Rozariu pentru pace cu Papa Francisc. Comunicat de presă al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări (26 mai 2022)
La încheierea lunii mariane Papa Francisc dorește să ofere un semn de speranță lumii, care suferă din cauza conflictului din Ucraina, și profund rănită datorită violenței din multele teatre de război încă active. Marți, 31 mai 2022, la ora 18.00 (19.00 ora României), papa va recita rugăciunea Rozariului în fața statuii "Maria Regina Pacis" în Bazilica "Santa Maria Maggiore" din Roma. Statuia "Maria Regina Pacis" se află în naosul din stânga al Bazilicii "Santa Maria Maggiore". A fost voită de Benedict al XV-lea, realizată de sculptorul Guido Galli, în acea vreme vice-director al Muzeelor Vaticane, pentru a cere Fecioarei sfârșitul Primului Război Mondial în 1918. Sfânta Fecioară Maria este reprezentată cu brațul stâng ridicat ca semn pentru a porunci sfârșitul războiului, în timp ce cu brațul drept îl ține pe Pruncul Isus, gata să lase să cadă ramura de măslin care simbolizează pacea. Pe paviment sunt sculptate flori, pentru a simboliza reînflorirea vieții cu întoarcerea păcii. Este tradiție ca la picioarele Fecioarei credincioșii să depună mici bilete scrise la mână cu intențiile de rugăciune. Papa va depune la picioarele statuii o coroană de flori înainte de a adresa rugăciunea sa Sfintei Fecioare Maria și de a lăsa intenția sa particulară.
Pentru a susține rugăciunea papei vor fi prezente diferite categorii de persoane care reprezentanți ai poporului lui Dumnezeu. Vor fi băieți și fete care au primit Prima Împărtășanie și Mirul în săptămânile trecute, scoutiști, familii din comunitatea ucraineană din Roma, reprezentanți ai Tineretului Arzător Marian (GAM), membri ai corpului Jandarmeriei Vaticane și ai Gărzii Pontificale Elvețiene și cele trei parohii din Roma care au titlul "Fecioara Maria Regina Păcii", împreună cu membrii Curiei Romane.
Ca semn de apropiere de cel care este mai implicat în dinamicele acestor evenimente tragice, au fost invitați să recite decadele Rozariului: o familie ucraineană, persoane legate de victimele de război și un grup de capelani militari cu respectivele plutoane.
Un alt semn important este implicarea sanctuarelor internaționale din toată lumea împreună cu unele sanctuare situate în țări care încă sunt lovite de război sau cu o puternică instabilitate politică în interiorul lor motiv a numeroase episoade de violență. Aceste sanctuare se vor ruga rozariul în același timp cu Sfântul Părinte și vor fi conectate via streaming cu transmisiunea din Roma. Vor fi în legătură cu papa: Sanctuarul Născătoarei de Dumnezeu (Zarvanytsia) din Ucraina; Catedrala Sayidat al-Najat (Stăpâna Noastră a Mântuirii) din Irak; Catedrala Stăpâna Noastră a Păcii din Siria; Catedrala Maria Regină a Arabiei din Bahrein. Împreună cu acestea, sanctuarele internaționale: Shrine of Our Lady of Peace and Good Voyage; International Shrine of Jesus Saviour and Mother Mary; Sanctuarul din Jasna Góra; Sanctuarul Internațional al Martirilor Coreeni; Sfânta Casă din Loreto; Fericita Fecioară a Sfântului Rozariu; International Shrine Our Lady of Knock; Fericita Fecioară a Rozariului; Sfânta Fecioară Maria Regina Păcii; Stăpâna Noastră de Guadalupe; Stăpâna Noastră de Lourdes.
Toți credincioșii în orice parte a lumii sunt invitați să-l susțină pe Papa Francisc în rugăciunea către Regina Păcii.
Rugăciunea va fi transmisă în direct pe canalele oficiale ale Sfântului Scaun, vor fi conectate toate network-urile catolice din lume și va putea fi folosită de persoanele surde sau cu auz scăzut prin traducerea în limba semnelor italiană LIS.
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 406.