PF Șevciuc: "De adevărul pe care-l relatați depind vieți umane. Minciuna ucide. Adevărul salvează"
de M. Chiara Biagioni
"Prima victimă a războiului este adevărul. Un război mare din păcate este legat mereu de o mare minciună". "De adevărul pe care-l relatați depind vieți umane. Minciunea ucide. Adevărul salvează. Asta o pot mărturisi". A spus asta PF Sviatoslav Șevciuc, conducătorul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, care în aceste zile la Roma a venit la agenția SIR pentru a întâlni redacția. Arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene a voit să mulțumească jurnaliștilor pentru "seriozitate și obiectivitate". Apoi a lansat un îndemn: "Nu cedați în fața manipulărilor ideologice. Există atâta ideologie în jurul a ceea ce trăim în Ucraina. O dezinformare plătită și bine înzestrată. Nu toți reușesc să ia în serios ceea ce se întâmplă cu o analiză serioasă. Jurnalismul de astăzi este un jurnalism superficial care nu se preocupă să intre în profunzimea realității și a situațiilor. Se repetă frazele din auzite sau pentru a răspunde la sentimentul comun. Coborâți în profunzime. Sunt puțini cei care sunt capabili să facă asta. Cu lacrimi în ochi vă mulțumesc".
Preafericirea Sa a reparcurs după aceea aceste luni lungi de agresiune rusă pe scară largă începută la 24 februarie. "Frontul s-a oprit la 20 de kilometri de casa mea", a relatat el. "A vedea bombele și rachetele căzând și elicopterele zburând pe cerul nostru era aproape așa ca Ieremia care vedea distrugerea Ierusalimului și plângea. Eram pe lista celor care trebuiau să fie împușcați. Sunt viu printr-o minune". Apoi când rușii au început să se retragă din Kiev, orașul și mai ales periferiile erau pline de cadavre și distrugere. "Când m-am dus să vizitez una din gropile comune găsite - amintește arhiepiscopul - m-am apropiat de marginea sa și am văzut fețele acelor persoane, mâinile legate, semnele torturilor. Am început să mă rog. La un moment dat simt că pământul de sub mine nu este stabil. Atunci înțeleg că și sub picioarele mele erau îngropate alte cadavre. Înăuntru aveam o întrebare: Doamne, de ce eu sunt viu și ei sunt morți? Întâlnindu-l în aceste zile pe Sfântul Părinte și pe responsabilii diferitelor oficii din Curia Romană, spun mereu: mai bine un câine viu, decât un leu mort. Desigur încă avem o misiune de făcut în această viață". Din prima zi a atacului rusesc până astăzi, Șevciuc a înregistrat un mesaj video pe care-l difuzează și în diferite limbi. "Am înțeles că trebuia să vorbesc la inima acestui popor", explică el. "Deci a scos toate studiile mele teologice. Nu urâți. Nu vă lăsați cuprinși de aceste sentimente. Am invitat la transformarea mâniei în virtute, în curaj și forță constructivă. Toată Evanghelia sună diferit pentru noi".
Angajarea Bisericilor a fost clară încă de la început: "salvarea vieților umane". "Am decis să rămânem toți pe loc. Nimeni nu s-a îndepărtat, nici episcopii, nici preoții, nici călugării. Și vom face asta până când va fi posibil", asigură arhiepiscopul major al greco-catolicilor ucraineni. "Am rămas și în zonele ocupate. La Herson este o mănăstire a părinților bazilitani care a devenit un refugiu pentru persoane". Și întrebat cu privire la perspectivele reale posibile de dialog și pace între Rusia și Ucraina, Preafericirea Sa începe așa: "Orice război se termină cu un acord. Dacă nu se ajunge la niciun acord, atunci războiul este destinat să dureze pentru totdeauna". "Până astăzi - argumentează el - majoritatea acestor propuneri de pace care vin de la ei, sunt propunere de pacificare colonială. Nu este recunoscut niciun drept de existență statului ucrainean și dacă nu există recunoașterea unei subiectivități cu care să se trateze, atunci totul dispare". Analiza nu este optimistă. "Nu există niciun semnal al unei autentice deschideri la pace. Sunt declarații. Sfântul Părinte a fost foarte înțelept să facă acest apel la Putin pentru ca să se oprească și la Zelenski pentru ca să se deschidă la orice propunere serioasă de pace. Noi căutăm această seriozitate cu mare atenție".
Șevciuc vorbește și despre Europa. "Se taie un pic fluxul de gaz și toți sunt înfricoșați. Se pune întrebarea cum va trece iarna, se preocupă pentru scumpirea benzinei. Se privește la ridicarea prețului electricității. Pentru noi în Ucraina, a asculta toate acestea ne face rău pentru că în timp ce în Europa se discută dacă puteți sau nu să scădeți temperaturile cu două grade, noi plătim cu sângele nostru toate acestea". Războiul a demascat un fapt: "Bunăstarea europeană este cauzată de gazul și petrolul la preț scăzut al Rusiei. Câștigul reciproc a fost până astăzi fundamentul păcii. Dar toate acestea astăzi au eșuat". Preafericirea Sa a avertizat după aceea Europa cu privire la un pericol: "Dacă proiectul european se reduce la proiect economic, eșuează". Și adaugă: "Nu pot da rețete. Doar întreb: dacă viața umană valorează mai puțin decât prețul gazului și al petrolului, ce Europă suntem?".
(După agenția SIR, 10 noiembrie 2022)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 282.