Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Parolin: Praedicate Evangelium realizează unul din principalele scopuri ale pontificatului

de Salvatore Cernuzio

Schimbări structurale, noutăți dictate de contingențele prezentului, procese întreprinse de mulți ani și în sfârșit duse la capăt. Cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, intră în miezul lui Praedicate Evangelium, constituția apostolică pentru reformarea Curiei Romane publicată la 19 martie (și în vigoare de la 5 iunie) cu care, afirmă el, "s-a realizat unul din principalele obiective pe care, încă de la început, și le-a prefixat actualul pontificat".

Zi de studii

Cardinalul a deschis Ziua de studii "Praedicate Evangelium. Structură, conținuturi și noutăți", organizată de Institutum Utriusque Iuris din Universitatea Pontificală Lateran. O întâlnire importantă, prima de la publicarea constituției de confruntare amplă la nivel înalt pentru a înțelege linii și criterii ale documentului cu care Papa Francisc a armonizat modificările Curiei realizate deja și devenite operative în cursul pontificatului. În afară de cardinalul Parolin, au luat parte și cardinalul Marcello Semeraro, mai mulți ani secretar al Consiliului Cardinalilor, prefectul Secretariatului pentru Economie, părintele Juan Antonio Guerrero Alves, prefectul Dicasterului pentru Comunicare, Paolo Ruffini, revizorul general, Alessandro Cassinis Righini (în schimb absent monseniorul Marco Mellino, secretar al Consiliului Cardinalilor, din motive de sănătate).

"Rezultatele obținute"

În Aula Magna, în prezența profesorilor și studenților de la "Ateneul Papei", cardinalul Parolin a amintit pașii care, în acești nouă ani, au dus la redactarea constituției care reformează Curia, "instrument în mâinile papei" pentru binele Bisericii și pentru slujirea episcopilor. Un răspuns, Praedicate Evangelium, la "cererile repetate manifestate de cardinali în timpul congregațiilor precedente conclavului 2013". Între primele acte de pontificat a instituit Consiliul Cardinalilor cu misiunea "de a studia un proiect de revizuire a constituției apostolice Pastor bonus". Și "reforma prospectată a fost realizată progresiv în mai mulți ani, cu crearea de noi organisme și cu inevitabile ajustări succesive, în instituții «în rodaj», complet noi și chemate să lucreze împreună", a explicat cardinalul Parolin. Acum, "Praedicate Evangelium încearcă să vadă rezultatele obținute din experiențele și adaptările din anii trecuți, realizând noi treceri", în așa fel încât "să completeze tabloul general". Și să facă asta după trei criterii: "Comuniune a instituțiilor ecleziale, cooperare în raporturile inter-organice și adaptarea atitudinilor personale".

Rolul și funcțiile Secretariatului de Stat

Mare parte din intervenția cardinalului Parolin s-a concentrat asupra rolului Secretariatului de Stat care "păstrează în lege un status special datorită misiunii sale specifice de a-l ajuta de aproape pe Suveranul Pontif în exercitarea misiunii sale supreme". Funcțiile "sunt, în mod substanțial, cele realizate anterior", deși cu "variații". In primis, schimbările referitoare la domeniul economic. Cardinalul a amintit în această privință motu proprio din 2020 care a stabilit ca Secretariatul pentru Economie să desfășoare "funcția de secretariat papal pentru materiile economice și financiare" și ca să fie transferate la APSA (Administrarea Patrimoniului Scaunului Apostolic) investiții și fonduri încredințate anterior Oficiului Administrativ al Secretariatului de Stat. Noua constituție stabilizează aceste schimbări. "Status-ul secretariatului papal, ca oficiu care ajută de aproape conducerea pastorală a Sfântului Părinte, este actualmente împărtășită de două instituții curiale diferite. În materiile economice și financiare, această condiție revine Secretariatului pentru Economie, și în toate celelalte domenii Secretariatului de Stat", a explicat cardinalul Parolin.

Comunicările oficiale ale Sfântului Scaun

O referință și la tema comunicărilor oficiale ale Sfântului Scaun, cu reorganizarea Dicasterului pentru Comunicare care, împreună cu diferite instituții legate în mod tradițional cu Secretariatul de Stat (L'Osservatore Romano, Radio Vatican), a încorporat și Oficiul Sălii de Presă. Noua disciplină, a explicat cardinalul Parolin, "prevede ca să rămână rezervată Secțiunii pentru Afacerile Generale publicarea documentelor Sfântului Scaun prin Buletinul oficial Acta Apostolicae Sedis"; pe de altă parte, "această Secțiune se folosește de Dicasterul pentru Comunicare cât privește comunicările oficiale referitoare atât la actele papei cât și la activitățile Sfântului Scaun, furnizând în acest domeniu «indicații» precise pe care Dicasterul va trebui să le respecte".

Guerrero: un sistem economic care să predice cu exemplul

De amplă respirație a fost intervenția părintelui Guerrero, care a ilustrat schimbările petrecute în cursul anilor în materie economico-financiară. Un "parcurs întortocheat" care a văzut instituirea, suprimarea, încorporarea sau trecerea de competențe a diferitelor organisme economice care acum s-au stabilizat în Consiliul pentru Economie, Secretariatul pentru Economie, Oficiul Revizorului General, Comisia pentru Materiile Rezervate. Și aceste organisme, a subliniat în mai multe rânduri iezuitul, "sunt în slujba misiunii". De fapt nu este vorba de un "core business" al Curiei Romane, ci de un "ajutor adus slujirii misiunii desfășurate de unele Dicastere și instituții curiale", unde "referința constantă" este Doctrina Socială a Bisericii și "obligația este de a predica Evanghelia cu exemplul". Înseși acțiunile financiare ale Sfântului Scaun sunt menite să "ajute și să obțină mijloace materiale pentru a facilita și a face posibilă misiunea Curiei", a subliniat părintele Guerrero, "fără a face să se piardă credibilitatea evanghelizării Bisericii". "Trebuie să ne angajăm pentru ca funcționarea Curiei să nu devină impediment pentru misiunea sa".

Vigilență și transparență

Guerrero a evidențiat după aceea câteva noutăți introduse de Praedicate Evangelium, ca faptul că operațiunile financiare în investiții trebuie să treacă prin IOR (Institutul Operelor de Religie) sau ca aceleași investiții care, dacă sunt peste 500.000 de euro, trebuie să fie aprobate de Secretariatul pentru Economie (cu pandemia pragul a scăzut la 100 de mii de euro). În sfârșit, iezuitul a voit să clarifice natura și misiunea Comisiei pentru Materiile Rezervate, instituită în septembrie 2020 așa cum este prevăzut de așa-numitul "Cod pentru concesiuni". O clarificare necesară, a spus el, pentru că însuși numele "materii rezervate" ar putea provoca îndoiala că sunt fonduri secrete sau acțiuni financiare care scapă de controale. "Nu, nu există secret cu privire la economie", a afirmat prefectul. "Transparența" rămâne unul din principiile călăuzitoare, dar "în cazurile de siguranță a statului, a papei sau pentru a ocroti alte bunuri ale Bisericii, este necesar ca unele activități sau contracte să fie supuse controlului organismelor competente și să fie cerută autorizarea Comisiei".

Semeraro: Curia în slujba papei

Slujire, flexibilitate, rolul laicilor au fost în schimb conceptele asupra cărora s-a rotit intervenția cardinalului Semeraro în sesiunea de după-amiază. "Curia este romană, este în slujba pontifului", a clarificat imediat prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, care, ca secretar al fostului C9, a urmărit de la început itinerarul lucrărilor care au dus la Praedicate Evangelium. Cardinalul a insistat pe punctul 5 din constituție care afirmă că "orice credincios poate prezida un Dicaster sau alt organism". "Punctul de sprijin este demnitatea baptismală pentru toți credincioșii", a spus el. Apoi a clarificat semnificația acelui "a fi în slujba" care "înseamnă a fi o realitate adaptabilă în funcție de timpuri și de situații", așadar "o realitate care nu este rigidă, ci flexibilă în organizarea sa". Și pentru că, a subliniat cardinalul, "astăzi suntem în ceea ce numește Papa Francisc schimbare de epocă, adică nu mai suntem într-un regim de creștinătate. De aceea prima misiune nu mai este tutelarea doctrinei de credință, ci vestirea. Și asta trebuie să se întâmple și în organizarea Curiei". Așa se explică și voința papei de a da prioritate Dicasterului pentru Evanghelizare (care încorporează Propaganda Fide și Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare), împărțit în două secțiuni: "Una care privește la aspectul misionar, cealaltă la vestire".

Ruffini: a împărtăși binele, frumosul și adevăratul prin comunicare

Despre rolul laicilor a vorbit și Paolo Ruffini, prefect al Dicasterului pentru Comunicare, deocamdată unic laic care prezidează o instituție curială. Fie pentru acest motiv, dar și pentru faptul că a fost printre primii care a demarat o reformă care a încorporat nouă structuri, Dicasterul pentru Comunicare "a anticipat Praedicate Evangelium". Ruffini a clarificat missio acestei mari realități care "se străduiește așa încât comunicarea să nu fie redusă la concepții strict tehnologice și instrumentale". "Comunicarea, care este slujirea noastră, este ea însăși misiune; și tocmai pentru aceasta este unită cu construirea acelei rețele comunionale care ne face într-adevăr membre unii altora", a spus el. Tocmai acesta este "sensul de a fi, prin comunicare, în slujba papei; pentru a duce magisteriul papei pretutindeni în lume și a împărtăși cu toți în lume mărturia Bisericii aflate pe cale și o lectură inspirată creștin de semnele timpurilor, adică de ceea ce se întâmplă". De fapt, astăzi, a spus prefectul, nu lipsesc informațiile - "ba chiar avem prea multe" - dar lipsesc "relațiile adevărate". Pentru aceasta, pentru Ruffini "misiunea mai importantă și mai dificilă a mijloacelor de comunicare este aceea de a construi un sistem relațional capabil să adune, să organizeze, să pună în rețea, să comunice, să împărtășească binele, frumosul, adevăratul".

Perspectivele Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață

În cursul zilei a intervenit și Gabriella Gambino, subsecretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, care a citit intervenția celeilalte subsecretare, Linda Ghisoni, care n-a putut să participe. O intervenție articulată pentru a explica "perspectivele" Dicasterului instituit în 2016 cu motu proprio Sedula Mater, încorporând trei Consilii Pontificale. Cu noua constituție, Dicasterul a obținut noi competențe, ca aceea pentru îngrijirea pastorală a bătrânilor sau pentru cooperarea între laici și slujitori hirotoniți ("nu ca simpli executanți ci în virtutea relației executive a preoției comune a tuturor credincioșilor prin Botez"). Printre funcții, și pastorația despre căsătorie și familie, cu o atenție deosebită față de situațiile de criză a căsătoriilor și familiilor. De fapt, Dicasterului îi este încredințată misiunea de "a aduna și a propune modele pastorale de formare a conștiinței și integrare a divorțaților recăsătoriți civil și a celor care, în anumite culturi, trăiesc în poligamie".

Iannone: stabilirea de practici și proceduri

Printre raportori și diferiți profesori de drept canonic de la Lateran și Monseniorul Filippo Iannone, președinte al Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative, care a analizat "perspectivele pentru viitor în punerea în practică" a Praedicate Evangelium, stabilind proceduri și construind noi practici. "Va trebui să se traducă în norme operative principiul coresponsabilității în comuniune și al participării ad intra și ad extra", a spus prelatul, așa cum vor fi revăzute și modalitățile de formare a personalului, între angajări și schimbări după noile scadențe temporale stabilite de constituție.

Un punct de plecare

Așadar documentul este un punct de plecare, nu de sosire. Revizorul general Cassinis Righini, înainte de a explica funcțiunile oficiului său ("nu o abordare punitivă ci una care să inspire pentru a îmbunătăți administrarea organismelor ale căror conturi le revizuim"), a citat, de fapt, cunoscutul discurs al lui Piero Calamandrei despre Constituția italiană: "Constituția nu este o mașină care odată pusă în mișcare merge înainte de la sine. Constituția este o bucată de hârtie, o las să cadă și nu se mișcă. Pentru ca să se miște trebuie să punem în ea în fiecare zi combustibilul. Trebuie să punem în ea angajarea, spiritul, voința de a menține aceste promisiuni, propria responsabilitate".

Cuvinte ale unui laic care se potrivesc bine orizontului deschis de Praedicate Evangelium.

(După Vatican News, 17 mai 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 261.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat