di Dio, Milano, 2008, 25). Așa face Botezătorul: în îndoială, îl caută iarăși, îl interoghează, "discută" cu el și în sfârșit îl redescoperă. Ioan, definit de Isus cel mai mare între cei născuți din femeie (cf. Mt 11,11), ne învață așadar să nu-l închidem pe Dumnezeu în schemele noastre. Acesta este mereu pericolul, ispita: a ne face un Dumnezeu după măsura noastră, un Dumnezeu pentru a-l folosi. Și Dumnezeu este altceva.

Fraților și surorilor, și noi putem să ne aflăm uneori în situația lui, într-o închisoare interioară, incapabili să recunoaștem noutatea Domnului, pe care poate că îl ținem prizonier al prezumției că știm deja totul despre el. Iubiți frați și surori, niciodată nu se știe totul despre Dumnezeu, niciodată! Eventual avem în cap un Dumnezeu puternic care face ceea ce vrea, și nu Dumnezeul blândeții umile, Dumnezeul milostivirii și al iubirii, care intervine mereu respectând libertatea noastră și alegerile noastre. Eventual ne vine și nouă să-i spunem: "Ești cu adevărat tu, așa de umil, Dumnezeul care vine să ne mântuiască?". Și ni se poate întâmpla ceva asemănător și cu frații: avem ideile noastre, prejudecățile noastre și punem altora - în special celui pe care-l simțim diferit de noi - etichete rigide. Așadar, Adventul este un timp de răsturnare a perspectivelor, unde să ne lăsăm uimiți de măreția milostivirii lui Dumnezeu. Uimirea: Dumnezeu uimește mereu. (Am văzut asta puțin mai înainte, în programul "A Sua immagine", vorbeau despre uimire). Dumnezeu este mereu Cel care provoacă în tine uimirea. Un timp - Adventul - în care, pregătind ieslea pentru Pruncul Isus, să învățăm din nou cine este Domnul nostru; un timp în care să ieșim din anumite scheme, din anumite prejudecăți față de Dumnezeu și față de frați. Adventul este un timp în care, în loc să ne gândim la cadourile pentru noi, să putem dărui cuvinte și gesturi de mângâiere celui care este rănit, așa cum a făcut Isus cu orbii, surzii și șchiopii.

Sfânta Fecioară Maria să ne ia de mână, ca mamă, să ne ia de mână în aceste zile de pregătire pentru Crăciun și să ne ajute să recunoaștem în micimea Pruncului măreția lui Dumnezeu care vine.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri, la Barbacena în Brazilia, a fost beatificată Isabel Cristina Mrad Campos. Această tânără a fost ucisă în 1982 la douăzeci de ani, din ură față de credință, pentru că a apărat demnitatea sa de femeie și valoarea castității. Exemplul său eroic să poată stimula îndeosebi pe tineri să dea o mărturie generoasă de credință și de adeziune la evanghelie. Aplauze pentru noua fericită!

Urmăresc cu durere și preocupare știrile care vin din Sudanul de Sud, cu privire la ciocnirile violente din zilele trecute. Să-l rugăm pe Domnul pentru pacea și reconcilierea națională, pentru ca să înceteze atacurile și să fie respectați mereu civilii.

Astăzi este Ziua Mondială a Muntelui, care invită să recunoaștem importanța acestei minunate resurse pentru viața planetei și a omenirii. Tema din acest an - "Femeile mută munții" - este adevărat, femeile mută munții! - ne amintește rolul femeilor în îngrijirea ambientului și în păstrarea tradițiilor populațiilor montane. De la oamenii de la munte învățăm simțul de comunitate și faptul de a merge împreună.

Vă salut pe voi toți, care ați venit din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îndeosebi, salut credincioșii din Barcelona, Valencia, Alicante, Beirut, Cairo și cei din Mexic și din Polonia. Salut comunitatea catolică tanzaniană din Italia; grupurile parohiale din Terni, Panzano in Chianti, Perugia, Nozza di Vestone; corul alpinilor din Roma; și reprezentanții cetățenilor care trăiesc în zonele cele mai poluate din Italia, dorind o soluționare corectă la problemele lor grave și la bolile care vin din acest ambient poluat.

Și aș vrea să trimit un salut cordial deținuților din închisoarea "Due Palazzi" din Padova: vă salut cu afect!

Și acum binecuvântez "Pruncușorii", adică statuetele lui Isus Prunc pe care voi, dragi copii și tineri, le-ați adus aici și pe care după aceea, întorcându-vă acasă, le veți pune în iesle. Vă invit să vă rugați, în fața ieslei, pentru ca Nașterea Domnului să aducă o rază de pace copiilor din întreaga lume, în special celor constrânși să trăiască zilele teribile și întunecate ale războiului, acest război în Ucraina care distruge atâtea vieți, atâtea vieți, și atâția copii. Binecuvântarea Pruncușorilor... [îi binecuvântează].

Urez tuturor o duminică frumoasă și un drum bun spre Nașterea lui Isus. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 276.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat