Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Piatra Neamț: Jubileu aniversar - 25 de ani de existență a Grădiniței "Vincenzina Cusmano"

Grădinița cu program prelungit "Vincenzina Cusmano" din Piatra Neamț a fost înființată pe 15 septembrie 1997, de Surorile Slujitoarele Săracilor. Pentru a marca împlinirea a 25 de ani de existență, în zilele de 2, 3 și 4 septembrie 2022 au fost organizate câteva evenimente jubiliare, înainte de începerea anului școlar.

La acest ceas aniversar ne-am întrebat: în primul rând cui să fim recunoscători, cui să mulțumim cel mai mult pentru toate realizările, darurile și harurile primite în acești ani, în care au pășit în prima treaptă a educației mai mult de 800 de copii?

În primul rând bunului Dumnezeu care ne-a ajutat să înțelegem voința sa, să punem în practica carisma fondatorului Surorilor Slujitoarele Săracilor, aici, la Piatra Neamț, prin construirea unei grădinițe catolice, care să transmită valorile umane, morale și creștine, dar care să ajute în special copiii proveniți din familii defavorizate, nevoiașe, sărace.

Un gând de recunoștință și mulțumire se îndreaptă apoi către surori, preoți, binefăcători, educatoare, care prin dăruirea și jertfa lor au pus bazele unui mediu instituționalizat consacrat educației, care să corespundă motoului "Caritate fără limite", trăit și transmis surorilor de către fondatorul lor, preotul și medicul Iacob Cusmano.

Cu această ocazie s-au desfășurat următoarele evenimente:

  • 2 septembrie 2022 - Ziua porților deschise, marcată de momente emoționante prin revederea generațiilor de copii care au frecventat grădinița, împărtășiri de experiențe, depănări de amintiri minunate din anii cei mai frumoși ai copilăriei, precum și vizitarea unității, respectiv a parcului de joacă amenajat pentru copii.

  • 3 septembrie 2022 - Celebrarea Sfintei Liturghii, în Biserica romano-catolică "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Piatra Neamț, prezidată de PS Petru Sescu, episcopul auxiliar, alături de 11 preoți care au sprijinit prin diferite activități de educație religioasă demersul educațional al grădiniței în acești ani, precum și comunitatea surorilor Slujitoarele Săracilor.

    La această celebrare au luat parte și numeroși binefăcători din Germania, Franța, Italia, dar și din țară, surori delegate ale congregației, foști elevi cu familiile lor, precum și educatoarele surori sau laice care au activat sau încă sunt educatoare la grădiniță.

  • 4 septembrie 2022 - Festival aniversar desfășurat la Cinema "Mon Amour" din Piatra Neamț, presărat cu variate momente artistice pregătite de preșcolari sau foști elevi, mărturii impresionante, fotografii cu generațiile de copii din 1997 până în 2022, cântece, dansuri, urări de binecuvântare și mulți ani de activitate în continuare.

*

Scurt istoric

Numele grădiniței este numele unei călugărițe, care s-a născut la Palermo (Sicilia), pe 6 ianuarie 1826, și a trăit între anii 1826 și 1894. Ea era sora fondatorului Iacob Cusmano care a întemeiat Congregația "Surorile Slujitoarele Săracilor" în data de 23 mai 1880. Vincenzina a rămas fără mamă de la vârsta de 11 ani, iar la rândul ei, deși era încă o copilă, s-a îngrijit de frații săi mai mici. A crescut într-o familie nobilă, în spirit creștinesc și a fost educată să-și iubească aproapele și să-l ajute pe cel în nevoie.

Mai târziu, când fratele Iacob, fiind preot, a fondat această congregație, Vincenzina a fost una dintre primele șase surori care a primit haina călugărească. S-a dedicat cu totul slujirii lui Dumnezeu și aproapelui, astfel încât întreaga ei viață nu a fost altceva decât un cântec de laudă și mulțumire adus lui Dumnezeu. Toți cei care o întâlneau se simțeau primiți, ascultați, iubiți, căci sufletul ei de "mamă spirituală" bătea pentru fiecare dintre ei.

Iată de ce grădinița noastră poartă numele acestei minunate călugărițe: ca semn de mulțumire pentru iubirea arătată față de aproapele. Tocmai de aceea ne dorim ca fiecare copil care pășește pragul acestei grădiniței să se simtă primit cu multă căldură și iubit.

Care au fost primii pași și cum s-a dezvoltat această operă de caritate?

Încă de la începutul prezenței congregației noastre, Surorile Slujitoarele Săracilor, în România, respectiv anul 1992, surorile s-au îngrijit de cei săraci, de bolnavi, de persoanele și familiile aflate în dificultate. Sora responsabilă, Ignazia Castiglione (din Sicilia), împreună cu celelalte surori din comunitate, au constatat că existau în aceste familii mulți copii, adolescenți și tineri care nu știau să scrie sau să citească. Au fost foarte marcate de această formă de sărăcie, de aceea au căutat împreună o soluție pentru ca orice copil să aibă parte de educație, să poată fi integrat în societate, și pentru a se reduce analfabetismul. Au înțeles că era necesar să înceapă cu cei mici. Ulterior, au căutat diferite persoane binevoitoare din țară și străinătate care să le sprijine material în acest proiect.

Grădinița cu program prelungit "Vincenzina Cusmano" s-a înființat în data de 15 septembrie 1997 având o singură grupă combinată cu un număr de 37 copii, activitățile desfășurându-se în casa surorilor. Comunitatea surorilor, cu sprijinul congregației și al unor binefăcători din alte țări, a construit o nouă clădire, mai spațioasă, cu dotare materială foarte bună, cu săli diferențiate pentru cursuri, sală de mese, sală de joacă, dormitoare, astfel încât preșcolarii să se bucure de condiții mai bune, în scopul creșterii calității demersului educațional. După doi ani de funcționare, respectiv în anul 1999, grădinița a obținut Autorizația de Încredere în baza hotărârii C.N.E.A.I.P. nr. 7 din 18 mai, aprobată de M.E.N prin Ordinul ministrului 4146 din 27 iulie 1999.

Începând cu anul 2003, activitatea didactică s-a desfășurat în noua grădiniță construită, având patru grupe cu program normal și prelungit: o grupa mică, o grupă mijlocie, o grupă mare și o grupă pregătitoare.

Comisia A.R.A.C.I.P. a confirmat calitatea actului educativ și a condițiilor deosebite pentru educație prin acreditarea Grădiniței "Vincenzina Cusmano", înregistrată cu nr. 4104 din 11 mai 2009, obținută în urma cererii de declanșare a protocolului de evaluare externă,

Aprecieri cu privire la calitatea învățământului din grădinița noastră, primite din partea beneficiarilor, educatoarelor, copiilor, oaspeților, binefăcătorilor din țară și de peste hotare:

  • Asociația Pedagogică "Educatoarea" din Piatra Neamț acordă o diplomă de apreciere pentru sprijinul acordat în organizarea Festivalului Național de Teatru "Tinerețe fără bătrânețe", ediția a V-a, Piatra Neamț, 17-19 iunie 2011.

  • "Recunoștința este temeiul dragostei omenești, un sentiment pornit din adâncul inimii, o expresie de bucurie, un dar și o îndatorire către cel ce ți-a făcut un bine, cât și o tainică încredere că pe această lume pot fi înfăptuite și lucruri mari, frumoase; este o dovadă incontestabilă a unei educații alese" (consemnat de educatoarea Veronica Focșa în Cartea de Onoare a Grădiniței cu PP "Vincenzina Cusmano", Piatra Neamț).

  • "În această instituție școlară oamenii sfințesc locul: implicarea, dăruirea, sfioșenia, bunul simț, profesionalismul, pasiunea pentru frumos sunt la ele acasă. Aici este locul propice de dezvoltare pentru micuții care învață într-o adevărată familie în care diferențele etnice, religioase, sociale nu contează. Aici se învață să se trăiască împreună" (Lorena Bujor, evaluator ARACIP, consemnat în Cartea de Onoare a grădiniței, în anul 2015).

  • "Alcătuită din pasiune și iubire, profesia de educatoare este un dar pentru cei mici în învățarea primilor pași spre cunoaștere. Îmi amintesc cu profundă emoție ziua când am intrat pentru prima dată în această grădiniță: 1 septembrie 2003. M-a impresionat clădirea construită, spațiul destinat copiilor pentru acea ambianța și frumosul, surorile din Fundația «Vincenzina Cusmano», orânduiala desăvârșită, gospodărirea și dotarea pe măsura cerințelor educaționale, un colectiv didactic cu aspirații mari. Un gând bun de recunoștință și un îndemn la sârguință, la dăruire pentru profesia aleasă, la iubire și credință în educarea tinerei generații" (consemnat de educatoarea Zenovia Harabagiu în Cartea de Onoare a grădiniței).

  • "Un gând s-a născut din prima clipă a venirii mele: aici e un loc binecuvântat, în care «puii» de oameni fac primul pas către ceea ce atât de mult ne dorim să devină: oameni frumoși, adevărați. Cu toată prietenia, colegele voastre bistrițence, Florina Angelini și Doina Furcea, 13 iunie 2010.

  • "Sunt Mirela Leahu de la Clubul Copiilor din Târgu Frumos. Țin să vă anunț că am luat locul I și placheta Festivalului pentru teatru de păpuși. Țin să vă mulțumesc că ne-am simțit minunat la dvs., ne-ați primit și ne-ați găzduit cu multă căldură sufletească, care s-a simțit de când am intrat pe ușa grădiniței, și asta nu am spus-o numai eu, ci și copiii, mai ales fiica mea care nu se dezlipește de plușul pe care l-a primit și zice mereu că e «surpriza» de la Piatra Neamț. Mi-aș dori să am în preajma mea oameni minunați ca voi, care nu-mi inspiră decât optimism și încredere în sine și în ceilalți (22 iunie 2011)".

  • "M-am simțit așa de bine la această grădiniță și vreau să mai vin aici, unde parcă mereu este deschisă o poartă. Acest loc parcă este raiul" (Ana-Maria Lazăr, cls. a V-a).

  • "Este mereu o mare bucurie să stai în preajma surorilor. Primirea lor este mereu afectuoasă, iar misiunea lor oferă mult ajutor pe diverse planuri: tuturor celor care bat la ușa lor, în educarea copiilor din grădinița lor... totul în numele lui Isus Cristos. Aceasta este «Caritate fără limite!» Cu prietenie, Marie Joelle, 27 iunie 2011" (consemnat în Cartea de Onoare a grădiniței de o binefăcătoare din Franța).

  • "Astăzi, 10 noiembrie 2011, am participat la activitatea Cercului Pedagogic de la Grădinița «Vincenzina Cusmano» și pot spune că am fost foarte încântată de tot ceea ce am văzut. Vreau să felicit colectivul de educatoare și le doresc multă sănătate. Educatoare Iulia Mândru" (consemnat în Cartea de Onoare a grădiniței);

  • "Blândețe, zâmbete, iubire... toate acestea le-am găsit și simțit din plin în cele câteva zile petrecute alături de sora Iuliana, sora Monica și întreg colectivul de la Grădinița «Vincenzina Cusmano". Clipele minunate ale acestor zile de sfârșit de iunie, cu siguranță nu vor fi uitate niciodată. Îmi doresc să mai revin în mijlocul acestor oameni deosebiți și... cine știe, pe viitor colaborarea noastră să fie una permanentă" (consemnat în Cartea de Onoare a grădiniței în data de 24 iunie 2012 de Mariana Mitroi-Giurgiu, redactor-șef "Cuvântul Liber")

  • "Am ajuns în Piatra Neamț după o lungă și grea călătorie. Când le-am întâlnit pe surori, am crezut că am ajuns în paradis. Surorile sunt foarte prietenoase, iubitoare și am rămas profund impresionați de munca lor cu copiii și cu cei săraci" (Anne și Jurgen Schmitz, binefăcători din Fulda. Consemnat în Cartea de Onoare a grădiniței în data de 18 august 2013).

Sr. Iuliana Bîrnat


 

lecturi: 1268.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat