Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Deja au trecut 25 de ani. In memoriam pr. Anton Budău

Două mărturii "in memoriam" pr. Anton Budău (născut pe 23 iunie 1954, la Nicolae Bălcescu - decedat pe 24 iulie 1997, la Iași), semnate de pr. Alois Bulai și pr. Eduard Patrașcu.

*

L-am cunoscut în 1973 ...

Abia intrasem în Seminar. Încă nu cunoșteam nimic. Mă uitam să văd pe unde sunt, ce se află în spatele oricărei uși. Pe una dintre ele era scris: "Bibliotecă". Am bătut și am intrat. Era acolo el. S-a prezentat. Se numea Anton Budău, de la "filosofie". Micuț, sfios, un pic timid. Stăpânea tot, cunoștea orice detaliu.

M-a impresionat la o serbare. A recitat o poezie în engleză, un lucru absolut inedit.

În rest, totul normal. Colegi în aceeași casă, respectam același program, făceam aceleași rugăciuni în comun.

A fost hirotonit în 1979. Auzeam cu plăcere despre activitatea lui în pastorație: apropierea de tineri, ușurința cu care îi angaja în drumeții, în diferite acțiuni de creștere umană și maturizarea vieții spirituale. La Onești, Focșani, Piatra.

Ne-am despărțit în 1997.

Terminasem de tradus Psalmul 55. Mai era jumătate de oră până la cină. A doua zi voia să-i viziteze pe părinți, înainte de a pleca pentru o lună în Germania. Mi-a încredințat o sumedenie de lucruri. A împărțit obiecte, bani, misiuni... Ca și cum ar fi plecat pentru totdeauna.

Și așa a fost.

A doua zi l-am găsit mort lângă ușă.

La Bălcescu am ajuns seara târziu. Nu-mi amintesc nimic de pe drum. Doar o durere adâncă pe care n-o mai simțisem niciodată. Am plâns. Nu m-am putut stăpâni. Am plâns zgomotos. Mult. Îmi curgeau lacrimile greu. Pe obraji și-n suflet. Mă uitam buimac la sicriul închis. Părinții lui se zbuciumau. Nu înțelegeau. Voiau să li se deschidă capacul. Să-l mai vadă o dată...

Liturghia de înmormântare a fost divină. Pentru că era îndreptată spre Domnul. Pentru că participarea era fără număr și transfigurată de Cuvânt. Pentru că ofranda de pe altar a Fiului-Cuvânt era însoțită de cea de pe catafalc a slujitorului Toni, care s-a străduit toată viața și cu toate puterile să înțeleagă Cuvântul. Să-l redea pe înțelesul semenilor. Să-l șlefuiască mereu și să-i redea strălucirea și modulațiile firești.

Lumea se ruga, cânta, implora. Sunt sigur că s-au cutremurat cerurile și i s-a deschis ca să intre.

Au trecut deja 25 de ani de când l-a chemat bunul Dumnezeu la el.

Mă doare și acum. Îi simt lipsa. Ca și cum s-ar fi rupt ceva din mine. Din adânc. Din esențial. Din claritate.

Am vrut să semnalez acest aniversar al trecerii părintelui Anton Budău din această lume nu ca să-mi ling rana dureroasă a despărțirii de el.

Dimpotrivă. Vreau să-l preamăresc pe Domnul și să-i mulțumesc din suflet că l-a făcut atât de bun, de răbdător, de luminat, atât de sclipitor și de minunat și m-a învrednicit să stau în preajma lui. Să lucrez împreună cu el. Să mă bucur de prietenia lui.

Și-aș vrea să îndepărtez puțin praful uitării de pe figura unui preot care și-a împlinit slujirea cu pasiune și discreție, cu tenacitate și dragoste neobosită.

Și și-a pus indelebil amprenta pe traducerea Sfintei Scripturi în varianta catolică de la Iași.

Fiul, cel prin care Dumnezeu ne-a vorbit nouă în aceste zile din urmă și pe care l-a pus stăpânitor a toate, el care este strălucirea gloriei și chipul ființei sale, așezat de-a dreapta maiestății în ceruri, cauză de mântuire veșnică pentru toți cei care ascultă de el, să-i dăruiască odihna fără de sfârșit! (cf. Evr 1,1-4; 5,9).

Pr. Alois Bulai

*

Spre deosebire de pr. Alois, eu nu l-am cunoscut personal pe pr. Anton, împreună-pionierul traducerii la care aveam să contribui peste ani și eu. Când a murit, eram la Seminarul Mic. Și fiind din satul vecin, îmi amintesc bine că am participat la înmormântare. Îmi amintesc mulțimea imensă și, mai ales, îmi amintesc - și era pentru prima oară când vedeam - că erau preoți care plângeau. Nu, nu-mi amintesc dacă și pr. Alois plângea, dar erau mai mulți preoți cărora le curgeau lacrimile. Și îmi amintesc că mi-am zis: "Trebuie să fi fost cineva special preotul acesta". Anul următor, la examenul de atestat la religie - așa cum se făcea atunci - mi-a căzut ca subiect Cartea Genezei. Și evident, era pr. Alois în comisie. Am prezentat subiectul pe care-l primisem și la finalul prezentării pr. Alois mi-a zis: "Nu e așa că vei veni la seminar la Iași?". Am mers. Am "rezistat" abia 2 ani la Iași. Am ajuns apoi la Roma, la Institutul Biblic, unde dl Carlo Valentino mi-a pomenit de câteva ori fie de pr. Alois, fie de pr. Anton (precum și de pr. Petercă). Am ajuns apoi să lucrăm împreună cu pr. Alois la ceea ce ei doi începuseră la traducerea Bibliei și așa am avut ocazia să aflu câte ceva despre pr. Anton din mărturia pr. Alois.

Sigur, am reluat de la capăt totul, dar e o datorie morală și de loialitate să spun că munca fusese începută, că bazele a ceea ce avem acum au fost puse de ei doi. Din spusele pr. Alois, pr. Anton era de o inteligență ieșită din comun, de o pasiune pentru Scriptură cum rar se întâlnește, și îi datorăm nu doar ne-uitarea, ci și pomenirea lui cu recunoștință și admirație.

Toate acestea sunt bine sintetizate de cuvintele Cărții Apocalipsului care străjuiesc mormântul pr. Anton Budău din cimitirul din Nicolae Bălcescu, Bacău (sper să-mi amintesc exact textul): "Am luat cartea din mâna îngerului și am mâncat-o: era în gura mea dulce ca mierea, dar după ce am mâncat-o, mi s-a umplut stomacul de amărăciune".

În veci pomenirea lui.

Cu recunoștință și admirație,

Pr. Eduard Patrașcu

* * *

Din arhiva ercis.ro:

In memoriam pr. Anton Budău (articol din 24 iulie 2017, la 20 de ani de la trecerea lui la Domnul)


 

lecturi: 3602.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat