Un consistoriu la sfârșit de vară care privește la lume
de Andrea Tornielli
Cu un anunț neașteptat și cu o anticipare de aproape trei luni față de dată, Papa Francisc a convocat pentru 27 august 2022 un consistoriu pentru crearea a 21 de noi cardinali, dintre care 16 mai puțin de optzeci de ani, așadar, electori într-un eventual conclav, plus cinci care deja au ajuns la acea vârstă sau vor ajunge înainte de a primi beretul roșu.
Sfârșitul lunii august nu este dată tradițională pentru consistorii (care de obicei s-au ținut în februarie, în iunie sau în noiembrie), dar lista noilor cardinali a fost precedată de o întâlnire care îi va reuni în jurul papei pe toți cardinalii din lume și va fi dedicată noii constituții apostolice despre Curia Romană, Praedicate Evangelium, promulgată la 19 martie, care va fi în vigoare de duminică 5 iunie, sărbătoarea Rusaliilor. Consistoriul pentru noii cardinali de sâmbătă, 27 august, va preceda întâlnirea, prevăzută pentru luni, 29, și marți, 30 august.
O privire la listă confirmă linia urmată de Papa Francisc în timpul întregului său pontificat: mulți dintre cele 16 nume ale noilor cardinali electori - dincolo de primii trei curiali, destul de previzibili, adică prefecții dicasterelor Cultului Divin și al Clerului, împreună cu președintele Guvernatoratului - reprezintă o surpriză. Încă o dată papa alege să asocieze la Colegiul Cardinalilor episcopi din toate părțile lumii, preferând periferiile și fără a ține cont de acele sedii care odinioară erau considerate în mod tradițional "de cardinal".
Cei trei noi cardinali din Curie provin din Europa (Arthur Roche, englez; Fernando Vergez, spaniol) și din Asia (Lazzaro You, Coreea).
Doi noi cardinali electori conduc dieceze în Europa (arhiepiscopul de Marseille și episcopul de Como); cinci angajați în frontierele Asiei (unul dintre aceștia, italianul Giorgio Marengo, prefect apostolic în Mongolia, cu cei 48 de ani ai săi, va deveni cel mai tânăr din Colegiu). Doi sunt episcopi în Africa și patru în Americi (unul în Statele Unite, trei în America Latină, cu două dieceze din Brazilia al cărui titular obține beretul). Sunt semnificative titlurile de cardinal acordate arhiepiscopului de Marseille, născut în Alger, și episcopului de Como, care devine unicul cardinal aflat la conducerea unei dieceze între nord-vestul și nord-estul italian.
Și de data aceasta, Papa Francisc a asociat la Colegiu cinci prelați, dintre care doi care nu sunt episcopi, care deja au depășit sau urmează să depășească pragul de vârstă care exclude de la electoratul activ în caz de conclav. În această mini-listă, majoritatea este italiană (trei din cinci), cu o recunoaștere, între alții, față de părintele iezuit Gianfranco Ghirlanda, fost rector al Universității Pontificale Gregoriana, apreciat canonist și colaborator al Sfântului Scaun.
Colegiul de cardinali alegători se lărgește, așadar, ca număr față de maximul de 120 fixat de Paul al VI-lea, așa cum s-a întâmplat deja de mai multe ori. Actualmente Colegiul este compus din 208 cardinali, dintre care 117 electori și 91 non-electori. La 27 august, va urca la 229 de cardinali, dintre care 132 sunt electori. Privind la ultimele trei pontificate, Colegiul va fi constituit din 52 de cardinali creați de Ioan Paul al II-lea (dintre care 11 electori); 64 creați de Benedict al XVI-lea (dintre care 38 electori) și 113 creați de Francisc (dintre care 83 electori).
Din punct de vedere geografic, cardinalii sunt distribuiți în acest mod: Europa, 107 cardinali, dintre care 54 electori; Americi, 60 de cardinali, dintre care 38 electori; Asia, 30 de cardinali, dintre care 20 electori; Africa, 27 de cardinali, dintre care 17 electori; Oceania, 5 cardinali, dintre care 3 electori.
(După Vatican News, 29 mai 2022)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 602.