Papa Francisc: Audiență acordată donatorilor pomului de Crăciun și ai ieslei din Piața "Sfântul Petru" (3 decembrie 2022)
Fraților și surorilor, bună ziua și bine ați venit!
Vă primesc în ziua în care sunt prezentate ieslea și pomul de Crăciun, situate în Piața "Sfântul Petru", precum și ieslea pregătită în această Aulă. Vă salut pe toți cu afect, începând de la episcopul de Triveneto și de la parohul de Sutrio - reprezentant al arhiepiscopului de Udine - mulțumindu-le pentru cuvintele lor respectuoase. Salut autoritățile civile, îndeosebi pe ministrul afacerilor externe din Guatemala, pe președintele regiunii Friuli Venezia Giulia, pe asesorul regiunii Abruzzo și pe primarii de Sutrio și de Rosello. Vă mulțumesc pentru darul acestor simboluri de Crăciun, asupra cărora se va pleca privirea numeroșilor pelerini care provin din toate părțile lumii.
Aș vrea să adresez un gând special artizanilor lemnului, care au sculptat statuile din iesle; tinerilor din structura "Quadrifoglio" din Rosello, care au realizat parte din podoabele pomului; celor care au cultivat în pepiniera din Palena bradul și brazii mai mici destinați pentru alte locuri din Vatican. Recunoștința mea se îndreaptă și spre tehnicienii și spre personalul de la Guvernatorat, veniți aici cu cardinalul Fernando Vergez și cu sora Raffaella Petrini.
Pomul și ieslea sunt două semne care continuă să-i fascineze pe cei mici și pe cei mari. Pomul, cu luminile sale, îl amintește pe Isus care vine să lumineze întunericul nostru, existența noastră adesea închisă în umbra păcatului, a fricii, a durerii. Și ne sugerează și o altă reflecție: ca și pomii, tot așa și oamenii au nevoie de rădăcini. Pentru că numai cel care este înrădăcinat într-un teren bun, rămâne trainic, crește, "se maturizează", rezistă la vânturile care-l zdruncină și devine un punct de referință pentru cel care-l privește. Dar, dragilor, fără rădăcini nimic din toate acestea nu se întâmplă: fără baze trainice rămânem clătinați. Este important să păstrăm rădăcinile, în viață ca și în credință. În această privință apostolul Paul amintește fundamentul în care se înrădăcinează viața pentru a rămâne trainici: spune să rămânem "înrădăcinați în Isus Cristos" (Col 2,7). Iată ce anume ne amintește pomul de Crăciun: a fi înrădăcinați în Isus Cristos.
Și astfel ajungem la iesle, care ne vorbește despre nașterea Fiului lui Dumnezeu făcut om pentru a fi aproape de fiecare dintre noi. În sărăcia sa genuină, ieslea ne ajută să regăsim adevărata bogăție a Crăciunului și să ne purificăm de atâtea aspecte care poluează peisajul de Crăciun. Simplă și familială, ieslea amintește de un Crăciun diferit de cel consumist și comercial: este un alt lucru; amintește cât de bine ne face să păstrăm momente de tăcere și de rugăciune în zilele noastre, adesea cuprinse de frenezie. Tăcerea favorizează contemplarea Pruncului Isus, ajută să devenim intimi cu Dumnezeu, cu simplitatea fragilă a unui mic nou-născut, cu blândețea faptul de a fi așezat acolo, cu afectul duios al scutecelor care-l învăluie.
Rădăcini și contemplare: pomul ne învață rădăcinile, ieslea ne invită la contemplare. Să nu uităm aceste două atitudini umane și creștine. Și dacă vrem să sărbătorim cu adevărat Crăciunul să redescoperim prin iesle surpriza și uimirea micimii, micimea lui Dumnezeu, care se face mic, care nu se naște în luxul aparenței, ci în sărăcia unui grajd. Și pentru a-l întâlni trebuie să ajungem la El acolo, unde se află El; trebuie să ne înjosim, trebuie să ne facem mici, să lăsăm orice vanitate, pentru a ajunge acolo unde este El. Și rugăciunea este calea cea mai bună pentru a spune mulțumesc în fața acestui dar de iubire gratuită, pentru a spune mulțumesc lui Isus care dorește să intre în casele noastre și în inimile noastre. Da, Dumnezeu ne iubește așa de mult încât împărtășește umanitatea noastră și viața noastră. Nu ne lasă singuri niciodată, este alături de noi în fiecare împrejurare, în bucurie ca și în durere. Chiar și în momentele cele mai urâte, El este acolo, pentru El este Emanuel, Dumnezeu cu noi, lumina care luminează întunericul și prezența duioasă care ne însoțește pe cale.
Iubiți frați și surori, vă reînnoiesc recunoștința pentru darurile de Crăciun ale pomului și ieslei și urez fiecăruia dintre voi, celor din familiile voastre și comunităților voastre un sfânt Crăciun, încredințându-vă ocrotirii materne a Mariei, Mama lui Dumnezeu și a noastră. Și vă cer, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 373.