Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Congresul Internațional al Cateheților (10 septembrie 2022)

Dragi cateheți și dragi catehete, bună ziua!

Pentru mine este motiv de bucurie să vă întâlnesc, deoarece cunosc foarte bine angajarea voastră în transmiterea credinței. Așa cum a spus Mons. Fisichella - căruia îi mulțumesc pentru această întâlnire -, veniți din atâtea țări diferite și sunteți semnul responsabilității Bisericii față de atâtea persoane: copii, tineri și adulți care cer să parcurgă un drum de credință.

Vă salut pe toți în calitate de cateheți. Am făcut asta în mod intenționat. Văd în mijlocul vostru mulți episcopi, atâția preoți și persoane consacrate: și ei sunt cateheți. Ba chiar, aș spune, sunt înainte de toate cateheți, pentru că Domnul ne cheamă pe toți să facem să răsune evanghelia sa în inima fiecărei persoane. Vă mărturisesc că mie îmi place mult întâlnirea de miercuri, când în fiecare săptămână întâlnesc atâtea persoane care vin pentru a participa la cateheză. Acesta este un moment privilegiat pentru că, reflectând asupra cuvântului lui Dumnezeu și a tradiției Bisericii, noi mergem ca popor al lui Dumnezeu și suntem chemați să găsim și formele necesare pentru a mărturisi evanghelia în viața zilnică.

Vă rog: nu încetați niciodată să fiți cateheți. Nu să "faceți lecția" de cateheză. Cateheza nu poate să fie ca o oră de la școală, ci este o experiență vie a credinței pe care fiecare dintre noi simte dorința de a o transmite noilor generații. Desigur, trebuie să găsim modalitățile cele mai bune pentru ca transmiterea credinței să fie adecvată vârstei și pregătirii persoanelor care ne ascultă; și totuși, este decisivă întâlnirea personală pe care o avem cu fiecare dintre ei. Numai întâlnirea interpersonală deschide inima ca să primească prima vestire și ca să dorească să crească în viața creștină cu dinamismul propriu pe care cateheza le permite s-o realizeze. Noul Directoriu pentru Cateheză, care v-a fost înmânat în lunile trecute, vă va fi foarte util pentru a înțelege în ce mod să parcurgeți acest itinerar și cum să reînnoiți cateheza în dieceze și în parohii.

Nu uitați niciodată că scopul catehezei, care este o etapă privilegiată a evanghelizării, este acela de a ajunge la întâlnirea lui Isus Cristos și a permite ca el să crească în noi. Și aici intrăm direct în specificul acestei a treia întâlniri internaționale, care a luat în considerare a treia parte din Catehismul Bisericii Catolice. Există un pasaj din Catehism care mi se pare important să vi-l înmânez referitor la angajarea voastră de a fi "Martori ai vieții noi". Spune așa: "Când credem în Isus Cristos, ne împărtășim din tainele lui și păzim poruncile lui, Mântuitorul însuși vine să-l iubească în noi pe Tatăl său și pe frații săi, pe Tatăl nostru și pe frații noștri. Persoana sa devine, mulțumită Duhului, regula vie și lăuntrică a acțiunii noastre" (nr. 2074).

Înțelegem pentru ce Isus ne-a spus că porunca sa este aceasta: Să vă iubiți unii pe alții așa cum eu v-am iubit (cf. In 15,12). Adevărata iubire este aceea care provine de la Dumnezeu și pe care Isus a revelat-o cu misterul prezenței sale în mijlocul nostru, cu predica sa, cu minunile sale și mai ales cu moartea și învierea sa. Iubirea lui Cristos rămâne ca adevărata și unica poruncă a vieții noi, pe care creștinul, cu ajutorul Duhului Sfânt, și-o însușește zi de zi pe un drum care nu se oprește.

Dragi cateheți și catehete, voi sunteți chemați să faceți vizibilă și tangibilă persoana lui Isus Cristos, care îl iubește pe fiecare dintre voi și pentru aceasta devine regulă a vieții noastre și criteriu de judecată a acțiunii noastre morale. Nu vă îndepărtați niciodată de acest izvor de iubire, pentru că este condiția pentru a fi fericiți și plini de bucurie mereu și în pofida a orice. Aceasta este viața nouă care a izvorât în noi în ziua Botezului și pe care avem responsabilitatea de a o împărtăși cu toți, așa încât să poată crește în fiecare și să aducă rod.

Sunt sigur că acest drum îi va conduce pe mulți dintre voi să descoperiți pe deplin vocația de a fi catehet, așadar de a cere să fie primit la slujirea de catehet. Am instituit această slujire cunoscând marele rol pe care el îl poate desfășura în comunitatea creștină. Nu vă fie teamă: dacă Domnul vă cheamă la această slujire, urmați-l! Veți fi părtași de aceeași misiune a lui Isus de a vesti evanghelia sa și de a introduce la raportul filial cu Dumnezeu Tatăl.

Și n-aș vrea să termin - îl consider un lucru bun și drept - fără a-i aminti pe cateheții mei. Există o soră care conducea grupul catehetelor; uneori preda ea, alteori două doamne bune, amândouă se numeau Alicia, le amintesc mereu. Și această soră a pus temeliile vieții mele creștine, pregătindu-mă pentru Prima Împărtășanie, în anul '43-'44... Cred că niciunul dintre voi nu era născut în acel timp. Domnul mi-a dat și un har foarte mare. Era foarte în vârstă, eu eram student, studiam în afară, în Germania, și după ce am terminat studiile m-am întors în Argentina, și ziua următoare ea a murit. Eu am putut s-o însoțesc în ziua aceea. Și când eram acolo, rugându-mă în fața sicriului, îi mulțumeam Domnului pentru mărturia acestei surori care și-a petrecut viața aproape numai făcând cateheză, să-i pregătească pe copii și pe adolescenți pentru Prima Împărtășanie. Se numea Dolores. Îmi permit asta pentru a da mărturie că, atunci când există un catehet bun, lasă o urmă; nu numai urma a ceea ce seamănă, ci urma persoanei care a semănat. Vă urez ca tinerii voștri, copiii voștri, adulții voștri, cei pe care voi îi însoțiți în cateheză, să vă amintească mereu în fața Domnului ca o persoană care a semănat lucruri frumoase și bune în inimă.

Vă însoțesc pe toți cu binecuvântarea mea. Vă încredințez mijlocirii Fecioarei Maria și a martirilor cateheți: sunt mulți - este important -, și în timpurile noastre, sunt mulți! Și vă cer cu rugăminte să nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 356.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat