Iași: Liturghie aniversară în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului"
Joi, 15 septembrie 2022, în sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria Îndurerată, s-a împlinit un an de la consacrarea noului altar și sfințirea lucrărilor de restaurare la Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Cu această ocazie, s-a celebrat o Sfântă Liturghie pontificală, prezidată de PS Iosif Păuleț, alături fiind și PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au participat preoții parohiei, cei din episcopie și credincioși. Predica a fost ținută de pr. Mihai Budău, paroh de Horpaz, manager al proiectului de restaurare și consolidare a catedralei.
"Cu bucurie aniversăm astăzi un an de când Catedrala noastră «Adormirea Maicii Domnului» și-a redeschis porțile pentru credincioși, după cinci ani de zile de muncă, de restaurare, de renovare", a fost cuvântul de salut al pr. Daniel Iacobuț. paroh și decan de Iași. Liturghia este locul potrivit pentru a-i aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru toți aceia care s-au rugat aici: preoți, episcopi, credincioși.
După lecturile sfinte, pr. Mihai Budău a scos în evidență valoarea suferinței în viața oamenilor, în viața Mariei, apoi a vorbit despre însemnătatea unei catedrale. A evocat mai întâi suferințele unei mame din Italia, Chiara Corbella (1984-2012) care a murit după multe suferințe și a fost înmormântată alături de primii ei copii decedați nu mult după nașterea lor. Acest exemplu a născut întrebarea din partea predicatorului: "De ce suferința?" Ea este prezentă, iar de la ea nu a fost exceptată nici măcar Maria. În toate momentele vieții ei, Maria a rămas demnă, și-a păstrat credința.
"Durerile Mariei sunt și durerile noastre", pentru că ea nu poate să rămână insensibilă la suferințele și greutățile copiilor ei. "Maria suferă pentru toți cei care suferă. Sunt atâția copii care rămân orfani în urma războaielor; Maria suferă alături de ei. Maria suferă împreună cu cei care în Biserică îi sunt copii. Sunt atâtea persoane care zac pe patul spitalelor. Maria suferă alături de ei. Dar cel mai mult Maria suferă din cauza faptului că oamenii s-au îndepărtat de Fiul ei. "Dovada suferințelor ei sunt locurile unde Fecioara lăcrimează, chiar și sânge, precum la Civitavecchia. Trebuie să avem încredere și să alergăm la mama noastră în durerile noastre."
În al treilea rând, pr. Mihai Budău a vorbit de momentul de bucurie prilejuit de aniversarea consacrării altarului, eveniment petrecut în anul 2021. A vorbit despre prima consacrare a altarului din anul 1789. A enumerat personalitățile ecleziastice care au slujit în catedrală, printre care desigur episcopul martir Anton Durcovici. Însă catedrala a suferit înaintea restaurării ei, din cauza cutremurelor, a intemperiilor. Acum, îmbrăcată în frumusețe, se bucură. A subliniat importanța unei catedrale prin faptul că de aici episcopul transmite mesajul și învățătura creștină. A făcut referire la jertfele celor dinainte, la cei care au fost înmormântați în catedrală, vorbind despre descoperirea unui schelet de mamă alături de scheletul copilului ei, sub catedrală. Iubirea acestei mame vorbește despre iubirea Bisericii față de orice credincios.
În cuvântul său final, PS Iosif Păuleț i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru această aniversare. I-a mulțumit pr. Mihai Budău pentru cuvântul de învățătură, pentru coordonarea lucrărilor care s-au săvârșit la catedrală. Apoi a amintit de datoria de a duce mai departe "stindardul credinței".
Domnul să primească rugăciunile și ofranda spirituală a celor care pășesc pragul acestui locaș sfânt spre a-i aduce laudă. El să vegheze asupra Diecezei de Iași, dându-i păstori și credincioși ancorați în credința creștină.
Pr. Cristian Diac
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
15 septembrie: Iași: Liturghie aniversară în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului"
* * *
Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei:
lecturi: 613.