Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Întâlnirea promovată de Dicasterul Cauzelor Sfinților (6 octombrie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Sunt bucuros să vă întâlnesc la încheierea întâlnirii despre "Sfințenia astăzi", organizată de Dicasterul Cauzelor Sfinților. Salut și mulțumesc cardinalului Marcello Semeraro, celorlalți superiori, oficialilor, postulatorilor și colaboratorilor. Vă salut pe voi toți, care proveniți din diferite părți ale lumii, care ați participat la aceste zile de studiu și de reflecție, favorizate de aportul multor referenți valoroși, exponenți din lumea teologică, științifică, culturală și mediatică.

Tema aleasă pentru întâlnire este în sintonie cu exortația apostolică Gaudete et exsultate, care tinde "de a face să răsune încă o dată chemarea la sfințenie, încercând s-o întrupăm în contextul actual, cu riscurile sale, provocările sale și oportunitățile sale" (nr. 2). Această chemare este în inima Conciliului al II-lea din Vatican, care a dedicat un capitol întreg din Lumen gentium chemării universale la sfințenie și care afirmă: "Toți credincioșii, de orice condiție și stare, sunt chemați de Domnul, fiecare pe calea sa, la perfecțiunea sfințeniei Tatălui" (nr. 11). Și astăzi este important să descoperim sfințenia în poporul sfânt al lui Dumnezeu: în părinții care-i cresc cu iubire pe copii, în bărbații și în femeile care desfășoară cu angajare munca zilnică, în persoanele care suportă o condiție de infirmitate, în bătrânii care continuă să zâmbească și să ofere înțelepciune. Mărturia unei conduite creștine virtuoase, trăită astăzi de atâția discipoli ai Domnului, este pentru noi toți o invitație de a răspunde personal la chemarea de a fi sfinți. Sunt sfinți "de la ușa de alături", pe care toți îi cunoaștem.

Alături, sau mai bine zis, în mijlocul acestei mulțimi de credincioși, pe care i-am definit "sfinți de la ușa de alături" (Gaudete et exsultate, 7), există cei pe care Biserica îi indică drept modele, mijlocitori și maeștri. Este vorba de sfinții beatificați și canonizați, care amintesc tuturor că a trăi evanghelia în plinătate este posibil și este frumos. De fapt, sfințenia nu este un program de eforturi și de renunțări, nu înseamnă a face o "gimnastică spirituală", nu, este altceva; este înainte de toate experiența de a fi iubiți de Dumnezeu, de a primi gratuit iubirea sa, milostivirea sa. Acest dar divin ne deschide la recunoștință și ne permite să trăim experiența unei bucurii mari, care nu este emoția de o clipă sau un simplu optimism uman, ci certitudinea de a putea înfrunta totul cu harul și îndrăzneala care provin de la Dumnezeu.

Fără această bucurie credința se reduce la un exercițiu oprimant și trist; dar nu se devine sfinți cu "față posomorâtă": este nevoie de o inimă bucuroasă și deschisă la speranță. Despre această sfințenie bogată de bună dispoziție ne dă exemplu neo-fericitul Ioan Paul I. Pentru adolescenți și tineri este un model de bucurie creștină și fericitul Carlo Acutis. Și mereu ne edifică în personalitatea sa evanghelică "bucuria perfectă" a Sfântului Francisc de Assisi.

Sfințenia răsare din viața concretă a comunităților creștine. Sfinții nu provin dintr-o "lume paralelă"; sunt credincioși care aparțin poporului credincios al lui Dumnezeu și sunt inserați în cotidianitatea făcută din familie, studiu, muncă, viață socială, economică și politică. În toate aceste contexte, sfântul sau sfânta merge și acționează fără temeri sau închideri, îndeplinind în fiecare circumstanță voința lui Dumnezeu. Este important ca fiecare Biserică particulară să fie atentă să perceapă și să valorizeze exemplele de viață creștină formate în cadrul poporului lui Dumnezeu, care din totdeauna are un "fler" deosebit pentru a recunoaște aceste modele de sfințenie, martori extraordinari ai evangheliei. De aceea, trebuie ținut în considerație justă consensul oamenilor în jurul acestor figuri exemplare din punct de vedere creștin. De fapt, credincioșii sunt înzestrați de harul divin al unei percepții spirituale incontestabile pentru a găsi și a recunoaște în existența concretă a unor botezați exercitarea eroică a virtuților creștine. Fama sanctitatis nu provine în primul rând de la ierarhie, ci de la credincioși. Poporul lui Dumnezeu, în diferitele sale componente, este protagonistul lui fama sanctitatis, adică al opiniei comune și răspândite printre credincioși cu privire la integritatea de viață a unei persoane, percepută ca martor al lui Cristos și al fericirilor evanghelice.

Totuși, este necesar de verificat ca această faimă de sfințenie să fie spontană, stabilă, durabilă și răspândită într-o parte semnificativă a comunității creștine. Ea este, de fapt, genuină atunci când rezistă la schimbările timpului, la modele momentului, și generează mereu efecte salutare pentru toți, așa cum putem constata în evlavia populară.

În zilele noastre, accesul corect la mijloacele de comunicare poate favoriza cunoașterea trăirii evanghelice a unui candidat la beatificare sau la canonizare. Totuși, în folosirea mijloacelor digitale, îndeosebi a rețelelor sociale, poate exista riscul de forțări și mistificări dictate de interese mai puțin nobile. Așadar este nevoie de un discernământ înțelept și perspicace al tuturor celor care se ocupă de calitatea faimei de sfințenie. Pe de altă parte, un element care dovedește fama sanctitatis sau fama martirii este întotdeauna fama signorum. Când credincioșii sunt convinși de sfințenia unui creștin, recurg - chiar masiv și pasionat - la mijlocirea sa cerească; ascultarea rugăciunii din partea lui Dumnezeu reprezintă o confirmare a acestei convingeri.

Iubiți frați și surori, sfinții sunt perle prețioase; sunt mereu vii și actuali, nu pierd niciodată valoarea, pentru că reprezintă un comentariu fascinant al evangheliei. Viața lor este ca un catehism prin imagini, ilustrarea veștii bune pe care Isus a adus-o omenirii: că Dumnezeu este Tatăl nostru și îi iubește pe toți cu iubire imensă și duioșie infinită. Sfântul Bernard spunea că, gândindu-se la sfinți, simțea cum arde "de dorințe mari" (Disc. 2; Opera Omnia Cisterc. 5, 364 șu). Exemplul lor să lumineze mințile femeilor și bărbaților din timpul nostru, reînsuflețind credința, animând speranța și aprinzând caritatea, pentru ca fiecare să se simtă atras de frumusețea evangheliei și nimeni să nu se rătăcească în ceața non-sensului și a disperării.

Nu vreau să termin fără a face o referință la o dimensiune a sfințeniei căreia i-am dedicat un mic capitol în Gaudete et exsultate: simțul umorului. Cineva spune: "Un sfânt trist este un trist sfânt". A ști să ne bucurăm de viață cu simțul umorului, pentru că a lua partea vieții care ne face să râdem, asta ușurează sufletul. Și există o rugăciune pe care vă recomand s-o spuneți - eu de peste 40 de ani o spun în fiecare zi - rugăciunea Sfântului Thomas More: este curios, el cere ceva pentru sfințenie, dar începe spunând: "Doamne, dă-mi o digestie bună și ceva de digerat". Merge la concret, dar ia tocmai umorul de acolo. Rugăciunea este în nota 101 din Gaudete et exsultate, acolo este rugăciune, pentru ca voi s-o puteți spune.

Doresc ca aprofundările și solicitările întâlnirii voastre să poată ajuta Biserica și societatea de a percepe semnele de sfințenie pe care Domnul nu încetează să le trezească, uneori și pentru viețile cele mai negândite. Vă mulțumesc pentru munca voastră! O încredințez mijlocirii materne a Mariei, Regina tuturor sfinților, și vă binecuvântez din inimă. Și apoi, deja v-a implicat cardinalul Semeraro să vă rugați pentru mine; pentru aceasta n-o spun, a spus-o el! Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 298.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat