Iași: Prima profesiune a Slujitorilor Carității din România
Binecuvântat și lăudat să fie Dumnezeu pentru darul a două noi vocații în Congregația Slujitorilor Carității - Opera Don Guanella, Iosif Barticel și Gheorghe Andrei Gherguț, care au depus pentru prima oară voturile călugărești în fața Domnului, în prezența părintelui Umberto Brugnoni, superior general, pe data de 8 septembrie 2022, ziua Nașterii Sfintei Fecioare Maria. Sfânta Liturghie în cadrul căreia s-a desfășurat acest eveniment a fost prezidată de Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.
Au participat confrați, preoți, surori guanelliene, familiile și mulți alții care au dorit să ia parte la această bucurie.
Andrei este din Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" Șcheia, iar Iosif este din Parohia "Trupul și Sângele Domnului" Horlești. Cei doi au început în 2016 cursurile la Liceul romano-catolic "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași. În anul 2020, absolvind liceul, au decis să intre în această congregație. În anul 2021 au făcut o perioadă de postulandat, apoi au făcut un an de noviciat care s-a încheiat cu prima profesiune călugărească valabilă un an. Cei doi tineri sunt primele vocații la viața consacrată în cadrul congregației care s-au născut în România. Sperăm ca sămânța chemării să încolțească în cât mai multe suflete care să le urmeze exemplul.
La predică, PS Petru a subliniat că, așa cum în această zi a nașterii Fecioarei Maria așa cum aceasta a fost chemată să fie mama lui Dumnezeu, la fel cei doi au fost chemați să-l urmeze pe Cristos în slujirea celor săraci după exemplul Sfântului Alois Guanella. Drumul început reprezintă bucuria de a face voința lui Dumnezeu în fiecare zi și de a spune da nu numai în ziua de profesiune, ci în fiecare zi asumând și crucea proprie. Vocația la slujirea exclusivă a lui Cristos în Biserica sa este un dar inestimabil al bunătății divine, dar care trebuie cerut cu insistență și umilință încrezătoare. Creștinul trebuie să se deschidă tot mai mult spre acesta, veghind pentru a nu risipi "timpul de har" și "timpul vizitării" (cf. Lc 19,44). Cei care fac profesiunea sfaturilor evanghelice trebuie să-l caute și să-l iubească mai presus de toate pe Dumnezeu, care ne-a iubit el mai întâi (cf. 1In 4-10), și în toate împrejurările trebuie să se străduiască să înainteze în viața ascunsă cu Cristos în Dumnezeu (cf. Col 3,3), de unde se revarsă și primește îndemn necontenit iubirea față de aproapele, spre mântuirea lumii și zidirea Bisericii. Prin această iubire este însuflețită și călăuzită și practicarea însăși a sfaturilor evanghelice.
Nimic nu se poate împlini fără acțiunea și milostivirea lui Dumnezeu în viață cât și în vocație. Nenumăratele sale haruri primite sunt datorate multitudinii de rugăciuni pe care nenumărate persoane le-au înălțat la Domnul Isus și Maica sa pentru ajutorul și sprijinul celor doi seminariști.
Ne rugăm ca Dumnezeu să-i călăuzească în continuare pe drumul început, să crească în virtute și să fie perseverenți în ceea ce Domnul le cere prin misiunea încredințată.
Gheorghe Andrei Gherguț
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
8 septembrie: Iași: Prima profesiune a Slujitorilor Carității din România. Foto: Adrian Cuba
lecturi: 1504.