Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Teologia lui Benedict al XVI-lea nu este pentru trecut, ci rodnică pentru viitor

de Paolo Ondarza

"Toți simțim prezența spirituală și însoțirea în rugăciune pentru întreaga Biserică" din partea papei emerit. Prezidând ceremonia de înmânare a Premiului Ratzinger 2022, Papa Francisc citează momentele de întâlnire personală, fraternă și afectuoasă trăite în acești ani cu Benedict al XVI-lea și subliniază forța, rodnicia și actualitatea gândirii predecesorului său.

Nu lipsesc pentru mine momente de întâlnire personală, fraternă și afectuoasă, cu papa emerit. Dar această ocazie este importantă pentru a reafirma și contribuția operei sale teologice și mai în general a gândirii sale continuă să fie rodnică și operantă.

Reformă și continuitate

La șaizeci de ani de la deschiderea Conciliului al II-lea din Vatican papa amintește rolul avut de Joseph Ratzinger, mai întâi ca expert în timpul lucrărilor, apoi la conducerea comunității ecleziale în punerea în aplicare a acelui eveniment fundamental: "El ne-a ajutat să citim documentele conciliare în profunzime", propunându-ne o "hermeneutică a reformei și a continuității" și arătând funcția sa crucială pentru "a reformula problema centrală a naturii și a misiunii Bisericii în timpul nostru". Contribuțiile teologice ale lui Benedict al XVI-lea rămân o referință actuală, "care nu sunt îndreptate spre trecut, ci rodnice pentru viitor, pentru aplicarea Conciliului și pentru dialogul dintre Biserică și lumea de astăzi":

Aceste contribuții ne oferă o bază teologică solidă pentru drumul Bisericii: o Biserică "vie", pe care el ne-a învățat s-o vedem și s-o trăim ca o comuniune, și care este pe cale - în "sinod" - condusă de Duhul Domnului, deschisă mereu la misiunea de vestire a evangheliei și de slujire adusă lumii în care trăiește.

Gândire vie

O slujire în domeniile mai actuale și dezbătute: ecologie integrală, drepturi umane, întâlnire între culturi diferite. Demonstrează asta profilurile celor două personalități care au primit Premiul Ratzinger 2022: părintele Michel Fédou și profesorul Joseph Halevi Horowitz Weiler. Episcopul de Roma îl definește pe preot un "maestru al teologiei creștine", "moștenitor valoros al marii teologii franceze" care de la Henri De Lubac la Sources Chrétiennes, a hrănit Conciliul al II-lea din Vatican și se speră să mai continue să dea roadele sale. Privirea lui Fédou "nu s-a închis la trecut":

Cunoașterea tradiției credinței a alimentat în el o gândire vie, care a știut să înfrunte și teme actuale în domeniul ecumenismului și în cel al raporturilor cu celelalte religii.

În semnul dialogului interreligios

Primă personalitate de religie ebraică ce primește Premiul Ratzinger, profesorul Weiler a investigat în schimb în sintonie cu Benedict al XVI-lea teme care conform Papei Francisc sunt de "importanță substanțială": de la raportul dintre credință și rațiunea juridică în lumea contemporană la criza pozitivismului juridic și la conflictele generate de o extindere fără limite a drepturilor subiective; până la "înțelegerea corectă a exercitării libertății religioase într-o cultură care tinde să izoleze religia la domeniul privat".

Papa Benedict a considerat mereu centrale aceste teme pentru dialogul credinței cu societatea contemporană. Și profesorul Weiler nu numai că a făcut studii aprofundate asupra lor, ci a luat și poziții curajoase pentru căutarea consensului cu privire la valori fundamentale și pentru depășirea conflictelor pentru binele comun. Faptul că în asta credincioși evrei și creștini să se poată întâlni uniți este un semn de mare speranță.

Așadar un motiv de bucurie pentru Papa Francisc această premiere:

Într-un moment dificil, în care acest lucru a fost pus la îndoială, Papa Benedict a afirmat cu hotărâre și mândrie că "un obiectiv al muncii sale teologice personale a fost încă de la început împărtășirea și promovarea tuturor pașilor de reconciliere între creștini și evrei făcuți începând de la Conciliu". Pe aceeași linie am continuat la rândul meu, cu pași ulteriori, în spiritul de dialog și de prietenie cu evreii care m-a animat mereu în timpul slujirii în Argentina.

Cei doi premiați

Cunoscut pentru că a apărat Italia la Curtea Europeană de Justiție în cauza despre crucifixul în școli, Weiler, născut în 1951, doctor honoris causa din partea Catholic University of America, este profesor de drept în numeroase universități și institute de studii juridice în Statele Unite, în Marea Britanie și în diferite părți ale lumii. Fost președinte al Institutului Universitar European din Firenze a scris multe opere de drept constituțional, internațional, european și despre drepturile umane.

În schimb, părintele iezuit francez Michel Fédou s-a născut la Lyon în 1952. Este profesor de teologie dogmatică și de patristică la Centre S?vres în Paris din 1987 unde a ocupat după aceea funcția de decan al Facultății de Teologie și președinte. Membru al consiliilor din diferite asociații teologice și comisii de dialog ecumenic cu luteranii și ortodocșii, este și autor a numeroase opere, mai ales în domeniul patristicii și cristologiei.

26 de premii din 2011

Premiul Ratzinger, inițiativă principală a Fundației vaticane Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea, instituit din 2011 este acordat în fiecare an la doi sau trei "studioși care s-au remarcat prin merite deosebite în activitatea de publicare și în cercetarea științifică". Candidaturile sunt propuse papei de Comitetul Științific al Fundației, format din 5 membri cu numire pontificală.

Cu ediția 2022, cei premiați sunt 26 în total: personalitățile cărora le-a fost acordat până acum premiul au fost îndeosebi studioși de teologie dogmatică sau fundamentală, de Sfânta Scriptură, de patrologie, de filozofie, și artiști eminenți în muzică și în arhitectură provenind din 16 țări, sunt numai catolici, dar și apartenenți la alte confesiuni creștine.

Colaborare

În timpul ceremoniei din Sala Clementina, Papa Francisc a încurajat colaborarea dintre Fundația Ratzinger și Fundațiile vaticane care au titlul "Fericitul Ioan Paul I" și "Sfântul Ioan Paul al II-lea", pentru ca "amintirea și vitalitatea mesajului acestor trei pontifi să fie promovate în unire de intenții în comunitatea eclezială".

(După Vatican News, 1 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 484.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat