Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fericiții Alois și Maria Beltrame Quattrocchi, patronii cele de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor

Alois s-a născut în ziua de 12 ianuarie 1880, în Catania. Primii ani de viață îi petrece alături de părinți și de cei trei frați. În 1889 merge să locuiască împreună cu Alois și Ștefania Quattrocchi, unchi din partea mamei, care nu aveau copii. Merge împreună cu ei la Roma, unde, în anul 1902 se specializează în Jurisprudență.

În Cetatea Eternă, Alois o cunoaște pe Maria Corsini, născută la Firenze, în ziua de 24 iunie 1884, iar mai apoi, din motive de muncă ale tatălui său, transferată și ea la Roma.

Cei doi tineri se logodesc la începutul anului 1905 și după opt luni se căsătoresc. Suntem în ziua de 25 noiembrie, iar căsătoria este celebrată în Bazilica "Santa Maria Maggiore" din Roma.

În anul următor li se naște Filip, primul copil. În anul 1908 se naște Ștefania, căreia i se mai spunea și Fanny, iar în anul 1909 se naște Cezar. În anul 1913, bucuria venirii unui alt copil se transformă deodată în preocupare: medicii îi sugerează Mariei să întrerupă sarcina din motive grave de sănătate. Era un risc atât pentru sănătatea mamei, cât și a copilului. Dar cei doi soți, mereu însuflețiți de o mare credință, decid să se încredințeze lui Dumnezeu. Astfel în ziua de 6 aprilie li se naște Enrichetta, o fetiță perfect sănătoasă.

În timpul Primului Război Mondial, soții Beltrame Quattrocchi îi îngrijesc cu mare dăruire pe răniții de pe front și au grijă de familiile aflate în dificultate. Chiar și după terminarea războiului cei doi continuă să ajute. În 1917 devin terțiari franciscani. Se implică în egală măsură și în Asociația italiană de Scout, devin brancardieri împreună cu Enrichetta și fondează un oratoriu la Esquilino, în Roma.

În timp ce duce înainte o strălucită carieră de avocat general al Statului, Alois își găsește timp să se dedice nașterii "Agenției Orbis", activează în "Mișcarea Renașterea Creștină", precum și în "Mișcarea pentru o lume mai bună".

Maria scrie cărți și între timp o face și pe cateheta. Este consilier național al Acțiunii catolice și organizează cursuri de pregătire pentru căsătorie, o noutate absolută pentru acel timp.

Copii cresc în credința transmisă lor de către părinți. Filip devine călugăr benedictin, cu numele de Tarciziu; Fanny intră în Mănăstirea Surorilor Benedictine ale Preasfântului Sacrament, la Milano și ia numele de Cecilia; Cezar devine călugăr trapist și ia numele de Paulin. Ultima născută, Enrichetta va avea grijă de părinți până la sfârșitul vieții lor, dedicându-și viața rugăciunii și slujirii în caritate.

Alois și Maria participă zilnic la Sfânta Liturghie. Dincolo de obligațiile sociale zilnice, încep pastorala familială la Roma cu întâlniri și însoțiri ale logodnicilor, precum și ale celor deja căsătoriți. Îi susțin din punct de vedere economic pe tinerii care doresc să devină preoți sau comunitățile de călugări sau călugărițe aflate în dificultate economică.

Casa lor devine imediat un punct de întâlnire pentru persoanele de vază ale lumii catolice și politice din acea vreme, printre ei părintele Agostino Gemelli, Armida Barelli sau părintele Alois Sturzo.

În ziua de 9 noiembrie, Alois moare din cauza unui infarct. Maria va mai trăi după el încă paisprezece ani, în tot acest timp continuând drumul spiritual și de slujire început împreună cu soțul ei. Moare și ea în ziua de 25 august 1965, având-o alături pe Enrichetta, fiica mai mică.

Au fost beatificați de către Sfântul Ioan Paul al II-lea în ziua de 21 octombrie 2001. Sunt primii soți beatificați de către Biserica Catolică.

Pentru mărturia lor de viață matrimonială, Papa Francisc i-a numit patroni ai celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor, care se va celebra la Roma în perioada 22-26 iunie 2022.

În ziua de 26 iunie, la ora 11.00, în catedrala din Iași, ne vom uni și noi cu Sfântul Părinte și vom celebra o Sfântă Liturghie pontificală, la care vă invităm cu drag, toate familiile diecezei.

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorața Familiei

* * *

Vatican: Conferință de presă de prezentare a celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor (31 mai 2022)

Bucuria iubirii sau iubirea bucuriei? Împreună spre a celebra Întâlnirea Mondială a Familiilor

Pregătiri pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor

Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc adresată soților cu ocazia Anului "Familia Amoris laetitia" (26 decembrie 2021)

Vatican: Conferință de presă de prezentare a celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor (30 septembrie 2021)

Întâlnirea Mondială a Familiilor: Card. Farrell, "nu teren de irigat" și nici "pasivi în a primi discursuri de sus", ci "sămânță care poate fertiliza lumea"

Model de comuniune eclezială. Familia în centrul pastorației în Anul dedicat lui "Amoris laetitia"

Nunta din Cana - icoană a Celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor

A X-a Întâlnire Mondială a Familiilor: Prezentarea logoului oficial și a modalității de desfășurare (2 iulie 2021)

Papa Francisc: Mesaj video cu ocazia prezentării formei extraordinare a celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor (2 iulie 2021)


 

lecturi: 133.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat