Roman: Îmbrăcând haina încercării la intrarea în noviciat
Duminică, 8 mai 2022, în Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații, surorile clarise de la Mănăstirea "Sfânta Maria a Îngerilor" din Roman au fost în sărbătoare. Motivul acestei sărbători l-a constituit intrarea în noviciat a Petronelei Andrieș, care a ales, în mod liber și matur, să îmbrace "haina încercării", urmându-l pe Isus pe calea sfințeniei în Ordinul Franciscan, prin trăirea regulii de viață a Sfântului Francisc de Assisi și a Sfintei Clara.
Ritualul sacru a avut loc imediat după celebrarea Sfintei Liturghii, în prezența pr. Alexandru Olaru, OFMConv, asistentul spiritual al surorilor clarise, a pr. Cristian Blajuț, OFMConv, vicar episcopal pentru Secțiunea Viața Consacrată și Vocații, director al Oficiului pentru Viață Consacrată, și a pr. Viorel Ababei, "poenitentiarius magnus" la Catedrala "Sfântul Maria Regină" din Iași, a comunității surorilor, a părinților Petronelei și a câtorva membri ai familiei, a prietenilor ei și a altor credincioși, ocazie cu care Petronela a primit numele de sr. Maria Petronela a Milostivirii.
Cuvântul de învățătura din cadrul Sfintei Liturghii a fost ținut de pr. Viorel Ababei, care a subliniat legătura dintre Păstorul cel Bun, care are rolul de "a da viața veșnică" (In 10,8) și misiunea acelora care vor crede în el și care vor moșteni viața, dar nu în mod automat, ci și prin contribuția fiecăruia. Continuând învățătura, la întrebarea ce trebuie să facem ca să dobândim viața veșnică, răspunsul a fost identificat în Evanghelia zilei, în versetul care spune că "oile mele ascultă glasul meu", de unde rezultă necesitatea faptului de a asculta glasul lui Isus și de a urma învățătura sa, folosindu-ne bine libertatea primită în mod gratuit. Finalul predicii a reprezentat o invitație la rugăciune pentru vocații, adresând, totodată, viitoarei novice îndemnul de a privi la modelul pe care îl are în propria familie, la statornicia și răbdarea părinților ei, care au depășit cu seninătate greutățile și încercările vieții, pe parcursul celor 50 de ani de căsătorie.
Momentul intrării Petronelei în noviciat a fost precedat de o săptămână de exerciții spirituale, timp în care, sub călăuzirea pr. Viorel Ababei, ea a interiorizat cuvântul Domnului, l-a meditat și a încercat să obțină cât mai mult folos sufletesc. Scopul exercițiilor a fost acela de a oferi ocazia și, mai ales, de a crea ambientul favorabil unei reflexii serioase cu privire la identitatea de persoană botezată, conștientizând faptul că fiecare botezat, în mod individual, are un rol important în planul lui Dumnezeu.
Sumarizate, exercițiile pot fi concentrate în două cuvinte: bucurie și dragoste. Bucuria rezultă din certitudinea faptului că Isus este cu noi, fiind identificate și detaliate diferitele moduri ale prezenței lui Isus, iar dragostea, ca prim rod al Duhului Sfânt, deschide lista celorlalte roade și este chiar izvorul acestora: bucuria, pacea, bunătatea, îndelunga răbdare, facerea de bine, fidelitatea, blândețea, cumpătarea.
De asemenea, a fost subliniat faptul că urmarea lui Isus reprezintă un ideal măreț, idealul sufletelor tari, capabile de eroism, dispuse să intre în aventura celei mai fascinante și profunde iubiri, aceea a sufletului pentru Creatorul său. În acest sens, modelul desăvârșit pentru fiecare persoană care alege calea vieții consacrate rămâne Sfânta Fecioară Maria, care a spus DA lui Dumnezeu toată viața ei, și nu doar la evenimentul Bunei-Vestiri.
Având-o ca model pe Sfânta Fecioară Maria, care a fost disponibilă și deschisă planului lui Dumnezeu, îi dorim sorei Maria Petronela a Milostivirii ca alegerea ei zilnică, în orice împrejurare, să fie și să rămână Isus, cel care a chemat-o la această slujire și care o va întări să ducă la îndeplinire această misiune!
Maria Minuț
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
8 mai: Roman: Îmbrăcând haina încercării la intrarea în noviciat
lecturi: 3437.