Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică
În slujba lumii călugărilor
Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică se compune din cinci oficii: promovare și formare; viață monastică; conducere ordinară, viață și apostolat; disciplinar; aprobare și orânduire a institutelor de viață consacrată și societăților de viață apostolică, și noi forme.
Primul oficiu promovează toate formele de viață consacrată și, îndeosebi, viața și activitățile fiecărui institut și ale uniunilor sau conferințelor lor la nivel internațional, continental și național. Promovează și susține propunerile și inițiativele care, conform învățăturii Conciliului al II-lea din Vatican și a magisteriului, contribuie la propășirea în plinătate a vieții consacrate în Biserică.
Al doilea oficiu se ocupă de viața monastică, masculină și feminină, conform propriei legislații. Este competent pentru întemeierea, înființarea, transferarea, fuziunea și suprimarea mănăstirilor, precum și pentru tot ceea ce se referă la conducerea ordinară și extraordinară a mănăstirilor.
Al treilea oficiu tratează problemele referitoare la viața, apostolatul și conducerea ordinară a fiecărui institut călugăresc și a fiecărei societăți de viață apostolică, conform propriei legislații. Oficiul urmărește formarea, viața, conducerea și apostolatul prin rapoartele periodice, prin actele capitulelor și alte informații trimise la dicaster.
Al patrulea oficiu se ocupă de măsurile excepționale de conducere, îndeosebi tratează problemele referitoare la numirea asistenților, vizitatorilor apostolici și a comisarilor pontificali.
Al cincilea oficiu se ocupă de materiile referitoare la înființarea, aprobarea, federația, încorporarea, unirea sau fuziunea și suprimarea institutelor călugărești și a societăților de viață apostolică. Se ocupă de materiile referitoare la înființarea diecezană a fiecărui institut, la aprobarea lor pontificală, la eventuala lor unire sau fuziune cu alt institut și la legislația cu care sunt reglementate.
Întemeiată de Xist al V-lea la 27 mai 1586 cu titlul Sacra Congregatio super consultationibus regularium a fost unită în 1601 cu Congregatio pro consultationibus episcoporum et aliorum prelatorum.
Sfântul Pius al X-lea a separat din nou cele două instituții, a supus episcopii să voteze și a făcut autonomă Congregația călugărilor. La 15 august 1967, cu Paul al VI-lea, Congregația călugărilor a fost denumită pentru călugări și institutele seculare. Constituția Pastor bonus, din 28 iunie 1988, i-a schimbat titlul cu actualul.
(După L'Osservatore Romano, 14 martie 2022)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 339.