Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Zile de har și de bucurie

În comunitatea Ladispoli, în ultimele două duminici din Timpul Pascal au avut loc două evenimente semnificative: administrarea Sfântului Mir și Prima Sfântă Împărtășanie. Ca o pregătire spirituală pentru aceste evenimente importante ale comunității, a fost organizat un pelerinaj la Sanctuarul "Sfânta Rita" din Cascia.

Primul eveniment a avut loc duminică, 29 mai 2022, în Biserica "San Giovanni Battista" din Ladispoli. În cadrul Sfintei Liturghii de la ora 9.30, episcopul italian emerit Gino Reali a conferit sacramentul Sfântului Mir pentru cei 10 adolescenți care s-au pregătit pentru acest moment important din viața lor. La această Sfântă Liturghie au concelebrat pr. Isidor Mîrț, parohul comunității, pr. Cristian Bîrnat, pr. Leonard Farcaș, pr. Irimia Romică Pal și pr. diacon Enzo Crialesi, responsabil pentru comunitatea migranțior.

Înainte de procesiunea solemnă, episcopul Gino Reali a fost întâmpinat cu flori și primit de întreaga comunitate cu pâine și sare, iar pr. Isidor Mîrț i-a adresat un cuvânt bun venit.

Protagoniștii acestei sărbători au fost cei 10 adolescenți, care în urma unei pregătiri catehetice cu pr. Leonard Farcaș și doamna Mihaela Diac au primit sacramentul Mirului pentru a mărturisi cu mult curaj credința creștinească. În cadrul Sfintei Liturghii adolescenții s-au implicat prin citirea lecturilor, a rugăciunii credincioșilor și a prezentării darurilor la altar.

Episcopul Gino Reali, în cadrul predicii, a explicat pornind de la Sacramentul Botezului drumul și misiunea creștinului de a duce mai departe lumina credinței pe care fiecare am primit-o la Botez.

Atmosfera de sărbătoare a fost evidențiată de corul pregătit de pr. Cristian Bîrnat, care alături de un grup de instrumentiști și de copii au reușit să înalțe sufletele credincioșilor, simțind mai ușor adierea plăcută a Duhului Sfânt.

Al doilea eveniment a avut loc duminică, 5 iunie 2022, în aceeași biserică din comunitatea Ladispoli, unde un grup de 10 copii l-au primit pentru prima dată pe Isus în Sfânta Împărtășanie. Sfânta Liturghie de la ora 9.30 a fost celebrată de părintele paroh Isidor Mîrț, alături de care au concelebrat pr. Cristian Bîrnat, pr. Leonard Farcaș, și doi preoți originari din Kenya, pr. Emanuele Galghidele și pr. Francisc Mirghicean.

Cei 10 copii îmbrăcați în haine de sărbătoare și purtând un crin în mână au pornit în procesiune alături de preoți și ministranți. După lecturile și psalmul proclamate de copiii de la Prima Sfântă Împărtășanie, pr. Isidor Mîrț, la predică i-a îndemnat pe copii să rămână prietenii lui Isus prin rugăciunea zilnică alături de părinți, prin apropierea de sacramentul Sfintei Spovezi și mai ales prin primirea cât mai deasă a Sfintei Împărtășanii.

Momentul cel mai emoționant pentru copii a fost când părintele paroh Isidor Mîrț le-a încredințat pentru prima dată Sfânta Împărtășanie, sub speciile pâinii și ale vinului.

La finalul acestei celebrări, doi copii au mulțumit bunului Dumnezeu pentru darul primit, pentru ca apoi mulțumirea lor să se îndrepte spre toți aceea care s-au implicat pentru pregătirea acestei sărbători, într-un mod special părinților și catehetelor doamna Tatiana Anghel și domnișoara Alexandra Dumea.

Părintele Isidor Mîrț i-a felicitat pe cei 10 copii și a mulțumit tuturor preoților, cateheților, corului și întregii comunități care s-au implicat pentru organizarea acestei sărbători deosebite.

Un alt moment emoționant pentru întreaga comunitate a fost atunci când părintele Isidor a transmit un mesaj de recunoștință și prețuire pentru parohul comunității italiene, pr. Alberto Filippi, care în acea duminică și-a luat rămas bun de la parohia unde a activat, subliniind faptul că va purta exemplul comunității catolice de români, datorită implicării active în viața comunității parohiale.

Momentele de har și de sărbătoare din comunitatea Ladispoli au fost și rodul pelerinajului de la Sanctuarul Sfintei Rita din Cascia, care a avut loc la data de 21 mai 2022. Alături de părintele paroh Isidor Mîrț și de pr. Sebastian Benchea, credincioșii din Parohia Ladispoli, precum și credincioșii din comunitatea Cesano, au participat la acest frumos pelerinaj purtând în inimile lor dorința de a deveni flori care să transmită mai departe parfumul iubirii lui Dumnezeu, asemenea Sfintei Rita.

Mulțumim Duhului Sfânt, pentru ploaia bogată de haruri pe care a revărsat-o asupra întregii comunități!

Pr. Leonard Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 mai - 5 iunie: Ladispoli: Zile de har și de bucurie


 

lecturi: 95.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat