Papa Francisc: Întâlnirea de rugăciune pentru pace cu liderii creștini și ai religiilor mondiale (25 octombrie 2022)
Stimați lideri ai Bisericilor creștine și ai religiilor mondiale,
Fraților și surorilor,
Distinse autorități!
Mulțumesc fiecăruia dintre voi care participați la această întâlnire de rugăciune pentru pace. Recunoștință specială exprim liderilor creștini și ai altor religii, animați de spiritul de fraternitate care a inspirat prima convocare istorică voită de Sfântul Ioan Paul al II-lea la Assisi, în urmă cu treizeci și șase de ani.
Anul acesta, rugăciunea noastră a devenit un "strigăt", pentru că astăzi pacea este grav încălcată, rănită, călcată în picioare: și asta în Europa, adică în continentul care în secolul trecut a trăit tragediilor celor două războaie mondiale - și suntem în al treilea. Din păcate, de atunci, războaiele n-au încetat niciodată să însângereze și să sărăcească pământul, dar momentul pe care-l trăim este deosebit de dramatic. Pentru aceasta am înălțat rugăciunea noastră către Dumnezeu, care ascultă mereu strigătul neliniștit al fiilor săi. Ascultă-ne, Doamne!
Pacea este în inima religiilor, în Scripturile lor și în mesajul lor. În tăcerea rugăciunii, în această seară, am auzit strigătul păcii: pacea sufocată în atâtea regiuni din lume, umilită de prea multe violențe, negată chiar și copiilor și bătrânilor, care nu sunt cruțați de asprimile teribile ale războiului. Strigătul păcii este adesea redus la tăcere, în afară de retorica războinică și de indiferență. este redusă la tăcere de ura care crește în timp ce se duc lupte.
Dar invocarea păcii nu poate să fie suprimată: urcă din inima mamelor, este scrisă pe fețele refugiaților, ale familiilor care fug, ale râniților sau ale muribunzilor. Și acest strigăt tăcut se înalță la cer. Nu cunoaște formule magice pentru a ieși din conflicte, dar are dreptul sacrosanct de a cere pace în numele suferințelor îndurate, și merită ascultare. Merită ca toți, începând de la guvernanți, să se aplece pentru a asculta cu seriozitate și respect. Strigătul păcii exprimă durerea și oroarea războiului, mamă a tuturor sărăciilor.
"Fiecare război lasă lumea mai rea de cum a găsit-o. Războiul este un faliment al politicii și al umanității, o capitulare rușinoasă, o înfrângere în fața forțelor răului" (Enciclica Fratelli tutti, 261). Sunt convingeri care provin din lecțiile foarte dureroase din secolul al XX-lea, și din păcate și din această parte a secolului al XXI-lea. De fapt, astăzi se întâmplă ceea ce ne temeam că nu vom mai vrea să ascultăm vreodată: adică folosirea armelor atomice, care în mod vinovat după Hiroshima și Nagasaki s-a continua să fie produse și experimentate, acum este amenințată în mod deschis.
În acest scenariu întunecat, unde din păcate planurile celor puternici de pe pământ nu dau crezare aspirațiilor popoarelor, nu se schimbă, pentru mântuirea noastră, planul lui Dumnezeu, care este "un proiect de pace și nu de nenorocire" (cf. Ier 29,11). Aici găsește ascultare glasul celui care nu are glas; aici se întemeiază speranța celor mici și a celor săraci: în Dumnezeu, al cărui nume este Pace. Pacea este darul său și l-am invocat de la el. Dar acest dar trebuie să fie primit și cultivat de noi, bărbați și femei, în special de noi, cei care credem. Să nu ne lăsăm contagiați de logica perversă a războiului; să nu cădem în capcana urii față de dușman. Să repunem pacea în inima viziunii despre viitor, ca obiectiv central al acțiunii noastre personale, sociale și politice, la toate nivelurile. Să dezamorsăm conflictele cu arma dialogului.
În timpul unei crize internaționale grave, în octombrie 1962, în timp ce păreau apropiate o ciocnire militară și o deflagrație nucleară, Sfântul Ioan al XXIII-lea a făcut acest apel: "Noi implorăm toți guvernanții să nu rămână surzi la acest strigăt al omenirii. Să facă tot ceea ce este în puterea lor pentru a salva pacea". "Astfel vor evita la adresa lumii ororile unui război, ale cărui consecințe teribile se pot prevedea care vor fi. [...] A promova, a favoriza, a accepta dialogurile, la toate nivelurile și în orice timp, este o regulă de înțelepciune și de prudență care atrage binecuvântarea cerului și a pământului" (Radio-mesaj, 25 octombrie 1962).
După șaizeci de ani, aceste cuvinte sună cu actualitate impresionantă. Mi le însușesc. Nu suntem "neutri, ci susținători pentru pace. De aceea invocăm ius pacis ca drept al tuturor de a rezolva conflictele fără violență" (Întâlnire cu studenții și cu lumea academică din Bologna, 1 octombrie 2017).
În acești ani, fraternitatea între religii a făcut progrese decisive: "Religii surori care să ajute popoarele frați să trăiască în pace" (Întâlnire de rugăciune pentru pace, 7 octombrie 2021). Tot mai mult ne simțim frați între noi! În urmă cu un an, întâlnindu-ne chiar aici, în față la Colosseum, am lansat un apel, astăzi și mai actual: "Religiile nu pot să fie folosite pentru război. Numai pacea este sfântă și nimeni să nu folosească numele lui Dumnezeu pentru a binecuvânta teroarea și violența. Dacă vedeți în jurul vostru războaiele, nu vă resemnați! Popoarele doresc pacea" (ibid.).
Și asta este ceea ce încercăm să continuăm să facem, tot mai bine, zi de zi. Să nu ne resemnăm cu războiul, să cultivăm semințe de reconciliere; și astăzi să înălțăm către cer strigătul păcii, tot cu cuvintele Sfântului Ioan al XXIII-lea: "Să se înfrățească toate popoarele pământului și să înflorească în ele și să domnească mereu mult dorita pace" (Enciclica Pacem in terris, 91). Așa să fie, cu harul lui Dumnezeu și bunăvoința bărbaților și femeilor pe care el îi iubește.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 463.