Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cauza "Preot Dumitru Matei" a fost binecuvântată de Papa Francisc

În perioada 3-6 octombrie 2022, Dicasterul Cauzelor Sfinților a organizat o întrunire cu oficialii, postulatorii și colaboratorii unor cauze de canonizare și beatificare din mai multe țări ale lumii. Printre cei invitați s-a numărat și părintele Isidor Iacovici, postulator al Cauzei de canonizare "Fericitul episcop Anton Durcovici" și al Cauzei de beatificare "Slujitorul lui Dumnezeu preot Dumitru Matei". În cadrul întrevederii private cu Sfântul Părinte Papa Francisc, joi, 6 octombrie 2022, părintele Isidor i-a mulțumit pentru ridicarea la cinstea altarelor a episcopului de Iași, Anton Durcovici, și a cerut binecuvântarea pentru Cauza "Dumitru Matei".

Simpozionul a avut tema "Sfințenia astăzi" și a fost condus de cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinților din Vatican, cel care în ziua de 16 decembrie 2021 a acordat "nihil obstat" pentru începerea fazei diecezane a Cauzei "Slujitorului lui Dumnezeu preot Dumitru Matei".

În discursul său, Suveranul Pontif a arătat că "sfinții nu provin dintr-o lume paralelă, ci sunt credincioși care aparțin poporului credincios al lui Dumnezeu și sunt inserați în cotidianitatea făcută din familie, studiu, muncă, viață socială, economică și politică. În toate aceste contexte, sfântul sau sfânta merge și acționează fără temeri sau închideri, îndeplinind în fiecare circumstanță voința lui Dumnezeu". Papa Francisc a îndemnat ca fiecare Biserică particulară să fie atentă, să perceapă și să valorizeze exemplele de viață creștină formate în cadrul poporului lui Dumnezeu, pentru a recunoaște modele de sfințenie și mărturisitori ai credinței

De aceea este important ca și în Dieceza de Iași să fie promovate acele modele de episcopi, preoți, persoane consacrate și laici care ne-au precedat în trăirea concretă a Evangheliei: martirii din Tomis; sfântul Sava Gotul; fericiții Ieremia Valahul, Vladimir Ghika, Anton Durcovici și Veronica Antal; slujitorii lui Dumnezeu: Martin Benedict, Anton Demeter și Dumitru Matei, dar și mulți alți mărturisitori ai credinței și martiri ai lui Cristos și ai Bisericii sale. Papa Francisc a spus că faima de sfințenie nu provine în primul rând de la ierarhie, ci de la credincioși. Poporul lui Dumnezeu, în diferitele sale componente, este protagonistul faimei de sfințenie, adică al opiniei răspândite printre credincioși cu privire la integritatea vieții unei persoane.

Printre referenții acestor zile de studiu și de reflecție, la care au conferențiat numeroși cardinali și specialiști din lumea teologică, științifică, culturală și mediatică, s-a numărat și cardinalul Marcello Semeraro, cu care părintele Isidor Iacovici a avut o întâlnire particulară în care au discutat despre eroismul vieții și martirul preotului Dumitru Matei, care poate fi un model și un mijlocitor pentru atâția preoți care slujesc astăzi în Biserică.

Pr. Alois Moraru,
vicepostulator al Cauzei de beatificare a Slujitorului lui Dumnezeu preot Dumitru Matei

* * *

Rugăciune pentru beatificarea Slujitorului lui Dumnezeu, preotul DUMITRU MATEI

Doamne Dumnezeule, Părinte bun și sfânt, îți mulțumim pentru minunatele daruri umane și spirituale pe care le-ai dăruit slujitorului tău credincios, preotul Dumitru Matei.

El a răspuns cu generozitate și fidelitate harurilor primite, slujindu-l pe Cristos și Biserica sa la altar, în spitale, pe câmpul de luptă și în temnițele comuniste.

Fă ca exemplul lui de trăire a carității creștine și de tărie în mărturisirea credinței până la moartea martirică să strălucească tot mai mult pentru întregul popor creștin.

Te rugăm, așadar, să arăți și pe pământ vrednicia acestui slujitor al tău, ridicându-l cât de curând la cinstea altarelor, iar nouă, prin mijlocirea lui, dă-ne harurile de care avem nevoie ca să ajungem la Liturghia cerească, unde să contemplăm Iubirea ta infinită. Amin.

Tatăl nostru..., Bucură-te, Marie..., Slavă Tatălui...

*

Implorând mijlocirea acestui Slujitor al lui Dumnezeu, un erou al carității creștine, dacă primiți haruri trupești sau sufletești nu întârziați să sunați la telefon 0727.517.682 sau să scrieți la adresa de e-mail istorie@ercis.ro, pentru a lua legătura cu vice-postulatorul Cauzei "Preot Dumitru Matei".

*

Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Întâlnirea promovată de Dicasterul Cauzelor Sfinților (6 octombrie 2022)

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Sărata: Hramul comunității și lansarea cărții Dumitru Matei, erou al carității creștine

Editura "Sapientia": Pr. Dumitru Matei. Erou și martir al credinței

Editura "Presa Bună": Dumitru Matei, erou al carității creștine

Cauza "Dumitru Matei": noi pași spre beatificare

71 de ani de la execuția Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei

Sărata: Pr. Dumitru Matei, erou al iubirii, al carității și al credinței

Iași: Liturghie solemnă și prima sesiune a cauzei "Dumitru Matei"

Iași: Va fi deschisă faza diecezană a cauzei de beatificare și canonizare a slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei

Sărata: Sfințirea monumentului dedicat preotului martir Dumitru Sandu-Matei

Numirea unui responsabil diecezan pentru Cauza "Dumitru Matei"

Sărata: Preotul martir Dumitru Matei, comemorat în localitatea natală

Iași: Dublu aniversar în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" (21 februarie)

1951 - 21 februarie - 2021: 70 de ani de la execuția prin împușcare a preotului Dumitru Sandu Matei

Părintele Dumitru Sandu Matei, apostol al carității creștine

La TVR 2, în cadrul serialului "Memorialul durerii", va fi un episod dedicat preotului erou Dumitru Sandu Matei

In memoriam pr. Dumitru Sandu Matei

Comemorare (Din revista "Lumina creștinului", nr. 3/2001)


 

lecturi: 1843.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat