Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cauza "Dumitru Matei": noi pași spre beatificare

Postulatura Cauzei de beatificare "Preot Dumitru Matei" anunță apariția lucrării Pr. Dumitru Matei. Erou și martir al credinței, elaborată de cercetătorul istoric Dănuț Doboș, carte ce va fi lansată duminică, 25 septembrie 2022, după Liturghia de hram a Parohiei Sărata (Bacău), satul natal al preotului evocat, în cea de-a 108-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului, temă propusă de Sfântul Scaun chiar în anul 1913, când s-a născut și Slujitorul lui Dumnezeu, părintele Dumitru Matei. Cartea face parte dintr-un proiect editorial vast propus de Postulatura "Preot Dumitru Matei", are 308 pagini și a apărut la Editura "Sapientia" din Iași.

Slujitorul lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei pe drumul spre beatificare

Ținând în mână această lucrare, rod al cercetărilor efectuate de domnul dr. Dănuț Doboș, trebuie să fim conștienți de importanța subiectului în studiu și de marele pas făcut în vederea constatării martiriului părintelui Dumitru Matei și a ridicării acestuia la cinstea altarelor. Chiar dacă praful s-a așezat în strat gros peste dosarele păstrate în Arhivele Securității Române, iar indolența forurilor politice abilitate de a ridica condamnările nedrepte din perioada comunistă se menține încă, este datoria Bisericii de a sufla peste jarul care mocnește și a aprinde memoria istorică a mărturisitorilor credinței și a martirilor ei. Nu putem lăsa ca indiferența să ia locul curajului asumării unui asemenea demers istoric și spiritual, cu toate jertfele și riscurile abordării unui subiect atât de sensibil și istovitor, care are menirea de a oferi generației de astăzi un model de preot ce și-a oferit toată disponibilitatea slujirii semenilor aflați în dificultate, atât în parohiile unde a activat, cât și pe câmpul de luptă, în spitale, în cantine sociale, în case filate de securiști... și chiar în închisoare.

Pe baza investigațiilor arhivistice și a mărturiilor adunate până la acea dată, în ziua de joi, 16 decembrie 2021, cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, a autorizat inițierea unei cercetări minuțioase cu privire la "viața, martiriul, faima martiriului și a puterii de mijlocire ale Slujitorului lui Dumnezeu Dumitru Matei, preot diecezan despre care se afirmă că a fost ucis in odium fidei". Încurajați fiind pentru parcurgerea acestui demers, la nivelul Episcopiei Romano-Catolice de Iași s-a constituit Comisia diecezană pentru cercetarea vieții și a martiriului preotului Dumitru Matei, care a avut o primă întâlnire organizatorică în ziua de vineri, 21 ianuarie 2022, urmând ca peste câteva zile - duminică, 30 gerar, să aibă loc investirea oficială, înmânarea numirilor din partea Preasfințitului Iosif Păuleț și depunerea jurămintelor pentru respectarea adevărului istoric și teologic. În acea zi s-a deschis faza diecezană a cauzei de beatificare și canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei printr-o Liturghie solemnă, prezidată de episcopul diecezan, fiind prezenți: Preasfințitul Petru Gherghel - episcop emerit, pr. Isidor Iacovici - postulator al cauzei, pr. Alois Moraru - vice-postulator și responsabil diecezan al Cauzei "Dumitru Matei", precum și alți preoți și laici, în special cei care au primit numirea de a constitui Tribunalul bisericesc însărcinat cu pregătirea documentelor necesare întregului proces de beatificare. După Sfânta Liturghie, tot în catedrală, a avut loc prima sesiune publică a cauzei.

Încă de la începutul constituirii ei, la 16 iulie 1999, în cadrul Departamentului de Cercetare Istorică, din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, o tematică asupra căreia am zăbovit mult timp a fost întocmirea unor "fișe biografice" ale episcopilor, preoților, persoanelor consacrate și laicilor care au suportat persecuții în perioada regimului popular și socialist, activitate care a necesitat din partea noastră o lărgire a orizontului de cercetare. Din pleiada atâtor mărturisitori ai credinței în temnițele comuniste, cu ajutorul domnului Dănuț Doboș am descoperit dosarele "Dumitru Matei", care ne-au captivat și ne-au impulsionat să organizăm celebrări liturgice la Sărata - Bacău, localitatea unde s-a născut și a copilărit, precum și la Iași, parohia unde a activat în anii 1939-1948. Pentru a aduna cât mai multe informații, am apelat la unele persoane care l-au cunoscut și ne-au oferit mărturii deosebite. Am adunat aceste date și multe alte informații culese din arhive, le-am editat și publicat în al doilea număr al revistei "Buletin istoric", dar am redactat și alte articole care au fost publicate în alte numere și în revista "Lumina creștinului".

Este de datoria noastră să amintim că primul care a scris și publicat în revista "Lumina creștinului", din februarie 1991, a fost părintele Anton Despinescu, în articolul "Părintele Matei", încheiat astfel: "Cinste ție, părinte Matei! Ferice de tine, preot exemplar, preot militar cu gradul de căpitan! Ferice de tine, preot martir! Bucură-te, în ceata strălucită a apostolilor și martirilor!" În septembrie același an, Preasfințitul Petru Gherghel scria: "Astăzi, toți cei care-au suferit și care iubesc adevărul, strigă: «Niciodată nu mai trebuie să existe pe pământ vreun sistem, sau un partid, care-l neagă vehement pe Creator, și care-i ia omului demnitatea de adevărat fiu al lui Dumnezeu. (...) Pentru Adevăr și pentru om, Isus s-a dăruit pe sine însuși la moarte, și prin propriul sânge a putut aduce oamenilor mântuirea și iubirea. (...) Pentru acest adevăr și pentru marea dragoste de oameni, s-a jertfit... vrednicul nostru preot Matei, toți păstorii noștri sufletești, care-au opus rezistență cu propria lor viață, răspândirii tot mai acerbe a comunismului".

Așa cum se prezintă în această carte, preocupat de a face cât mai multă lumină în cazul "Matei", ca de altfel în toate acțiunile în care au fost implicați preoții catolici care au activat pe teritoriul Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel a căutat diferite persoane care puteau avea acces în Arhivele Securității și reușeau să afle informații despre urmărirea, persecuția, procesele și condamnarea acestora. Cel care a fost ales să fie pioner în această muncă titanică a fost domnul Dănuț Doboș, care activa la Arhivele Statului din Iași. Cum a mărturisit de mai multe ori, "în octombrie 1996, cu binecuvântarea episcopului de Iași, Petru Gherghel, am inițiat o amplă cercetare arhivistică și documentară cu privire la episcopul Anton Durcovici și preotul Dumitru Matei".

Fiind deja aprinsă candela eroismului și jertfei "preotului martir Matei", în ziua de 8 septembrie 2000, cu ocazia administrării Sfântului Mir în Parohia Sărata, Preasfințitul Petru Gherghel a amintit de moartea părintelui Dumitru Matei: "Să urmați exemplul bunicilor dumneavoastră, căci avem aici în comunitatea dumneavoastră eroi ai credinței catolice, așa cum a fost părintele Dumitru Matei, care pentru Biserică a fost un erou al credinței, căci nu a voit să se supună tiraniei comuniste; mai bine a voit să moară chinuit de comuniști și nu a fost de acord cu ei, ci și-a dat viața pentru Cristos".

În anul 2001, la împlinirea unei jumătăți de secol de la moartea sa eroică s-au celebrat Liturghii de pomenire, la 18 februarie în catedrala catolică din Iași, iar la 21 februarie în biserica din Sărata, în prezența unei mari mulțimi de credincioși. Cu acea ocazie am realizat câteva înregistrări și am dedicat mai multe studii în numărul 2 al publicației Departamentului de Cercetare Științifică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Iași "Buletin istoric", în care am scris: "Suntem încredințați că aniversarul a 50 de ani de la moartea eroică a preotului Dumitru Matei va fi reținut cu aprecierea cuvenită de cititorii acestui număr, mândri de faptul că dintr-o comunitate catolică din Moldova s-a ridicat un astfel de fiu, care a înfruntat cu tot curajul vitregiile abătute asupra noastră în anii de grea cumpănă".

Întrucât lucrarea de față nu dorește a prezenta biografia părintelui Matei, deși în unele paragrafe au fost inserate unele aspecte, o voi prezenta succint în câteva rânduri. Deși mulți consăteni îl numesc "părintele Sandu", numele găsit în actele oficiale este Dumitru Matei, născut în ziua de 28 iulie 1913, fiu al soților Dumitru Matei și Maria Vereș. Copilul Dumitru a urmat clasele elementare în satul natal Sărata, remarcându-se prin destoinicie și stăruință la învățătură. Având casa părintească lângă izvoarele cu apă sărată, Dumitru a fost întâlnit de mai multe ori de preotul Petru Pal, care l-a apreciat și i-a înlesnit intrarea în Seminarul Catolic Diecezan din Iași, în toamna anului 1927. Din foile matricole ale absolvenților Seminarului din Iași am constatat că Dumitru Matei s-a dovedit foarte bun la carte și în comportare, fiind hirotonit preot în ziua de 24 iunie 1939, de episcopul Mihai Robu, în capela Institutului "Notre Dame de Sion" din Iași. Locul de apostolat care i-a fost repartizat după hirotonire a fost Parohia Catolică din Iași, unde a activat cu unele sincope până în anul 1948, când a decis să fugă din fața securiștilor. După moartea episcopului Mihai Robu și terminarea Celui de-al Doilea Război Mondial, episcopul Marcu Glaser a încredințat părintelui Matei - "specialist în serviciul săracilor", preluarea și distribuirea ajutoarelor venite din străinătate, "îndeosebi din America", pentru cei înfometați. Tânărul preot și-a împlinit exemplar misiunea, a stat la dispoziția tuturor, indiferent de confesiune: evreii din Iași, prigoniți în timpul prezenței naziste, veneau la părintele Matei ca la un tată spiritual; pe mulți prizonieri i-a adăpostit în diferite locuri, iar unii au recunoscut că numai datorită lui au scăpat cu viață. După instalarea puterii comuniste, în multe locuri din țară s-au organizat grupări de rezistență anticomuniste, iar într-o astfel de grupare s-a integrat și părintele Matei, care era o "figură centrală", considerat a fi o "personalitate de excepție, inteligent, cu convingeri ferme". În anul 1948, organele de represiune supravegheau cu multă atenție mișcările anticomuniste și luau măsuri de stingere a acestora arestând pe oricine ar fi avut legături cu acestea. La 15 mai 1948 s-a produs primul val de arestări la Iași și pentru a scăpa de urmărirea Securității părintele Matei a părăsit orașul și s-a refugiat în diferite case parohiale sau case particulare, iar după multe peregrinări prin țară s-a retras în București, unde a fost arestat la 18 mai 1950. După cinci luni, la 23 octombrie 1950, preotul Dumitru Matei a fost judecat de Tribunalul Militar București și condamnat la moarte, fiind acuzat de "spionaj și de înaltă trădare". Execuția prin împușcare a "condamnatului la moarte" a avut loc în ziua de 21 februarie 1951, ora 6.30 dimineața, la Penitenciarul Jilava. Trupul sfârtecat de gloanțe al părintelui Matei, ca și al celorlalți executați sau decedați în închisoarea de la Jilava, a fost aruncat într-o groapă comună.

Procesul verbal al execuției acestor "condamnați la moarte" este elocvent și suficient pentru a surprinde modul în care au trăit ultimele clipe de viață. Mulți ani nu s-a știut nimic despre suferințele și moartea părintelui Matei în închisorile comuniste. Abia după cinci ani, în anul 1956, familiarii săi din Sărata au aflat despre moartea lui și au pus o cruce în cimitirul satului, pe care au trecut cifra "1956", care a rămas peste decenii o mărturiei că abia atunci au aflat despre decesul consăteanului lor. Treptat, treptat..., din mărturiile celor care au supraviețuit în urma procesului "Legația Franței", dar mai ales din miile de file găsite în Arhiva CNSAS, am putut afla ceva din suferințele îndurate de părintele Dumitru Matei și despre executarea acestuia prin împușcare.

Având deja o biografie clară și încă multe mii de file arhivistice care necesitau un studiu atent am remarcat verticalitatea acestui preot, credința puternică pe care o trăia, caritatea dusă până la sacrificiul suprem și eroismul în toate misiunile care i-au fost încredințate. În ziua de 12 martie 2021, răspunzând solicitărilor multiple primite din partea membrilor Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici", Preasfințitul Iosif Păuleț a constituit Cauza "Dumitru Matei", m-a ales și m-a numit în misiunea de "responsabil diecezan pentru adunarea mărturiilor cu privire la viața de credință a părintelui Dumitru Matei, în vederea pregătirii documentației necesare pentru recunoașterea și declararea lui ca fericit și sfânt". În lunile care au urmat s-au publicat unele cărți, studii și articole; s-au prezentat aproape 100 de intervenții la postul de radio ERCIS FM, s-a discutat cu unele persoane care l-au cunoscut pe părintele Matei și s-au făcut demersurile necesare către Congregația pentru Cauzele Sfinților. Așa cum am precizat în rândurile inițiale ale acestei prefețe, ca o încununare a acestor solicitări, cardinalul Marcello Semeraro, prefect al acestei congregații romane, a apreciat demersul nostru și a autorizat inițierea unei cercetări cu privire la martiriul Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei, ucis din ură față de credință.

Mulțumindu-i domnului Dănuț Doboș pentru munca asiduă depusă timp de aproape trei decenii în slujba acestui subiect de cercetare, sperăm ca lucrarea de față să constituie o cărămidă solidă la ridicarea marelui monument pe care trebuie să-l ridicăm în cinstea părintelui erou și martir Dumitru Matei, ajungând până la ridicarea acestuia în rândul sfinților Bisericii Catolice.

Pr. Alois Moraru,
vice-postulator al Cauzei diecezane "Preot Dumitru Matei"


 

lecturi: 728.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat