Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Patriarhul Bartolomeu către delegația trimisă de pontif la Fanar pentru sărbătoarea patronului, Sfântul Andrei

Religia nu poate fi manipulată pentru a justifica războiul

Publicăm o traducere a discursului patriarhului ecumenic Bartolomeu adresat delegației Sfântului Scaun cu ocazia sărbătorii Sfântului Andrei, patron al Bisericii din Constantinopol, celebrată la 30 noiembrie 2022 la Fanar.

Eminență cardinal Leonardo Sandri, prefect emerit al Dicasterului pentru Bisericile orientale,

Stimați membri ai delegației oficiale a Bisericii surori din Antica Romă,

Salutăm cu bucurie prezența voastră la Fanar pentru a cinsti împreună amintirea venerabilă a lui Andrei, primul chemat dintre apostoli, fondator și patron al Bisericii noastre. Mulțumim din inimă fratelui nostru papa de la Roma, Francisc, care v-a trimis cordial la Fanar cu mesajul său festiv de iubire și omagiu, continuând tradiția consolidată începută de patriarhul Atenagora și de papa Paul al VI-lea a schimbului reciproc al vizitei de delegații cu ocazia sărbătorilor sfinților patroni ai celor două Biserici ale noastre. Vă invităm, Excelență, să duceți sfântului nostru frate mulțumirile sincere ale Bisericii din Constantinopol și ale modestiei noastre.

În urmă cu trei săptămâni am avut binecuvântarea și bucuria de a fi împreună cu fratele nostru iubit papa Francisc la Forum for Dialogue în Bahrain, dedicat temei "East and West for Human Coexistence". Pentru participanți a fost o ocazie de reflecție asupra Documentului despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună. În cadrul forumului, lideri creștini din diferite Biserici și confesiuni s-au rugat împreună în cadrul unei întâlniri ecumenice și de rugăciune pentru pace. Așa cum a afirmat Declarația din Regatul Bahrain, de fiecare dată când se predică ura, violența și discordia este profanat numele lui Dumnezeu.

Din păcate constatăm și astăzi cum religia poate să fie manipulată pentru a justifica războiul și folosirea violenței. Războiul dezastruos în desfășurare în Ucraina între popoare creștine frați ne întristează profund și reprezintă o provocare importantă. Cu privire la aceste evenimente inacceptabile, este important de amintit că Sfântul și Marele Conciliu al Bisericii Ortodoxe (Creta, 2016) a condamnat războiul în mod incontestabil, afirmând că "Biserica lui Cristos condamnă în manieră generală războiul, pe care-l consideră o consecință a răului în lume și a păcatului", și că "ea condamnă cu fermitate multiplele conflicte și războaiele datorate fanatismului, care derivă din principii religioase" (Misiunea Bisericii ortodoxe în lumea contemporană, D1, D3).

În afară de asta, Conciliul din Creta a subliniat că "pacea lui Cristos este rodul copt al recapitulării a toate în el, al promovării demnității și măreției persoanei umane, ca imagine a lui Dumnezeu, al manifestării unității organice în el a neamului omenesc și a lumii, al universalității principiilor de pace, de libertate și de dreptate socială și, în sfârșit, al rodniciei iubirii creștine între oamenii și popoarele lumii" (Ibid., C1). În acest spirit, Conciliul a declarat că "Biserica ortodoxă consideră misiune a sa să încurajeze tot ceea ce folosește realmente păcii (Rom 14,19) și deschide calea la dreptate, la fraternitate, la adevărata libertate și la iubirea reciprocă între toți fiii unicului Tată ceresc, ca și între toate popoarele, care constituie o singură familie umană" (Ibid., C5).

În Bahrain, papa Francisc a subliniat că pentru o mărturie creștină eficace (martyria) în lume este necesar să fim reconciliați între noi, așa încât să putem vorbi cu un singur glas și cu o singură inimă. Mai mult, tocmai cu această dorință de a facilita mărturia creștină s-a născut mișcarea ecumenică la începutul secolului trecut, conform cuvintelor lui Cristos: "Prin aceasta vor recunoaște toți că sunteți discipolii mei: dacă aveți dragoste unii față de alții" (In 13,35).

În contextul relațiilor noastre inter-ecleziastice și al dialogului teologic bilateral, suntem deosebit de bucuroși de importanța atribuită de fratele nostru papa Francisc principiului de sinodalitate a Bisericii, pe care-l descrie ca abordare centrală pentru Biserică în al treilea mileniu. Urmărim cu profund interes toate dezbaterile despre această temă în Sinodul Episcopilor al Bisericii Catolice despre sinodalitate, care a început anul trecut și va continua până anul viitor și care are ca temă "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune".

Desigur, sinodalitatea nu este pur și simplu o instituție sau un model de administrare a Bisericii îndreptat spre comuniune și spre unitate, nici nu este o chestiune de participare activă a tuturor membrilor Bisericii. În acest sens, sinodalitatea nu trebuie confundată cu democratizarea, nici nu trebuie înțeleasă ca luare a unei decizii pe baza principiului majoritar. Scopul sinoadelor nu este întâlnirea ca scop în sine, ci predicarea evangheliei poporului lui Dumnezeu și lumii, precum și mărturia cea mai eficace a lui Cristos, care implică ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, a Duhului Sfânt și unii pe alții, pentru a dezvolta un spirit de discernământ (diakrisis) și o cultură de dialog.

Dialogul nostru teologic bilateral în ultimii șaptesprezece ani s-a focalizat asupra problemei sinodalității. Documentul de la Ravenna, publicat în 2007, ne-a amintit că nu vom putea concepe primatul fără sinodalitate, nici sinodalitatea fără primat. În afară de asta a fost subliniat că exercitarea primatului și a sinodalității are loc pe trei niveluri: local, regional și universal. Aceste trei niveluri au fost incluse în Documentul de la Chieti, publicat în 2016 și dedicat temei "Sinodalitate și primat în primul mileniu: spre o înțelegere comună în slujirea unității Bisericii".

În ultimii șase ani, Comisia mixtă internațională pentru dialogul teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă a lucrat asupra unui document intitulat "Primat și sinodalitate în al doilea mileniu și astăzi". Acest document are ca obiectiv să se ajungă la o lectură comună a dificultăților apărute între cele două Biserici în cursul celui de-al doilea mileniu și a modului de a le putea depăși astăzi promovând o Biserică mai sinodală. Ne rugăm și sperăm ca următoarea sesiune plenară a Comisiei, care se va desfășura în luna iunie 2023 la Alexandria, în Egipt, sub auspiciile generoase ale Preafericirii Sale patriarhul Teodor de Alexandria și al întregii Africi, să poată completa acest document și să contribuie în acest mod la promovarea refacerii comuniunii între cele două Biserici surori ale noastre, cultivând un spirit de sinodalitate.

Eminență, dragi frați și iubiți fii în Domnul,

A împărtăși același potir euharistic presupune ca să continuăm împreună pe același drum. A continua împreună pe același drum este exact semnificația cuvântului grec synodos. De aceea, sinodul nu este numai o imagine (eikon) sau o instituție a Bisericii, ci mai degrabă definiția sa exactă, cum a formulat chiar sfântul nostru predecesor, Sfântul Ioan Gură de Aur: "Biserică (ekklesia) și Sinod sunt sinonime" (Explicatio in Psalmum 149, PG 55, 493).

Cu aceste sentiment, cântând și preamărind pe Împărțitorul binevoitor al oricărui lucru bun, adresăm din toată inima salutul nostru de bun-venit dumneavoastră, Eminență, și celorlalți membri ai delegației, mulțumindu-vă încă o dată pentru participarea voastră la celebrările Sărbătorii Tronului Sfintei și Marii Biserici a lui Cristos. Vă cerem cordial să duceți saluturile personale ale modestiei noastre sfântului nostru frate papa Francisc. Îl rugăm pe Dumnezeu Atotputernic și Milostiv, pentru ca, prin rugăciunile sfinților apostoli și frați Petru și Andrei, să întărească poporul său în realizarea sfintei sale voințe și a poruncilor sale divine și să ne binecuvânteze pe noi toți pe drumul nostru sinodal spre mult dorita unitate între Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică romană, care va deveni baza unei mărturii trainice a Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos, "speranța noastră" (1Tim 1,1), și pentru lupta noastră comună pentru oamenii din toată lumea.

Cristos este între noi!

(După L'Osservatore Romano, 3 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 206.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat