Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Durerea liderilor religioși

Model de suveran creștin

de Charles de Pechpeyrou

Ca semn de comuniune a unui popor care suferă unit pentru moartea reginei sale iubite, astăzi [9 septembrie 2022] în abația din Westminster, în Catedrala "St. Paul", la castelul Windsor și în bisericile din toată Anglia au răsunat clopotele timp de o oră, începând de la amiază. Și într-un mod cu totul deosebit, așa cum se întâmplă numai pentru evenimentele mai importante ale istoriei țării: de fapt, cei care au putut au fost invitați să atenueze sunetul scos de clopote montând tampoane pe ambele laturi ale limbii clopotului. Un murmur discret care contrasta cu zgomotul celor 96 de salve de tun (câte una pentru fiecare an de viață al reginei) trase la Hyde Park și la Turnul din Londra.

Emoția poporului britanic se putea simți și prin numeroasele declarații venite puțin după decesul monarhului. "În timp ce o plângem cu toții împreună pe regina noastră iubită, știm că, pierzând-o, am pierdut o persoană a cărei lealitate de neînlăturat, capacitate de slujire și umilință ne-a ajutat să dăm o semnificație pentru cine suntem prin decenii de schimbări extraordinare în lumea noastră și în societatea noastră", a afirmat arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, primat al Comuniunii anglicane: "Chiar dacă durerea noastră este foarte profundă, și mai profundă este recunoștința noastră față de capacitatea maiestății sale de a sluji Regatul Unit și Commonwealth. Prin perioade de războaie și dificultăți, perioade turbulente și de schimbare, momente de bucurie și celebrare, am fost susținuți de credința sa", a continuat Welby, primat al întregii Anglii. În afară de asta, în zilele mai întunecate ale pandemiei de coronavirus, "regina a vorbit cu forță despre lumina pe care niciun întuneric nu o poate stinge. Și ne-a amintit un adevăr profund despre noi înșine: suntem un popor de speranță care se îngrijește unul de celălalt".

Din partea catolică, arhiepiscopul de Westminster și președintele Conferinței Episcopale din Anglia și Țara Galilor, cardinalul Vincent Gerard Nichols, a amintit un eveniment deosebit din viața Elisabetei: "La 21 aprilie 1947, în ziua împlinirii vârstei de 21 de ani, principesa a spus: «Declar în fața voastră a tuturor că toată viața mea, lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre». Acum, după șaptezeci și cinci de ani, avem inima frântă pentru moartea sa, și suntem plini de admirație pentru modul infailibil în care a îndeplinit acea declarație". Din Irlanda arhiepiscopul de Armagh, Eamon Martin, președinte al Conferinței Episcopale, a reafirmat cât de mult Elisabeta, încă de la încoronarea sa în 1953, "a arătat o angajare imensă, nu numai față de datoriile și responsabilitățile sale regale, ci și pentru binele comun mai amplu. Ceea ce iese în evidență pentru mine este dăruirea sa credinței, familiei, păcii și reconcilierii. Am admirat mereu demnitatea liniștită și natura calmă a reginei Elisabeta cu toate că a trăit momente dificile cu multe tulburări politice, economice, sociale și familiale. Iată pentru ce oamenii obișnuiți de orice proveniență și credință se puteau relaționa cu ea și să se gândească la ea cu atâta afect".

Nu au lipsit mesajele din partea liderilor religioși din Commonwealth, organizație a cărei suverană era Elisabeta. "Viața reginei este un imens izvor de inspirație din care să luăm", a spus monseniorul Raymond Poisson, președinte al Conferinței Episcopale Canadiene, într-o națiune vizitată de douăzeci și două de ori de Elisabeta. "În fiecare ocazie, canadienii au găsit în ea un exemplu de slujire, patriotism, respect față de omenire și devoțiune față de Dumnezeu". La rândul lor prelații din Noua Zeelandă au subliniat că "regina a trăit o viață de slujire fără rezerve, arătând mereu devoțiune față de datorie și o trainică mărturie de credință în Isus Cristos și de speranță în promisiunile sale".

(După L'Osservatore Romano, 9 septembrie 2022)

Link:

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 540.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat