Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 16 noiembrie 2022
Cateheze despre discernământ: 8. De ce suntem dezolați?
Iubiți frați și surori, bună ziua, bine ați venit!
Reluăm astăzi catehezele despre tema discernământului. Am văzut cât de important este să citim ceea ce se mișcă înlăuntrul nostru, pentru a nu lua decizii grăbite, pe valul emoției de moment, afară de faptul de a ne căi după aceea când este de acum prea târziu. Adică să citim ceea ce se întâmplă și apoi să luăm deciziile.
În acest sens, și starea spirituală pe care o numim dezolare, când în inimă totul este întuneric, este trist, această stare a dezolării poate să fie ocazie de creștere. De fapt, dacă nu există un pic de insatisfacție, un pic de tristețe salutară, o capacitate sănătoasă de a locui în singurătate și de a sta cu noi înșine fără a fugi, riscăm să rămânem mereu la suprafața lucrurilor și să nu luăm contact niciodată cu centrul existenței noastre. Dezolarea provoacă o "scuturătură a sufletului": când unul este trist este ca și cum sufletul s-ar zdruncina; menține treji, favorizează vigilența și umilința și ne protejează de vântul capriciului. Sunt condiții indispensabile pentru progresul în viață, deci și în viața spirituală. O seninătate perfectă, dar "aseptică", fără sentimente, când devine criteriul de alegeri și comportamente, ne face inumani. Noi nu putem să nu ținem cont de sentimente: suntem umani și sentimentul este o parte a umanității noastre; fără a înțelege sentimentele am fi inumani, fără a trăi sentimentele am fi indiferenți și față de suferința altora și incapabili să o primim pe a noastră. Fără a considera că această "seninătate perfectă" nu se obține pe această cale a indiferenței. Această distanță aseptică: "Eu nu mă amestec în lucruri, eu mă distanțez": aceasta nu este viață, asta este ca și cum am trăi într-un laborator, închiși, pentru a nu avea microbi, boli. Pentru mulți sfinți și sfinte, neliniștea a fost un stimulent decisiv pentru a face o cotitură în propria viață. Această seninătate artificială, nu merge, în timp ce este bună neliniștea sănătoasă, inima neliniștită, inima care încearcă să caute drumul. De exemplu, este cazul lui Augustin de Hipona sau al lui Edith Stein sau al lui Iosif Benedict Cottolengo sau al lui Charles de Foucauld. Alegerile importante au un preț pe care viața îl prezintă, un preț care este la îndemâna tuturor: adică, alegerile importante nu vin din loterie, nu; au un preț și tu trebuie să plătești acel preț. Este un preț pe care tu trebuie să-l faci cu inima ta, este un preț al deciziei, un preț de a duce înainte un pic de efort. Nu este gratis, ci este un preț la îndemâna tuturor. Noi toți trebuie să plătim această decizie pentru a ieși din starea de indiferență, care ne aruncă jos, mereu.
Dezolarea este și o invitație la gratuitate, să nu acționăm mereu și numai în vederea unei gratificări emotive. A fi dezolați ne oferă posibilitatea de a crește, de a începe o relație mai matură, mai frumoasă, cu Domnul și cu persoanele dragi, o relație care să nu se reducă la un simplu schimb de a da și a avea. Să ne gândim la copilăria noastre, de exemplu, să ne gândim: fiind copii, se întâmplă adesea să-i caute pe părinți pentru a obține ceva de la ei, o jucărie, bani pentru a cumpăra o înghețată, o permisiune... Și astfel îi căutăm nu pentru ei înșiși, ci pentru un interes. Și totuși, darul cel mai mare sunt ei, părinții, și asta o înțelegem treptat ce creștem.
Și multe rugăciuni ale noastre sunt un pic de acest tip, sunt cereri de favoruri adresate Domnului, fără un adevărat interes față de el. Mergem să cerem, să cerem, să cerem Domnului. Evanghelia notează că Isus era adesea înconjurat de atâția oameni care îl căutau pentru a obține ceva, vindecări, ajutoare materiale, dar nu pur și simplu pentru a sta cu el. Era presat de mulțimi, și totuși era singur. Unii sfinți, și chiar unii artiști, au meditat asupra acestei condiții a lui Isus. Ar putea să pară straniu, ireal, să-l întrebăm pe Domnul: "Ce mai faci?". Și este în schimb o manieră foarte frumoasă de a intra într-o relație adevărată, sinceră, cu umanitatea sa, cu suferința sa, precum și cu singurătatea sa singulară. Cu el, cu Domnul, care a voit să împărtășească până la capăt viața sa cu noi.
Ne face foarte bine să învățăm să stăm cu el, să stăm cu Domnul fără alt scop, exact așa cum ni se întâmplă cu persoanele pe care le iubim: dorim să le cunoaștem tot mai mult, pentru că este frumos a sta cu ei.
Iubiți frați și surori, viața spirituală nu este o tehnică la dispoziția noastră, nu este un program de "bunăstare" interioară pe care ne revine nouă să-l programăm. Nu. Viața spirituală este relația cu Cel Viu, cu Dumnezeu, Cel Viu, care nu poate fi redus la categoriile noastre. Și dezolarea este, așadar, răspunsul cel mai clar la obiecția că experiența lui Dumnezeu este o formă de sugestie, o simplă proiecție a dorințelor noastre. Dezolarea înseamnă a nu simți nimic, totul întuneric: dar tu îl cauți pe Dumnezeu în dezolare. În acest caz, dacă noi credem că este o proiecție a dorințelor noastre, am fi tot noi cei care o programăm, am fi mereu fericiți și mulțumiți, ca un disc care repetă aceeași muzică. În schimb, cel care se roagă își dă seama că rezultatele sunt imprevizibile: experiențe și texte din Biblie care ne-au entuziasmat adesea, astăzi, în mod straniu, nu trezesc niciun sentiment. Și, la fel de neașteptat, experiențe, întâlniri și lecturi de care nu s-a ținut cont vreodată sau care s-ar prefera să se evite - cum este experiența crucii - aduc o pace imensă. Să nu ne fie frică de dezolare, să o ducem înainte cu perseverență, să nu fugim. Și în dezolare să încercăm să găsim inima lui Cristos, să-l găsim pe Domnul. Și răspunsul vine, mereu.
Așadar, în fața dificultăților să nu ne descurajăm niciodată, vă rog, ci să înfruntăm încercarea cu hotărâre, cu ajutorul harului lui Dumnezeu care nu ne lipsește niciodată. Și dacă simțim înăuntrul nostru un glas insistent care vrea să ne abată de la rugăciune, să învățăm s-o demascăm ca glas al ispititorului; și să nu ne lăsăm impresionați: pur și simplu, să facem tocmai contrariul a ceea ce ne spune! Mulțumesc.
_______________
APEL
Am aflat cu durere și cu îngrijorare știrea despre un nou și chiar mai puternic atac cu rachete asupra Ucrainei care a provocat morți și daune la multe infrastructuri civile. Să ne rugăm pentru ca Domnul să convertească inimile celor care încă se bazează pe război și să facă să prevaleze pentru martirizata Ucraina dorința de pace, pentru a evita orice escaladare și a deschide calea spre încetarea focului și spre dialog.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 636.