Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cele zece "scuze" pentru a nu face Spovada

Zece motive (bune) pentru a nu face Spovada: în jurul acestei "provocări" s-a rotit intervenția Monseniorului Krzysztof Nykiel, regent al Penitențiariei Apostolice, la seminarul "Celebrarea sacramentului Spovezii astăzi", care se încheie la Roma, vineri, 14 octombrie 2022. Sesiunea de astăzi dimineață a fost moderată de Paolo Ruffini, prefect al Dicasterului pentru Comunicare.

Reflecția Monseniorului Nykiel a fost ritmată de lista unei serii de "scuze" comune pentru sustragerea de la sacramentul reconcilierii. Începând de la afirmația că se preferă să se vorbească direct cu Dumnezeu despre propriile păcate. Desigur, a afirmat el, nu "este imposibil a obține iertarea chiar și numai vorbind direct cu Dumnezeu" în rugăciune, dar "nu vom putea fi siguri de asta niciodată". Și exact în această "certitudine se află diferența fundamentală între iertarea cerută și sperată rațional în rugăciunea umilă către Dumnezeu și iertarea obținută în celebrarea sacramentului reconcilierii".

Un al doilea motiv este în a afirma că "Nu-mi place să spun lucrurile mele unui om ca și mine". Dar, a afirmat Nykiel, nu sunt în fața "unui om ca și mine", ci în fața preotului, "adică a celui căruia Isus i-a transmis propria putere de a ierta păcatele, aici pe pământ". Așadar, nu este vorba de "a spune lucrurile mele unui om", ci de "a ne lăsa iubiți de Dumnezeu, în tot ceea ce suntem, inclusiv ceea ce noi detestăm despre noi și ceea ce el mântuiește". O a treia motivație este că "preotul poate să fie mai păcătos decât mine". Este adevărat, a afirmat vorbitorul, preotul "s-ar putea afla, uneori, din păcate, într-o situație morală mai rea decât cea a penitentului; dar trebuie amintit că pentru ca "dezlegarea să fie validă nu este strict necesar ca duhovnicul să fie sfânt, nici în stare de har". Pentru aceasta, a renunța la spovadă "din cauza incertitudinii cu privire la condiția morală a duhovnicului ar fi ca și cum s-ar renunța la îngrijirile medicale din cauza incertitudinii cu privire la starea de sănătate a doctorului".

"Nu știu ce să spun" este a patra "scuză". Aceasta este probabil una din obiecțiile cele mai răspândite, dar și "cel mai simplu de depășit, pentru că este total subiectivă și este în responsabilitatea penitentului". A nu ști ce să spunem despre noi înșine și despre propria viață înseamnă a nu fi în măsură "să ne citim", "să ne cunoaștem" și să ne evaluăm pe noi înșine în mod adecvat. A nu ști ce să spunem "despre noi înșine duhovnicului înseamnă că nu am făcut o atentă cercetare a cugetului și că nu am știut să găsim în propria viață ce anume nu este conform cu evanghelia și cu voința lui Dumnezeu".

Al cincilea motiv: "mi-e rușine". Desigur, a spus regentul, rușinea "nu este din cauza întâlnirii cu altcineva, sau din simplă timiditate psihologică, ci este legată de păcat, de faptul de a trebui să spovedim propriul rău". Totuși, Biserica, "mamă și învățătoare de milostivire, ne învață două lucruri fundamentale, pe care este bine să le redescoperim". Înainte de toate, rușinea pentru păcat "este deja un prim simptom salutar al sensibilității conștiinței, care încă nu s-a obișnuit cu răul; deci, este un factor pozitiv". Al doilea, care se uită adesea, este că rușinea "pentru răul comis este parte integrantă a pocăinței de îndeplinit pentru păcat": ea nu trebuie pierdută, ci "este parcă recuperată de milostivirea divină, ca adevărat act penitențial".

O a șasea motivație este: "spun mereu aceleași lucruri". Reiterata "fragilitate în aceleași păcate nu este motiv pentru a abandona spovada, dimpotrivă este exact contrariul". Numai încredințarea umilă de noi înșine lui Dumnezeu "permite să luptăm și să învingem împotriva viciilor care pot să lege și uneori să oprime sufletul nostru". A șaptea "scuză" este aceea a celui care afirmă: "nu comit păcate grave". Monseniorul Nykiel a evidențiat că este cu siguranță "un har" a nu comite păcate ca uciderea sau furtul, dar în cercetarea cugetului trebuie luate bine în considerare și toate celelalte porunci.

Al optulea motiv: nu mă spovedesc pentru că "ultima dată nu mi-a plăcut". Nu este rar ca acest colocviu al spovezii "să nu satisfacă pe deplin", dar dacă totuși nu se poate face altfel, "va fi suficient să se schimbe duhovnicul". Destul de "banal" al nouălea motiv: nu mă spovedesc deoarece "confesionalul îmi provoacă claustrofobie". Cam ca acele persoane, explică Nykiel, care "spun că nu merg la Liturghie pentru că nu suportă tămâia sau mirosul lumânărilor". Mai "serios" este al zecelea motiv: "nu cred în secretul spovezii". Preotului, a reafirmat în această privință regentul, i se cere "sigiliul sacramental, care este un pact încheiat direct cu Dumnezeu și cu Biserica, prin care tot ceea ce penitentul destăinuiește preotului va muri cu preotul și niciodată vreo autoritate pământească, din niciun motiv, nu va putea interveni în această privință". De fapt, Biserica "stabilește pedeapsa maximă pentru cel care, în mod deliberat, ar încălca sigiliul: excomunicarea latae sententiae, rezervată Suveranului Pontif".

În după-amiaza de joi au intervenit, printre alții, don Fabio Rosini, director al Serviciului pentru Vocații al Diecezei de Roma, cu o reflecție despre "Slujirea iertării de la Isus la discipolii săi", și istoricul și antropologul Mario Polia cu "Conștiința vinei și aspirația la iertare de la experiența umană la împlinirea sa teologică".

(După L'Osservatore Romano, 14 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2680.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat