Cacica: Dăruire prin slujire
Anul acesta, 2022, ca și în ceilalți ani, hramul sanctuarului marian de la Cacica din sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului adună în jurul Mariei tineri voluntari animați de dorința de a dărui din timpul, tinerețea și entuziasmul lor pentru a sluji Bisericii. A devenit deja o tradiție, ba chiar un moment mult așteptat de tineri de a participa ca voluntari la Cacica, iar anul acesta chiar s-au întrecut în număr, convocați fiind de Oficiul pentru Pastorația Tineretului.
Cu bucurie în suflet și cu entuziasmul de a putea fi de ajutor, voluntarii au fost prezenți la Cacica începând cu seara de 13 august și până în dimineața zilei de 16 august, asigurându-se că fiecare detaliu este pus la punct pentru ca toți pelerinii să se bucure de momente cu adevărat binecuvântate la sanctuarul Maicii Domnului.
Inspirați de mesajul transmis de Papa Francisc pentru a XXXVI-a Zi Mondială a Tineretului, voluntarii s-au "ridicat" pentru a valorifica potențialul lor în slujire: "Este adevărat și că atunci când un tânăr se ridică, este ca și cum s-ar ridica întreaga lume. Dragi tineri, ce mare potențialitate este în mâinile voastre! Ce forță purtați în inimile voastre!".
Pelerini ai păcii
Voluntarilor li s-au alăturat și alți tineri care, însoțiți de PS Petru Sescu și pr. Felix Roca, au parcurs un pelerinaj pe jos spre Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, invocând pacea pentru lumea întreagă. Rugăciunea fierbinte a fost continuată și la Sfânta Liturghie a tinerilor, a seminariștilor și a persoanelor consacrate, prezidată de PS Petru Sescu.
Privegherea mariană și procesiunea cu lumânări a încălzit inimile tuturor pelerinilor care s-au bucurat de prezența ÎPS Aurel Percă, PS Iosif Păuleț, PS Petru Sescu și PS Petru Gherghel.
În ziua de 15 august, solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, Sfânta Liturghie solemnă prezidată de ÎPS Aurel Percă, alături fiind și ceilalți episcopi, și procesiunea cu icoana Maicii Domnului de la Cacica au încununat pelerinajul miilor de credincioși prezenți la Cacica, îndrumați la fiecare celebrare de predicile părintelui Petru-Sebastian Tamaș.
Da Bisericii. Da lui Cristos
Voluntarii au avut curajul să spună "da" lui Cristos, precum a făcut-o Maria, și implicit Bisericii, căci prin slujirea pe care au adus-o Bisericii l-au slăvit pe Cristos. Comuniunea și prietenia de care au dat dovadă au arătat că suntem împreună în aceeași barcă și Biserica nu este separată de laici, precum spune și Papa Francisc: "De câte ori am auzit spunându-se: «Isus da, Biserica nu», ca și cum unul ar putea să fie alternativ pentru celălalt. Nu poate fi cunoscut Isus, dacă nu este cunoscută Biserica. Nu poate fi cunoscut Isus decât prin frații și surorile din comunitatea sa. Nu ne putem numi pe deplin creștini dacă nu trăim dimensiune eclezială a credinței".
Curajoși și plini de elanul tinereții, fericirea din ochii voluntarilor s-a citit la fiecare celebrare și moment de rugăciune. Au fost prezenți să slujească și să ofere bucurie celor din jurul lor, răspunzând afirmativ de fiecare dată când a fost nevoie de ei. După exemplul Fecioarei Maria, au spus "da" lui Dumnezeu și au avut curajul să treacă peste comoditate, oboseală și vremea nefavorabilă, fiind așa cum spune Papa Francisc " pentru vremurile în care trăim nu este nevoie de tineri care lâncezesc pe canapele, ci de tineri pregătiți să facă față evenimentelor". Iar tinerii noștri au făcut față cu brio acestui eveniment, fiind un exemplu de credință și dăruire.
Trăirile din aceste zile ale voluntarilor nu pot fi descrise în cuvinte, dar un lucru este cert: tinerii au fost și vor fi în continuare instrumente ale lui Cristos, iar Fecioara Maria va fi mereu mama noastră la care ne întoarcem ori de câte ori suntem lipsiți de apărare. Cu iubire și speranță voluntarii noștri au fost prezenți trup și suflet la sărbătoare Adormirii Maicii Domnului, pentru a se asigura că oamenii îl recunosc pe Cristos în faptele lor.
Mărturii ale tinerilor
"Chiar dacă nu am o așa mare vechime în spate de când particip ca voluntar la pelerinajul de la sanctuarul din Cacica, pot spune cu mâna pe inimă că pentru mine este cel mai frumos eveniment la care am participat vreodată. Să fii voluntar înseamnă o implicare trupească, datorită nopților scurte dormite în cort, dar și sufletească prin implicarea în rugăciune la toate momentele din program. În cele două zile am avut ocazia să ajut și să ofer sprijin fiecărui pelerin prezent la Sanctuar. Nu pot exprima în cuvinte bucuria cu care plec acasă la terminarea acestui pelerinaj. Rămân cu multe amintiri frumoase, cu bateriile încărcate și cu momente deosebite și cu mult entuziasm aștept următoarea experiență și revederea cu voluntarii" (Andreea Benchea).
"Firul roșu care a împletit cei cinci ani de voluntariat (acasă, adică la mama cerească) este reprezentat de caritate, una dintre cele mai importante virtuți ale Sfintei Fecioare Maria. Momentele mai puțin plăcute prin care am trecut și trecem, respectiv pandemia și războiul, m-au făcut să conștientizez cât de importante sunt atitudinea de generozitate și milostivirea, acestea fiind elementele cheie prin care ne putem menține și chiar întări credința. Așa cum ploaia care a căzut pe pământ nu s-a întors înapoi fără să îl fi udat, la fel și eu am simțit în aceste zile cum frumosul, caritatea și omenia au pătruns în sufletul meu și mi-au îmbogățit bagajul de experiențe ale vieții" (Lorena Ardei).
"Pentru mine experiența de voluntar la Cacica a fost una deosebită în care am simțit cu adevărat ce înseamnă un pelerinaj. M-am bucurat că am avut ocazia să mă aflu într-un grup minunat de tineri cu care am format o mare familie. A fost prima dată când m-am implicat ca voluntar și abia aștept anul viitor pentru a reveni cu mare drag la Mama noastră de la Cacica" (Antonia Gherghelaș).
"Pentru mine a fi voluntar înseamnă implicare, descoperire, dăruire. Cu toții avem defecte și sunt momente când realizăm că nu putem controla situația. Făcând voluntariat te descoperi pe tine, descoperi abilități ascunse și înveți cum să fii un om mai bun, mai controlat. Indiferent de vârstă, oricare din noi avem ceva de oferit și cu atât mai mult când vezi că te poți face util, pentru mine este tot ceea ce contează" (Valentin Herciu)
Andreea Vințilă
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
13-16 august: Cacica: Dăruire prin slujire. Foto: Andreea Benchea
lecturi: 1244.